Φωτογραφίες: Έβγαλαν 1 τόνο σκουπιδιών σε μια μέρα από τον υδροβιότοπο του Κολοβρέχτη

του Νίκου Αβουκάτου

Ο υγρότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια έχει μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη χωματερή, κυρίως με πλαστικά απορρίμματα. Περίπου έναν τόνο απορριμμάτων περισυνέλεξαν περισσότεροι από 40 εθελοντές οργανώσεων μαζί με τους υπαλλήλους των Δήμων (Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων) στον υδροβιότοπο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, σε εθελοντική εξόρμηση που διοργάνωσε η ομάδα «Aegean Rebreath», το περασμένο Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου.

Οι συμμετέχοντες γέμισαν δεκάδες κόκκινες σακούλες με απορρίμματα, με ποσότητες που μάζεψαν περιμετρικά του

υγροτόπου. Ανάμεσα στα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τον βυθό ήταν 3.476 πλαστικά μπουκάλια και 549 πλαστικές σακούλες. Μεταξύ τους και ένα... πλαστικό τραπέζι, αλλά και ένα... αρκουδάκι!

Η περιοχή αυτή έχει τεράστια περιβαλλοντική σημασία αλλά δυστυχώς αποτελεί μια ακόμη ανοιχτή πληγή του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Η δράση απέδειξε για μία ακόμη φορά την περιβαλλοντική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων μας. «Οι εθελοντές συνεργάστηκαν υποδειγματικά και αποκατέστησαν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον της περιοχής», ανέφεραν οι διοργανωτές.

Οι περισσότερες ποσότητες θα καταλήξουν σε σταθμό ανακύκλωσης, ενώ κάποια από τα απορρίμματα θα επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία έργων τέχνης καθώς και νέων προϊόντων.

Ευχαριστήριες αναφορές έγιναν από τους διοργανωτές προς τις ομάδες των ACCMR - Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, την Re-Direct Precious Plastic Greece και το Nautilus Dive Center.

Keywords
Τυχαία Θέματα