«Πράσινος» διαγωνισμός στα Ιωάννινα αναπλάθει παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τον «δρόμο» για την ήπια και «πράσινη» αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας «δείχνει» ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που προκήρυξε ο Δήμος Ιωαννιτών για την ανάπλαση του χώρου των παλιών στρατιωτικών φυλακών της πόλης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η δημιουργία και η αύξηση του προσβάσιμου δημόσιου χώρου μέσω της ενδυνάμωσης του αδρανούς αποθεματικού επιφανειών γης, καθώς

και στην ικανοποίηση των αναγκών ενός σύγχρονου πολιτιστικού-κοινωνικού πολυχώρου με καλλιτεχνικό και εναλλακτικό χαρακτήρα.

Ακόμη, η συνολική διαμόρφωση ενός πάρκου με βασικά συνδετικό ρολό μεταξύ του αστικού ιστού, του παραλίμνιου μετώπου της πόλης και των γύρω πόλων έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την δημιουργία του πάρκου, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης, σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ άλλων, το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά στην δημιουργία ενός Πολιτιστικού Πάρκου, ικανοποιώντας τους εξής στόχους:

- Ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων στο λειτουργικό διάγραμμα του πάρκου όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.
- Προσαρμογή του πάρκου στο γύρω τοπίο όχι διαταράσσοντας αλλά αφήνοντας το φυσικό τοπίο να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρολό.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

τα λειτουργικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της πρότασης,τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του κοινόχρηστου, υπερτοπικού και δημόσιου χαρακτήρα του χώρου,το λειτουργικό και αισθητικό αντίκτυπο της πρότασης στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης, καθώς και στις χρήσεις που την περιβάλουντην πρωτοτυπία σε συνδυασμό με την πρακτικότητα και την οικονομία υλοποίησης της πρότασης καιτην αρμονική συνεργασία μεταξύ του νέου εναλλακτικού καλλιτεχνικού πάρκου ως χώρου πολιτισμού και αναψυχής και των σύγχρονων χρήσεων και απαιτήσεων που περιέχει, ώστε η περιοχή να αποτελέσει ζωντανό μέρος του οργανισμού της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα