Οι φονικές πυρκαγιές της Πορτογαλίας να γίνουν μάθημα για την Ελλάδα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Στροφή 180 μοιρών στην πολιτική πρόληψης μεγάλων δασικών πυρκαγιών έκανε η Πορτογαλία έπειτα από τις δικές της περσινές καταστροφικές φωτιές, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο πάνω από 100 ατόμων, οδήγησαν σε κυβερνητική κρίση και στην παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών.

Η Πορτογαλία έλαβε και ήδη εφαρμόζει πολλά αυστηρά μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα στο επίπεδο της πρόληψης με προφανή στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, των επιμέρους οικοσυστημάτων και εν τέλει της ανθρώπινης ζωής.

Μετά από την επικών διαστάσεων τραγωδία, που υπέστη η μικρή χώρα της Ιβηρικής

από τις πυρκαγιές, μία από τις πρώτες κινήσεις της ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Αρχικά, το Πορτογαλικό κράτος υλοποίησε μία εκτεταμένη καμπάνια πληροφόρησης για τα μέτρα πρόληψης ενάντια στις πυρκαγιές, κάποια από τα οποία είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, ενώ η μη συμμόρφωση με αυτά μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ.

Οι πολίτες και οι φορείς είχαν περιθώριο να ανταποκριθούν στην νέα πολιτική πρόληψης μέχρι τις 15 Μαρτίου 2018, καθώς έκτοτε υλοποιούνται σχετικοί έλεγχοι και επιβάλλονται βαριά πρόστιμα στους «ξεχασιάρηδες».

Τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Kαθαρισμό της βλάστησης, των θάμνων και κοπή δέντρων σε ακτίνα 50 μέτρων από κατοικίες, αποθήκες, εργοστάσια, καταστήματα και ναυπηγεία.Αντίστοιχο καθαρισμό σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από τα χωριά, τα κάμπινγκ, τα βιομηχανικά πάρκα κα.Κόψιμο των κορυφών δέντρων πάνω από 4 μέτρα και διατήρηση απόστασης μεταξύ των δέντρων επίσης στα 4 μέτρα.Ειδικά για τις κατοικίες σε απόσταση 5 μέτρων από αυτές δεν πρέπει να υπάρχει σχεδόν καμία βλάστηση και ούτε να ακουμπάνε κλαδιά στην στέγη.Όποιος ιδιώτης δεν συμμορφωθεί στα παραπάνω, τότε βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 140-5.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) τα αντίστοιχα ποσά ξεκινούν από 1.500 και φτάνουν μέχρι τις 60.000 ευρώ.

Μάλιστα προβλέφθηκε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου οι δήμοι θα μπορούσαν να εκτελέσουν εκείνοι τις εργασίες καθαρισμού και όχι οι πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι θα επέτρεπαν την είσοδο στις ιδιοκτησίες τους και θα πλήρωναν τον Δήμο για να τους παρέχει την σχετική υπηρεσία.

Η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών στην Πορτογαλία, η οποία μάλιστα υποστηρίχθηκε από όλα τα υπουργεία, υπενθύμιζε και κάποια απλά μέτρα κοινής λογικής στους πολίτες, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μία πυρκαγιά.

Μεταξύ αυτών τόνιζε ότι χρειάζεται να διατηρείται σε καλή κατάσταση το σύστημα υδροδότησης της κατοικίας και οι σωλήνες, που το απαρτίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα