Ήπειρος: 1,46 εκατ. ευρώ για να γίνει απολύτως «πράσινο» το κολυμβητήριο Ιωαννίνων

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τον «δρόμο» για μία πολύ πιο «πράσινη» λειτουργία μεγάλων δημόσιων εγκαταστάσεων δείχνει το κλειστό κολυμβητήριο Ιωαννίνων, που θα μετατραπεί σε μια απολύτως αυτόνομη ενεργειακά εγκατάσταση.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από την ίδρυσή της που η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με το νεοσύστατο Τμήμα Ενεργειακής Αναβάθμισης, ολοκληρώνει και υποβάλλει ώριμη πρόταση ένταξης δημόσιας αθλητικής εγκατάστασης για 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας σε αθλητικές εγκαταστάσεις».

Ο

συγκεκριμένος φάκελος, συνολικού προϋπολογισμού 1.460.395 ευρώ (συν ΦΠΑ) απεμπλέκει πλήρως το κολυμβητήριο από το πετρέλαιο εγκαθιστώντας αερόψυκτες αντλίες θερμότητας, ενώ ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός αντικαθίσταται πλήρως με LED.

Ακόμη, αλλάζει το σύστημα εξαερισμού, καθώς και τα πάνελ οροφής, ενώ επιπλέον τοποθετείται σύστημα αντιστάθμισης ισχύος και σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτηρίου.

Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το κλειστό κολυμβητήριο των Ιωαννίνων θα καταστεί ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας.

Αν η πρόταση έχει θετική έκβαση, το κλειστό κολυμβητήριο των Ιωαννίνων θα είναι ο μικρότερος φορέας (ίσως και ο μοναδικός) του δημοσίου στην Ήπειρο, που θα έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 400kWp σε πρόσφατα παραχωρημένη έκταση (10 στρεμμάτων δίπλα στο Πανηπειρωτικό Στάδιο) από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Οι παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας θα επιτρέψουν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 775 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Το κολυμβητήριο φιλοδοξεί μέσα από αυτή την παρέμβαση να εξοικονομήσει μέχρι και 230.000 ευρώ ετησίως, τη στιγμή που η ετήσια κρατική επιχορήγηση για την λειτουργία του δεν ξεπερνά τις 660.000 ευρώ (το 2015 ήταν 480.000 ευρώ).

Η υποβολή του φακέλου έγινε σε συνεργασία με την Επιτροπή Διοίκησης του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί ότι το κολυμβητήριο των Ιωαννίνων είναι η πιο ενεργοβόρα αθλητική εγκατάσταση της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα