Θεσσαλονίκη: Φωτιστικό από αγριαγκινάρα και μοτοσικλέτα από λινάρι, ζαχαροκάλαμο και καλαμπόκι (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα φωτιστικό φτιαγμένο από αγριοαγκινάρα, μια αγωνιστική μοτοσικλέτα της οποίας εκτός από τα μηχανικά μέρη έχουν φτιαχτεί από λινάρι και κόλλα φυτικής προέλευσης με βάση το ζαχαροκάλαμο και το καλαμπόκι, δηλαδή βιοδιασπώμενες και ανακυκλώσιμες ύλες καθώς, και μια σειρά από είδη τα οποία είναι ανθεκτικά και φέρουν μία σημαντική περιβαλλοντική και αειφορική αξία έρχονται να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της αγοράς εστίασης, φιλοξενίας, μεταφοράς και συσκευασίας.

Πρόκειται για μερικά από τα επιτυχημένα παραδείγματα βιοοικονομίας που εκτέθηκαν στη

Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Βιοοικονομίας, με την παρουσία 25 διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η πρώτη φορά που έλαβε χώρα ημερίδα στην Ελλάδα από την κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών Βιο-Βασιζόμενων Βιομηχανιών (Bio-Based Industries Joint Undertaking).

Φωτιστικό φτιαγμένο από αγριαγκινάρα

Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι χρειάζεται να δομηθεί ένα περιβάλλον βιο-οικονομίας με χρηματοδοτήσεις στο επίπεδο της έρευνας και της παραγωγής προϊόντων ενώ είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση πολλών διοικητικών λειτουργιών.

«Η κυκλική οικονομία δεν πρέπει να είναι μόνο ένας τίτλος αλλά πρέπει να είναι το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο. Για αυτό πρέπει να αλλάξουν οι προδιαγραφές και το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση ενός αποβλήτου ως πρώτη ύλη», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο είναι έτοιμο ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης βιομηχανιών ανακύκλωσης στην Ελλάδα και το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η γνώση για να μην υπάρχουν αντιδράσεις της κοινωνίας στην εφαρμογή της βιοοικονομίας. «Για παράδειγμα», όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, «δύσκολα δέχονται οι κοινωνίες μονάδες βιομάζας αναερόβιας χώνευσης αποβλήτων ενώ φαίνεται να μην ενοχλούνται όταν τα απόβλητα βρίσκονται στους δρόμους, σε ρέματα ή χωματερές».

Ο Βασίλης Λιόγκας, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού, δήλωσε ότι« από τη νέα διαχείριση απόβλητων προβλέπεται να δημιουργηθούν το 2020 περίπου 15.900 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Κώστας Βοργιάς καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να καταλάβει πως τα απόβλητα είναι φυσικοί πόροι που θα μπορούσαν με την κατάλληλη διαδικασία να επανέλθουν στον κύκλο των προϊόντων. Έτσι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης στην περιφέρεια και στους δήμους».

Σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, η Βόρεια Ελλάδα έχει ισχυρό πρωτογενή τομέα και για αυτό θα μπορούσε να γίνει η πρωτεύουσα της βιοοικονομίας.

Η Δρ. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, από το Ελληνικό Φόρουμ Βιοοικονομίας επισήμανε ότι υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό στη χώρα μας. «Υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή αποβλήτων στην Ελλάδα είναι 58 εκατομμύρια τόνοι ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου αγροτικών και βιομηχανικών αποβλήτων (53%) και κτηνοτροφικών αποβλήτων (47%). Στην Ελλάδα γίνεται εκμετάλλευση μόνο το 3% της συνολικής βιομάζας σε εφαρμογές βιοοικονομίας ( κυρίως ως καύσιμα)», τόνισε.

Ακόμη, παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα Biovoices και Βiobridges, στο πλαίσιο του «Ηorizon 2020», που αφορούν πρακτικές διαχείρισης οργανικών αποβλήτων από άχυρο, ελιά, φλούδες πορτοκαλιού και μήλου, αγροτικά και κτηνοτροφικά απόβλητα.

«Με την κατάλληλη επεξεργασία θα μπορούσαν να γίνουν προϊόντα για τον καταναλωτή. Από τις φλούδες πορτοκαλιού θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συστατικά για κρέμες, διακοσμητικές κατασκευές κ.ά.. Από τους κόκκους καφέ να γίνουν ίνες για την κλωστοϋφαντουργία και από τις ντομάτες φυσικά χρώματα και καλλυντικά. Ήδη στην Ευρώπη φτιάχνονται διάφορα τέτοια προϊόντα» ανέφερε ο σύμβουλος καινοτομίας Ιάκωβος Δελιογλάνης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο χαιρετισμό εξέφρασε την ελπίδα να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της βιοικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα