Έκαναν σκουπιδότοπο όχθη του Αξιού πετώντας μέχρι και αμίαντο! (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί όχθη του ποταμού Αξιού, καθώς ασυνείδητοι έχουν σχηματίσει μία ανεξέλεγκτη χωματερή υλικών κατεδαφίσεων, επιβαρύνοντας τον περιβαλλοντικά υπερπολύτιμο φυσικό πόρο.

Οι αποκαρδιωτικές εικόνες που αποκαλύπτει σήμερα η Greenagenda.gr βρίσκονται κοντά στη γέφυρα Πολυκάστρου, στο Κιλκίς. Κάποιοι λοιπόν φαίνεται πως έχουν βρει το... κατάλληλο για αυτούς σημείο προκειμένου να ξεφορτωθούν κάθε λογής απόβλητα, αδιαφορώντας έτσι για τις σοβαρότατες επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, στην αριστερή όχθη του ποταμού, πετάγονται...

παπούτσια, πλαστικά, οικοδομικά υλικά, είδη υγιεινής ακόμη και πλάκες του επικίνδυνου αμίαντου.

«Η ανεξέλεγκτη απόθεση αυτών των αποβλήτων αποδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση. Χρειάζεται μια πιο ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος διότι κινδυνεύουν ευαίσθητα οικολογικά συστήματα, όπως εν προκειμένω αυτό του Αξιού», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Δήμητρα Βουτσά, Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Μετά τη σχετική ενημέρωση για το οξύτατο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Παιονίας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Πρασίνου – Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, Γιώργος Παμποράκης, και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το πρόβλημα. «Αμέσως ξεκινούν οι διαδικασίες καθαρισμού της περιοχής, καθώς ανάμεσα στα απόβλητα υπάρχουν και επικίνδυνα υλικά, όπως αυτό του αμιάντου», επιβεβαίωσε στη Greenagenda.gr ο κ. Παμποράκης.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα μπορούν να καταλήξουν μέσα στα νερά του ποταμού μετά από την εκδήλωση βροχής ή κατολίσθησης, κάτι που θα επέφερε σοβαρότατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο οικοσύστημα.

Η διαχείριση, παρακολούθηση και πρόληψη της ρύπανσης στον Αξιό και ως εκ τούτου στον Θερμαϊκό Κόλπο αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που επ' ουδενί δεν πρέπει να παραμεληθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα