Διπλό project από το ΑΠΘ για αποθήκευση «πράσινης» ενέργειας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Κάτι παραπάνω από επιτακτική γίνεται, πλέον, η ανάγκη αποθήκευσης της παραγώμενης ενέργειας σε μπαταρίες, ιδίως από τη στιγμή που όλα τα νέα κτήρια από το 2020 θα πρέπει να οικοδομούνται ως κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB).

Το ερώτημα, λοιπόν, στο οποίο θα χρειαστεί να δοθεί απάντηση τα επόμενα χρόνια είναι απλό: πώς μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης ενός συστήματος μπαταριών, τόσο από τον παραγωγό - καταναλωτή όσο από τον πάροχο ενέργειας;

Σε αυτήν

την κατεύθυνση, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεκινά δυο project που δεν περιορίζονται στα ερευνητικά εργαστήρια αλλά επεκτείνονται πλέον στα σημεία παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας: σε σπίτια, κτήρια δημοσίου χαρακτήρα και επιχειρήσεις. Ο βασικός σκοπός τους είναι το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα - όφελος, τόσο στο δίκτυο όσο και στην τσέπη του καταναλωτή.

«Γι' αυτήν τη σημαντική πρόκληση θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε πιλοτικές εγκαταστάσεις σε καταναλωτές στην Κοζάνη αλλά και σε παραγωγούς - καταναλωτές στο κτήριο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Γρηγόρης Παπαγιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ιδρύματος στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, το αναλαμβάνει την υλοποίηση. Όπως εξήγησε, οι ερευνητές θα παρακολουθούν την ενεργειακή συμπεριφορά των κτηρίων αλλά και πώς συμπεριφέρονται οι μπαταρίες ώστε να γίνει σωστή διαχείριση ενός σχήματος που θα έχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για δύο project που αλληλοσυνδέονται και αφορούν το έργο StoRES, στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg MED», που επιδιώκει τον σχεδιασμό μιας βέλτιστης πολιτικής που θα προωθεί την αποδοτική ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στοιχείων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (ΣΑΕ) στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το πρώτο θα αρχίσει τον επόμενο μήνα και θα εφαρμοστεί σε τρία δημοτικά κτήρια στην Κοζάνη (όπως το δημαρχείο του δήμου Δημ. Υψηλάντη), μια εταιρεία (τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Φαρμακευτικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας - ΣΥΦΦΑΣΔΥΜ) και μια κατοικία, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα.

Το δεύτερο θα αρχίσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο κτήριο του Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) όπου θα γίνεται καταμέτρηση των ενεργειακών του καταναλώσεων, όπως η θέρμανση και η ψύξη, ενώ θα εγκατασταθούν ηλιακά πάνελς και σύστημα μπαταριών.

Το κτήριο του ΚΕΔΕΑ

Με βάση ένα εξελιγμένο σύστημα θα υπάρχει συνεχώς καλύτερη εικόνα διαχείρισης ενέργειας με μετρητές και διαδικτυακά.

Το πρώτο project αφορά την επέκταση εφαρμογής φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καταναλωτές, με τη χρήση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας για όλους, ενώ το δεύτερο επαυξάνει την αποθήκευση ενέργειας σε κτήρια με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα