Φάμελλος: Συγκροτείται Ειδική Γραμματεία στο ΥΠΕΝ

Τον διπλασιασμό της στελέχωσης του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) ζήτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω της αξιοποίησης της κινητικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ανέφερε ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΣΕΠΔΕΜ, με θέμα την ενημέρωση για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων.

«Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αξία της επιθεώρησης περιβάλλοντος

και του περιβαλλοντικού ελέγχου είναι κρίσιμη, όχι μόνο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αλλά και για την ίδια την ανάπτυξη. Το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΝ προβλέπει την αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Περιβάλλοντος σε Ειδική Γραμματεία, δηλαδή την αναβάθμιση του περιβαλλοντικού ελέγχου», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος,

Ακόμη, επανέλαβε ότι το περιβάλλον δεν αποτελεί τροχοπέδη, αλλά παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα. «Η υγιής επιχειρηματικότητα απαιτεί έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος, με ισχυρές δομές περιβαλλοντικού ελέγχου. Είναι λανθασμένη η πεποίθηση ότι ο ιδιωτικός τομέας επιθυμεί ένα αδύναμο δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη, με πολιτικούς και διοικητικούς όρους την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις γρήγορες, καθαρές και τυποποιημένες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και στις πλήρεις και αυστηρές διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.

«Έχουμε, ακόμη ως στόχο, εντός του 2018, να ετοιμάσουμε την επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και να κλείσουμε παραθυράκια που εκμεταλλεύονταν επιτήδειοι, αλλά και να τυποποιήσουμε πολλές άδειες. Ήδη ξεκινήσαμε τη μελέτη για την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία μαζί με την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και το Κτηματολόγιο θα συγκροτεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα είναι εφαρμοστέες οι διατάξεις της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας, ώστε να είναι ο κάθε πολίτης και ο κάθε επιχειρηματίας ενήμερος σχετικά με τους κανονισμούς που ισχύουν για κάθε περιοχή».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σωκράτης Φάμελλος συνεχάρη το ΣΕΠΔΕΜ και το ΣΥΓΑΠΕΖ για την αποτελεσματικότητα που έχουν επιδείξει σε δύο καίρια ζητήματα, την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Ασωπό και τη ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ στην περιοχή του Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, στο πεδίο του Ασωπού αρχίζουν να παρατηρούνται αποτελέσματα απορρύπανσης του ισχυρά ρυπασμένου από εξασθενές χρώμιο υπόγειου υδροφορέα, ενώ στην περίπτωση του Αγία Ζώνη ΙΙ ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 40 μέρες η πλήρης μεταφορά του πετρελαϊκού ρύπου με φυσικές και μηχανικές μεθόδους. Το σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του οικοσυστήματος του Σαρωνικού ολοκληρώνεται και θα αρχίσει να υλοποιείται ενώ τις επόμενες ημέρες θα υλοποιηθεί η ανέλκυση του ναυαγίου.

«Πιστεύουμε ότι ο περιβαλλοντικός έλεγχος είναι κομβικής σημασίας στοιχείο για την πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της περιβαλλοντικής ζημίας. Ταυτόχρονα, είναι στοιχείο και ένδειξη μιας ευνομούμενης και ισότιμης κοινωνίας η οποία ενισχύει την επιχειρηματικότητα με ξεκάθαρους και κοινά αποδεκτούς κανόνες και τροφοδοτεί την οικονομία με νέα εργασία και νέο προϊόν», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα