Οι πολιτικές αλλαγές σε Ισπανία και Ιταλία ίσως οδηγήσουν σε πιο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αλλαγές στην Ισπανία και την Ιταλία ίσως οδηγήσουν σε πιο φιλόδοξες, πράσινες κλιματικές πολιτικές.

Ο νέος κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κάλεσε την Τερέσα Ριμπέρα να ηγηθεί ενός νέου υπερυπουργείου που θα καλύπτει την ενέργεια και το περιβάλλον.

Η Ριμπέρα, όπως μεταδίδει το Naftemporiki.gr, υπηρέτησε στο παρελθόν ως υφυπουργός για την κλιματική αλλαγή, μεταξύ 2008 και 2011. Από τότε, έγινε διευθύντρια του Ινστιτούτου για

την Αειφόρο Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Παρίσι, και μέλος του συμβουλίου αρκετών οργανώσεων που σχετίζονται με το κλίμα. Είναι γνωστή ως υπερασπίστρια της καθαρής ενέργειας και της διεθνούς συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή.

Με βάση το βιογραφικό της, η Ριμπέρα αναμένεται να προωθήσει μια ταχύτερη μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια. Μέλος του ισπανικού Κόμματος Σοσιαλιστών Εργαζομένων, η Ριμπέρα έχει επικρίνει προηγουμένως την εκδιωγμένη κυβέρνηση Ραχόι για την αντίστασή της στο κλείσιμο σταθμών άνθρακα.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησής του να επιφέρει αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, ο Τζιουζέπε Κόντε, ο καθηγητής Δικαίου που διορίστηκε να ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας, υποσχέθηκε στην ομιλία του την Τρίτη να επιταχύνει την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα.

Η συμφωνία συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρων Κινήσεων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά δίνει μεγάλη έμφαση στην πράσινη οικονομία, χωρίς όμως να έχει ακόμη ορίσει συγκεκριμένες πολιτικές για τη στήριξη της ρητορικής αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα