Κυρίαρχη τάση για τους αυτοπαραγωγούς η αποθήκευση ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε μπαταρίες

του Νίκου Αβουκάτου

Μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση για όσους εκμεταλλεύονται τον ήλιο με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Οι πολίτες θα μπορούν να μετατρέπονται σε ιδιοπαραγωγούς ενέργειας και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη χρήση των φωτοβολταϊκών αλλά και μεγαλύτερη αξιοποίησή τους, γεγονός που θα αλλάξει το ενεργειακό προφίλ στην Ελλάδα.

«Το πλεόνασμα

παραγωγής ενέργειας από κάποιο φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορεί ο χρήστης να το αξιοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του εντός του 24ωρου», είπε ο Γρηγόρης Παπαγιάννης, Καθηγητής του ΑΠΘ, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Μετάβαση στα ενεργειακά συστήματα του αύριο και ο ρόλος της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», από το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «StoRES – Προώθηση της διείσδυσης της διανεμημένης παραγωγής από φωτοβολταϊκά με εφαρμογή της αποθήκευσης για όλους» και οι καλύτερες πρακτικές αποθήκευσης ενέργειας.

Το κόστος των μπαταριών μειώνεται με ραγδαίο τρόπο και αυτό αναμένεται να βοηθήσει μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση να γίνει μια αρκετά θετική επένδυση. «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε εξυπνότερους τρόπους για τον έλεγχο των μπαταριών, ευκολότερο και πιο λειτουργικό τρόπο διαχείρισης του δικτύου και βέβαια περισσότερες μπαταρίες στα νοικοκυριά», ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης.

Οι πρώτες εφαρμογές στην Ελλάδα λειτουργούν πιλοτικά σε πέντε δημοτικά κτήρια, σε ένα βιομηχανικό κτήριο και σε μια κατοικία στην Κοζάνη.

«Την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες θεωρούμε ότι αρχίζει να τη μαθαίνει σιγά σιγά ο κόσμος και μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μια κυρίαρχη τάση. Οι εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών θα έχουν και αποθήκευση, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης», υποστήριξε ο Γιώργος Χ. Χριστοφορίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε μια διαδραστική παρουσίαση του ειδικού λογισμικού εργαλείου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου για τη βέλτιστη διαστασιολόγηση συστημάτων φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας.

Το έργο StoRES ανήκει στο πρόγραμμα Interreg MED και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους. Το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρικής Ισχύος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα