ΕΚΠΑ: Ελάχιστος ο χρόνος αντίδρασης των κατοίκων στο Μάτι

Αποκαλυπτικά στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική την 23η Ιουλίου συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν στo πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής έρευνας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών" Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Βάσει των πρώτων αυτών στοιχείων παρουσιάζονται τα προκαταρκτικά επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με το φαινόμενο.

Ειδικότερα, το

χρονικό της έναρξης της φωτιάς καθώς και τα μετεωρολογικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία της περιοχής, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία ισχυρών καταβατών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη.

«Ο χρόνος αντίδρασης των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής ήταν, από πρακτική άποψη, ελάχιστος. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν αλλά και η δομή και μορφολογία της περιοχής είχαν σαν αποτέλεσμα δεκάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν».

Αναφορικά με την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων, «οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι φτάνουν στην περιοχή Νέο Βουτζά‐Ραφήνας‐Ματίου από την Πεντέλη μεταξύ 17:00 και 17:30. Από αυτό το σημείο και μετά, η πυρκαγιά παρουσιάζει ταχύτατη κατάβαση προς την ακτή. Οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την Δευτέρα 23/07 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία».

Οι εικόνες των ΣμηΕΑ, Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, drone όπως είναι πιο γνωστά στο κοινό, δείχνουν τις διαδρομές που ακολούθησε η πυρκαγιά διασχίζοντας τον οικισμό από το Νέο Βουτζά προς τα ανατολικά (Μάτι). Όπου συνεχιζόταν το δάσος προς τα κάτω, και όπως αποδείχθηκε η λεωφόρος Μαραθώνος δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται συγκεντρωτικά σε τεύχος της μη περιοδικής έκδοσης του ΠΜΣ με τίτλο "NEWSLETTER OF ENVIRONMENTAL, DISASTERS AND CRISES MANAGEMENT STRATEGIES". Η έκδοση έχει σκοπό την άμεση ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του κοινού σε σημαντικά τοπικά ή διεθνή γεγονότα, Τα τεύχη επικαιροποιούνται διαρκώς.

Το τεύχος το οποίο έχει συνταχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και είναι διαθέσιμο στον υπερσύνδεσμο: https://tinyurl.com/yanzams4

Φωτογραφία: ΑP

Keywords
Τυχαία Θέματα