Δημαράς: Σπουδαίο βήμα για τις Natura η ενδυνάμωση των Φορέων Διαχείρισης (vid)

Τη σημασία της ενδυνάμωσης του ρόλου των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στη χώρα μας υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς σε παρεμβάσεις του στις Επιτροπές Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής (23, 25 και 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου) για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών και άλλες διατάξεις».

Ο Γιώργος Δημαράς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επισήμανε ότι το φυσικό περιβάλλον, τα βουνά και οι θάλασσες, είναι η περιουσία μας, ο πλούτος της χώρας μας, που μέχρι τώρα, δεν προστατεύσαμε όπως θα έπρεπε. Θύμισε σχετικά ότι μέσα από προηγούμενες συζητήσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, τα ποτάμια, τα δάση, τα ιχθυοαποθέματα δεν προστατεύονται στον βαθμό που χρειάζεται, αντίθετα υποβαθμίζονται και ότι θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα προστασίας.

Ο βουλευτής τόνισε ιδιαίτερα ότι του νομοσχεδίου προηγήθηκε η κήρυξη νέων περιοχών Δικτύου «Natura» με σημαντική αύξηση της προστατευόμενης επιφάνειας στο 27,9% και στις θαλάσσιες περιοχές, από το 6,1% στο 22,3%. Αλλά και το ότι πλέον με το νομοσχέδιο, όπως είπε, «όλες οι περιοχές καλύπτονται, είτε με τη διεύρυνση των ορίων των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, είτε με τη δημιουργία καινούργιων φορέων».

«Γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα για το περιβάλλον, μέσα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά και το νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα και τη νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες, την ανακύκλωση, τη μείωση της πλαστικής σακούλας αλλά και τον πρόσφατο νόμο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς», συνέχισε.

Στην ακρόαση των φορέων ο Γιώργος Δημαράς έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών που δεν εντάσσονται στο δίκτυο Natura, αλλά και τη μέγιστη διασφάλιση των εργαζομένων από καθεστώς συνεχούς αβεβαιότητας, τονίζοντας παράλληλα την πρόβλεψη πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά. Κατά τη συζήτηση επί των άρθρων ο βουλευτής κατέθεσε προτάσεις βελτίωσης του νομοσχεδίου που έγιναν κατ΄αρχήν δεκτές και από το Υπουργείο. Αναφέρθηκε επίσης:

- Στην πρόταση του ΕΚΒΥ να συσταθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης για την κατάσταση διατήρησης σημαντικών οικοτόπων και ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας
- Στην ανάγκη για άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων οριοθέτησης για υδροβιότοπους εκτός περιοχών Natura, και ειδικά στην Αττική, για τους οποίους υπάρχουν ήδη σχετικές μελέτες, ώστε να προστατευθούν από αυθαιρετες επεμβάσεις και καταπατήσεις.

Τέλος ο Γιώργος Δημαράς πρότεινε ότι το Νομοσχέδιο αποτελεί μια ευκαιρία να ενσωματωθεί στη νομοθεσία για τις περιοχές Natura η απαγόρευση εξορύξεων υδρογανθράκων, αναφερόμενος και σε σχετικές δηλώσεις του Υπουργού για τις έρευνες που γίνονται στην Ήπειρο.

Παρακολουθήστε τις ομιλίες του Γ.Δημαρά:

Keywords
Τυχαία Θέματα