Η Αρκτική λιώνει: Η έκταση του θαλάσσιου πάγου συρρικνώθηκε όσο ποτέ άλλοτε (χάρτες)

του Νίκου Αβουκάτου

Ραγδαία είναι η μεταμόρφωση του Βόρειου Πόλου εξαιτίας των ανησυχητικά υψηλών θερμοκρασιών στην Αρκτική το τελευταίο διάστημα, που οδηγούν στον περιορισμό της συγκέντρωσης θαλάσσιου πάγου. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εντυπωσιάζει, αλλά και προβληματίζει, τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας σε όλον τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου του έτους που διανύουμε, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου επηρεάστηκε από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις, στον Βόρειο Πόλο

οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές.

Στην Αρκτική η θερμοκρασία στην καρδιά του χειμώνα έφτασε λίγο πάνω από τους 0°C, δηλαδή περίπου 30°C πάνω από τη μέση τιμή του Φεβρουαρίου, όταν την ίδια ώρα στην Πολωνία ο υδράργυρος έπεφτε στους -30°C.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στον Αρκτικό Κύκλο τον περασμένο μήνα είχαν επίπτωση στην έκταση του θαλάσσιου πάγου, η οποία φτάνει στη μέγιστη ετήσια τιμή αυτή την περίοδο, όπως δείχνει η εικόνα που ακολουθεί.

Με κόκκινη καμπύλη απεικονίζεται η φετινή πορεία της έκτασης θαλάσσιου πάγου (σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην Αρκτική, αρκετά μικρότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 (μπλε διακεκομμένη)

Όπως τονίζει στη Greenagenda.gr o Φυσικός – Μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης, πρόκειται για τη μικρότερη έκταση θαλάσσιου πάγου που έχουμε παρατηρήσει ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, περιοχές όπως βόρεια του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ παραμένουν χωρίς παγοκάλυψη, ενώ βόρεια της Γροιλανδίας το λεπτό στρώμα πάγου λιώνει γρήγορα καθώς παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους νοτιότερα.

Με λευκό χρώμα η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική τον Φεβρουάριο 2018 και με κίτρινη καμπύλη οριοθετείται η μέση έκταση την περίοδο 1981-2010 για τον ίδιο μήνα.

«Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική, δεν μένει στην Αρκτική. Αυτό σημαίνει ότι καθώς η Αρκτική θερμαίνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς στον πλανήτη, επηρεάζει τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Ψυχρές εισβολές όπως αυτή που επηρέασε την Ευρώπη τον Φεβρουάριο ή την Β. Αμερική αρχές του Ιανουαρίου οφείλονται εν μέρει στη θέρμανση της Αρκτικής και δεν αποτελούν στοιχεία περί μείωσης του ρυθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη», επισημαίνει ο κ. Ντάφης.

Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο 6ος θερμότερος τα τελευταία 138 χρόνια και 0.78°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 σύμφωνα με τις καταγραφές περισσότερων από 6.300 μετεωρολογικών σταθμών σε όλο τον κόσμο.

Μηνιαία κατανομή της απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας στη Γη τον Φεβρουάριο 2018 από την περίοδο 1951-1980, όπως την κατέγραψαν περισσότεροι από 6.300 μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο

Οι επιστήμονες παρατηρούν αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Αρκτικής με κυριότερο άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των «Πολικών Χαμηλών» (Polar Lows). Τα Πολικά Χαμηλά αποτελούν κίνδυνο για τη Βορειοδυτική Ευρώπη καθώς οι ισχυροί άνεμοι και οι χιονοπτώσεις που τα συνοδεύουν προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή χωρών όπως η Νορβηγία, Ισλανδία, Αγγλία, Ιρλανδία κ.ά.

Οι επιπτώσεις της θέρμανσης στην Αρκτική θα απασχολήσουν τους επιστήμονες στο συνέδριο «Arctic Meteorology Summit» που πραγματοποιείται από σήμερα στο Levi της Φινλανδίας (19 – 23 Μαρτίου 2018).

Keywords
Τυχαία Θέματα