Τα λιπαρά οξέα στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή

Τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται στον αέρα από το μαγείρεμα μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό σύννεφων που δροσίζουν το κλίμα, λένε οι ερευνητές του University of Reading του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη μελέτη για την κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μόρια των λιπαρών οξέων συσσωματώνονται σε περίπλοκες τρισδιάστατες δομές στα ατμοσφαιρικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον επί μακρόν και να υποβοηθήσουν τον σχηματισμό νεφών, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα επηρεάσει την ψύχρανση της ατμόσφαιρας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμη πρόωρο να ισχυριστούν με βεβαιότητα ότι τα μαγειρικά έλαια είναι ο τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης.

«Δεν λέω ότι θα πρέπει να μαγειρέψουμε περισσότερα κρέατα για να λύσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, διότι προφανώς υπάρχουν άλλες συνέπειες από το μαγείρεμα του κρέατος που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο», επεσήμανε ο επικεφαλής συντάκτης της σχετικής μελέτης Dr. Christian Pfrang του Πανεπιστημίου Reading μέσω του CNN και υπογράμμισε ότι «το τηγάνισμα με τις φριτέζες προφανώς έχει πολλές συνέπειες και είναι πολύ πιθανό ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό οποιουδήποτε δυνητικού οφέλους που μπορεί να έχουν αυτά τα λιπαρά οξέα στον σχηματισμό σύννεφων και ψύξης».

Ο Δρ Pfrang αναφέρει ότι τα αποτελέσματα προέρχονται από εργαστηριακές δοκιμές και απαιτείται περαιτέρω πραγματική έρευνα.«Είναι λοιπόν επειγόντως απαραίτητο να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.Φαίνεται ότι ορισμένα μόρια μπορούν να επιβιώσουν πολύ περισσότερο στην ατμόσφαιρα από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα