Κορδελιό: Εντός των ΕΛΠΕ η πηγή της δυσοσμίας, μη τοξικές οι ουσίες που την προκαλούν

του Νίκου Αβουκάτου

Δεν είναι καρκινογόνες ούτε τοξικές οι ενώσεις που επιβαρύνουν εδώ και χρόνια τη δυτική Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο το Κορδελιό, προκαλώντας το φαινόμενο της δυσοσμίας. Η έως τώρα εντοπισθείσα πηγή της δυσοσμίας είναι ο χώρος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα των έως τώρα μετρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

που παρουσιάστηκαν σήμερα στο κτήριο της ΠΚΜ.

Ωστόσο, όπως είπε η Κωνσταντίνη Σαμαρά, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, η οποία ανέλυσε τις μετρήσεις, η ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζεται. Ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που εκτίθενται σε αυτές τις χημικές ενώσεις μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ναυτίες και εμετούς, καθώς πρόκειται για ισχυρά ερεθιστικά του αναπνευστικού συστήματος.

Σύμφωνα με την κα. Σαμαρά, μετά από μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κορδελιού, που διήρκεσαν έξι μήνες, καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις δύσοσμων ενώσεων, όπως οι μερκαπτάνες, στα σημεία που υπάρχουν οι τρεις δειγματολήπτες και γειτνιάζουν με βιομηχανικές δραστηριότητες. Εντός των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ ανιχνεύτηκαν υπερδεκαπλάσιες τιμές αυτών των ουσιών.

Συνολικά, στο πλαίσιο της 12μηνης έρευνας, θα γίνουν 400 δειγματοληψίες. Ήδη, έχουν ληφθεί 171 δείγματα από τους τρεις δειγματολήπτες (ΕΔΠΑΡ, Παλαιό Δημαρχείο και 3ο Γυμνάσιου) και ταυτοποιήθηκαν 55 χημικές ενώσεις με οσμή, τις οποίες απάρτιζαν 8 μερκαπτάνες (οι δύο είναι οι πιο έντονες), 5 θειοφαίνια, 7 σουλφίδια, 2 αρωματικά και 13 αλδεΰδες. Να σημειωθεί ότι τα 31 δείγματα ελήφθησαν από μηνύματα κατοίκων της περιοχής του Κορδελιού.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα υπάρξει και άλλη πηγή ρύπανσης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ωστόσο πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα», εκτίμησε η κα. Σαμαρά. «Τα αποτελέσματα ήδη έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Αποφασίσαμε να δώσουμε απαντήσεις με τεκμηριωμένο τρόπο που κανείς δεν έκανε εδώ και πολλά χρόνια. Θα πιέσουμε ασφυκτικά προς κάθε κατεύθυνση και το υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ζήτησε «να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, απάντησε σε κατοίκους της περιοχής για τα αποτελέσματα τονίζοντας χαρακτηριστικά «όλα στο φως».

Ο κ. Γουτίκας ζήτησε την τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και την αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την πλήρη δέσμευση-απαγωγή και καταστροφή των αερίων εκπομπών από τη μονάδα αφυδάτωσης της ελαιοώδους λάσπης που προκύπτει από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τον ελαιοδιαχωριστή και τον βιολογικό καθαρισμό των ΕΛΠΕ, δηλαδή τις τρεις πηγές της δυσοσμίας.

Ο Ηρακλής Λάτσιος, στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΚΜ, σημείωσε ότι θα ζητηθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η επανεξέταση για την αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων των ΕΛΠΕ, ενώ προτείνεται να μεταφερθεί η μονάδα της αφυδάτωσης της ελαιώδους λάσπης σε άλλο σημείο μέσα στο χώρο των ΕΛΠΕ. Ακόμη, εντοπίστηκαν εντός των εγκαταστάσεών της ανενεργά σκάμματα όπου γινόταν παλαιότερα απόθεση αποβλήτων, για τα οποία, επίσης, προτείνεται η αποκατάστασή τους. Το ενδιάμεσο πόρισμα θα σταλεί στον Εισαγγελέα και το υπουργείου Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα