Η Βουλγαρία έχει τέσσερα εργοστάσια ανακύκλωσης γυαλιού, η Ελλάδα κανένα

του Νίκου Αβουκάτου

Στον... πάτο της λίστας των χωρών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή πρακτικών με βάση της αρχές της κυκλικής οικονομίας, βρίσκεται η Ελλάδα: η χώρα μας «αναπαύεται» στην 26η θέση, μπροστά μόλις από τη Μάλτα, που ρίχνει ακόμα σε χωματερές των 92% των σκουπιδιών της, και την Κύπρο.

Αυτό τόνισε ο διευθυντής επί τιμή της Γενικής Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για θέματα κυκλικής

οικονομίας της ΕΕ Γιώργος Κρεμλής, στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ και το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων: ποιος, πώς, πού, γιατί. Υποχρεώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις».

Στην ημερίδα τονίστηκε η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση πολιτών και των φορέων σε θέματα γύρω από την κυκλική οικονομία και ιδίως την ανακύκλωση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ένα ουσιαστικό και επίκαιρο θέμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την καλύτερη διαχείρισή τους.

Τα ΑΕΚΚ ή κοινώς τα μπάζα αποτελούν μία τεράστια και ανεπούλωτη περιβαλλοντική πληγή: χιλιάδες τόνοι αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων καταλήγουν σε ρέματα, δάση και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, μετά από κάποια οικοδομική εργασία, ενώ θα μπορούσαν να ανακτηθούν και, στην κυριολεξία, να ανοικοδομήσουν τη χώρα μας.

Ο διευθυντής επί τιμή της Γενικής Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για θέματα κυκλικής οικονομίας της ΕΕ Γιώργος Κρεμλής

Η ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων της Θεσσαλονίκης, με μετόχους τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Με τη δραστηριότητα της, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαχείριση των ΑΕΚΚ. Το 2017 διαχειρίστηκε περίπου 300.000 τόνους, από τους οποίους ανακτήθηκαν περισσότεροι από τους μισούς (157.000 τόνοι) που μετατράπηκαν σε υλικό π.χ. για εργασίες οδοποιίας.

Όπως είπε ο κ. Κρεμλής, η κυκλική οικονομία αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ και για τον λόγο αυτόν, στη νέα προγραμματική περίοδο, θα υποστηριχθούν περισσότερο οι χώρες του Νότου, που στον συγκεκριμένο τομέα χωλαίνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποφασίστηκε μια διετής μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των οδηγιών και την έναρξη της κυκλικής οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα στη Voria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα