Δημιουργικές (απο)δράσεις στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Με πάνω από 15.000 φυτικά άτομα και εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) και ο Κήπος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (ΚΠΕ) του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα) είναι οι ιδανικές τοποθεσίες τόσο για δημιουργικές αποδράσεις όσο και για περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Προσφέρονται οργανωμένες ξεναγήσεις και περιβαλλοντικά προγράμματα

μικρής ή μεγάλης διάρκειας με πρωταγωνιστές τα ελληνικά φυτά (6 θεματικοί άξονες), για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και διάφορες ομάδες ενηλίκων με περιβαλλοντικό προσανατολισμό και ενδιαφέρον.

«Οι ξεναγήσεις (διάρκειας 1-2 ώρες), πέρα από την αναψυχή και την άμεση επαφή με την φύση, περιλαμβάνουν βοτανική περιήγηση και διερμηνεία σε ένα «ζωντανό μουσείο», με έμφαση στην φυτική βιοποικιλότητα» τόνισε η Λουΐζα Καστάνη,Δασολόγος, MSc Δασική Αναψυχή & Περιβαλλοντική Αγωγή.

Στα 310 στρέμματα του ΒΒΚΚ συναντά κανείς: (α) εκατοντάδες φυτικά είδη προερχόμενα από όλη την Ελλάδα που προστατεύονται «εκτός τόπου» και οργανώνονται σε ειδικές θεματικές ενότητες παρουσίασης (π.χ. δρυοδάσος, λίμνες με υδροχαρή φυτά, δενδρώνες, υπααλπικά είδη, κήπος αισθήσεων με πετρόκηπο, βραχόκηπο, αρωματικά-φαρμακευτικά και τοξικά φυτά κ.ά.) και (β) εκατοντάδες αυτοφυή φυτά που προστατεύονται επιτόπια στο φυσικό δρυοδάσος (π.χ. ορχιδέες, κρόκοι, αγριοθύμαρα, λαδανιές κ.ά.).

Στον «Κήπο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (ΚΠΕ)» έκτασης 8 στρεμμάτων συναντά κανείς φυτά που προστατεύονται «εκτός τόπου» σε ειδικές θεματικές ενότητες παρουσίασης (π.χ. συστηματικά παρτέρια, πράσινα δωμάτια, χασμόφυτα, βραχόκηπος Ιονίων Νήσων κ.ά.).

«Εδώ συναντά κανείς επίσης τις ζωντανές συλλογές (μητρικές φυτείες) εκατοντάδων ειδών της ελληνικής χλωρίδας και επισκέπτεται τα ειδικά θερμοκήπια και τους πολυλειτουργικούς χώρους του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με τους ερευνητές, επιστήμονες και το τεχνικό προσωπικό και να αντιληφθεί την σημασία ενός βοτανικού κήπου και τη λειτουργική σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την προστασία και την αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας» ανέφερε η κ. Καστάνη.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα (διάρκεια: 2-3 ώρες ή περισσότερο) που μπορούν να γίνουν και στους δύο χώρους (ΒΒΚΚ και ΚΠΕ) έχουν ως πρωταγωνιστές τα φυτά και αναπτύχθηκαν γύρω από έξι άξονες:

Α: Ανακαλύπτω-διακρίνω τη βιοποικιλότητα

Β: Ρωτάω, ερευνώ, διαπιστώνω

Γ: Χρησιμοποιώ τη βιοποικιλότητα

Δ: Δημιουργώ με τη βιοποικιλότητα

Ε: Παίζω με τη βιοποικιλότητα και μαθαίνω

Κάθε άξονας περιλαμβάνει διαφορετικές δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, οι οποίες περιλαμβάνουν ερωτήματα με νόημα, προσφέρουν και αναδομούν γνώσεις, ενθαρρύνουν την συμμετοχή και συνεργατικότητα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, υπεύθυνης στάσης και συμπεριφοράς (π.χ. εξερεύνηση στο μονοπάτι της βιοποικιλότητας, ανακαλύπτω-προστατεύω τις ορχιδέες, μονοπάτι περιπέτειας, κολάζ με φυτικά υλικά, τυφλός μάντης, κόκκινη κλωστή δεμένη… οικοσύστημα σημαίνει, φωτογραφία στο φυσικό περιβάλλον, αρωματόκηπος, από το ένα στα πολλά, με…νου και φαντασία, μεγάλη μύτη, memory Φυτών, taboo με ονόματα φυτών κ.ά.).

Οι ξεναγήσεις, τα περιβαλλοντικά προγράμματα και οι δράσεις ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση είτε στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων (80 km από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, 30 km από το Κιλκίς) είτε στον Κήπο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης (15 km από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, 3 km από την Θέρμη Θεσσαλονίκης) με συμβολικό αντίτιμο που συμβάλλει στη βιώσιμη λειτουργία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα