Ημερίδα για τις προοπτικές αξιοποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές Αξιοποίησης των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών» διοργανώνει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 9:00, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου ΚΕΔΕΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, η Ελλάδα μπορεί να

παίξει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή και εμπορία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς διαθέτει έναν υψηλό αριθμό διαφορετικών φυτών∙ περίπου 6000 αυτοφυή φυτά απαντώνται στην Ελληνική επικράτεια, πολλά εκ των οποίων είναι ενδημικά. Επιπλέον, οι υπάρχουσες εδαφολογικές συνθήκες θεωρούνται εξαιρετικά ευνοϊκές για την καλλιέργειά τους. Τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο, οι αγρότες έχουν αναγνωρίσει τη δυναμική μιας ενδεχόμενης καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και γι’ αυτό πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί στη συστηματική εκμετάλλευσή τους.

Ωστόσο, οι Έλληνες αγρότες δυσκολεύονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ η αγορά τους σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζεται από σκληρό ανταγωνισμό παρά τη σταθερή αύξηση ζήτησης, ύψους 8-10%, που έχει παρατηρηθεί σε προϊόντα που προέρχονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Η ημερίδα έχει σκοπό να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τους Έλληνες αγρότες να αναζητήσουν νέες εναλλακτικές τεχνικές και τεχνολογίες για την ανάπτυξη της δραστηριότητας τους. Το ευρύ κοινό γνωρίζει ότι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για τις αρτυματικές τους ιδιότητες ως ενισχυτικά γεύσης ή σε αφεψήματα. Ωστόσο, συστατικά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα, σε διαιτητικά συμπληρώματα, φάρμακα φυτοπροστασίας καθώς και πολλές άλλες εφαρμογές. Η ημερίδα προσδοκά να αναδείξει την αναγκαιότητα και τα οφέλη της καινοτομίας, της ανάπτυξης νέων προϊόντων, της εφαρμογής ορθών πρακτικών μεταποίησης και συστημάτων ποιότητας, στην κερδοφορία μιας αγροδιατροφικής επιχείρησης μέσα από αληθινά παραδείγματα και εμπειρίες ανθρώπων που έχουν μεράκι, αγάπη και πρωτοπορούν στο πεδίο δραστηριοποίησής τους.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

9:00 AM - 9:20 AM
Εγγραφές

9:30 AM - 9:45 AM
Καλωσόρισμα. Κάλφας Ηλίας, Δρ Γεωπόνος, Γραφείο Στρατηγικών προγραμμάτων, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

9:50 AM - 10:05 AM
Η καλλιέργεια των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Τάσεις και προοπτικές. Δόρδας Χρήστος, Καθ. Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ

10:10 AM - 10:25 AM
Ο κρόκος Κοζάνης ως ένα εμπορικά επιτυχημένο φυσικό προϊόν. Ορδούδη Στεργιανή, Δρ Χημικός, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.

10:30 AM - 10:45 AM
Παραγωγή και διάθεση αιθέριων ελαίων. Βαρσάμης Βασίλειος, Χημικός Μηχανικός, Αποστακτήριο αρωματικών φυτών, VESSEL

10:50 AM - 11:05 AM
Αξιοποίηση υποπροϊόντων μεταποίησης ΑΦ για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.Αληγιάννης Ν. Αν.Καθ. ΕΚΠΑ

11:10 AM - 11:40 AM
Διάλειμμα

11:40 AM - 11:55 AM
Νέες τάσεις και προοπτικές στην αξιοποίηση εκχυλισμάτων και βιοδραστικών μορίων Α\Φ. Σκώττη Ευσταθία, Επ. Καθηγήτρια

12:00 PM - 12:15 PM
Αξιοποίηση αρωματικών φυτών στη φυτοπροστασία. Μενκίσογλου Σπυρούδη Ουρανία, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ.

12:20 PM - 12:35 PM
Αξιοποίηση Α\Φ με καινοτόμες μεθόδους.Εκχυλίσματα και υπερτροφές.Χατζηγαβριήλ Στέλα, M.Sc. Αρχιτέκτων, HYSSOPUS ORGANICS

12:40 PM - 12:55 PM
Αξιοποίηση αρ\κών φυτών για παραγωγή καλλυντικών και διατροφικών συμπληρωμάτων.Βασιλάτου Κατερίνα,M.Sc. Χημικός, NUCLAB

1:00 PM - 1:30 PM
Συζήτηση-Ερωτήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα