Ένα... κουλούρι ταξίδεψε από Πτολεμαΐδα μέχρι Καβάλα με μετεωρολογικό μπαλόνι

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 4 χθες το απόγευμα, όταν το μετεωρολογικό μπαλόνι με το παράξενο φορτίο, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, απογειωνόταν από πάρκο της Πτολεμαΐδας με προορισμό τη ...στρατόσφαιρα!

Ο Θανάσης Φούκης, ο Θεσσαλονικιός που σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και είχε βάλει στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό να υλοποιήσει αυτό το ξεχωριστό πρότζεκτ, σήκωσε τα χέρια ψηλά και λίγο μετά χάθηκε στην αγκαλιά του συνεργάτη του Σταύρου Τσιρλίδη, ανακουφισμένοι και οι δύο που

όλα πήγαν καλά.

Όσοι μοιράστηκαν επί τρεις και πλέον ώρες μαζί τους την αγωνία της προετοιμασίας για την απογείωση, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα για να μην χάσουν ούτε λεπτό από τα μάτια τους το ξεχωριστό θέαμα.

«Τα ξενύχτια τεσσάρων μηνών και οι κόποι δικαιώθηκαν» έλεγε ο Θανάσης Φούκης στο ΑΜΠΕ λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Παράλληλα, άρχισε να «κατεβάζει» στον υπολογιστή, τον οποίο από νωρίς είχε στήσει καταμεσίς του πάρκου, τις πρώτες εικόνες που έφταναν από την ειδικά προσαρμοσμένη GoPro κάμερα στο πακέτο του μετεωρολογικού μπαλονιού. Το κουλούρι είχε τώρα φόντο τα σύννεφα!

Το διαφορετικό αυτό πακέτο ταξίδεψε πολλά χιλιόμετρα πάνω από τα σύννεφα, με τη βοήθεια ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο περιέχει υδρογόνο. Όταν έσκασε, προσγειώθηκε, με αλεξίπτωτο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία απογείωσης και συγκεκριμένα στο Χορτοκόπι Καβάλας, όπου αργά χθες το βράδυ έγινε η ανάκτηση του πακέτου από μια άλλη ομάδα συνεργατών του Θανάση Φούκη.

Ο ίδιος ανακάλυψε για πρώτη φορά τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος στα 7 του χρόνια, όπως έλεγε σχεδόν μια εβδομάδα πριν στο ΑΜΠΕ, και σήμερα δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του που ένα παιδικό του όνειρο έγινε πραγματικότητα κι έδωσε ταυτόχρονα και μια «γεύση» από Θεσσαλονίκη στη στρατόσφαιρα!

Από το πρωί, σήμερα, ο Θανάσης Φούκης και οι συνεργάτες του μελετούν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία που συνέλεξε το πακέτο με το κουλούρι στη διαφορετική αυτή πτήση. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο project έτρεξε η ομάδα «Daedalus Missions», ενώ στην απογείωση του μπαλονιού συμμετείχε υποστηρικτικά η εταιρεία ΣΤΡΑΒΩΝ του προγνώστη καιρού, Γιώργου Βασιλειάδη.

Το κουλούρι ταξίδεψε στα 40χλμ με τη βοήθεια ενός ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο περιείχε υδρογόνο και όχι ήλιο, όπως ήταν μια από τις σκέψεις, καθώς το τελευταίο είναι πιο βαρύ και ο Θανάσης Φούκης με την ομάδα του ήθελαν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται!

«Θέλουμε να στείλουμε ένα φορτίο (βάρους 500 γραμμαρίων) 40 χλμ πάνω στη στρατόσφαιρα, δηλαδή τέσσερις φορές πιο πάνω από ένα επιβατικό αεροπλάνο. Θα γίνει με το μετεωρολογικό μπαλόνι και το επιτευγματικό τμήμα της όλης κατάστασης δεν είναι μόνο ότι θα στείλουμε ένα κουλούρι για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα αλλά θα κάνουμε και μια ραδιοζεύξη ώστε από τα 40χλμ και καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης να στέλνουμε, ζωντανά, φωτογραφίες. Ανά ένα λεπτό θα έρχονται φωτογραφίες» εξηγούσε ο Θανάσης Φούκης.

«Στα 40χλμ περίπου το μπαλόνι θα σκάσει (σ.σ. θα έχει διάμετρο 11 μέτρα) και θα ενεργοποιηθεί το αλεξίπτωτο. Όλη αυτή η πορεία θα καταγραφεί από μια κάμερα GoPro αλλλά και μία ειδική κάμερα που έχω μοντάρει πάνω στα κυκλώματα, και στον ραδιοπομπό και στο gps» επισήμαινε και πρόσθετε πως «ανά τέσσερις φωτογραφίες που θα λαμβάνουμε θα παίρνουμε κι ένα πακέτο δεδομένων, δηλαδή τι θερμοκρασία έχει εκείνη τη στιγμή, σε τι υψόμετρο είναι, με τι ταχύτητα έχει άνωση, και το ίδιο θα γίνει και στην επιστροφή».

Το μακρύ ταξίδι του… κουλουριού παρακολουθούσαν δύο σταθμοί: ένας εκεί απ’ όπου θα απογειωνόταν κι ένας δεύτερος, που στήθηκε μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο (ο σταθμός ανάκτησης του φορτίου) και έπαιρνε σήμα από το gps προκειμένου να εντοπιστεί το φορτίο, όταν θα έπεφτε στη γη.

Keywords
Τυχαία Θέματα