Αποστολή στο Παρίσι: «Ναι» από SUEZ για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Αποστολή στο Παρίσι: Νίκος Αβουκάτος

Η σημερινή συνάντηση μπορεί να δώσει λύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζονται στο Παρίσι, είπε ο Φαμπρίς Ροσινιόλ, διευθύνων σύμβουλος της SUEZ Ιταλίας και Κεντροανατολικής Ευρώπης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Ολοκληρωμένη διαχείριση - αξιοποίηση στερεών αποβλήτων: Παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών διαχείρισης στη Γαλλία», στο πλαίσιο της ενημερωτικής αποστολής αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας

Κεντρικής Μακεδονίας στο Παρίσι, την οποία παρακολουθεί η Greenagenda.gr.

Ο κ. Ροσινιόλ παρουσίασε τις πράσινες δραστηριότητας του ομίλου SUEZ, ενός παγκόσμιου κολοσσού στον τομέα του περιβάλλοντος, της διαχείρισης νερού αλλά και των στερεών αποβλήτων, με 90.000 απασχολούμενους σε 70 χώρες και τζίρο 17 δισ. ευρώ για το 2017. Η SUEZ συλλέγει ετησίως 32 εκατ. τόνους αποβλήτων.

Η SYEZ δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, με μια μικρή συμμετοχή 5,5% στην ΕΥΑΘ, ως οικονομικός εταίρος, αλλά και στη διαχείριση των λυμάτων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας.

«Ναι» σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Όπως είπε ο κ. Ροσινιόλ, ο Όμιλος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια η παρουσία της εταιρείας Suez στην Ελλάδα. «Φιλοδοξία μας είναι η ανάπτυξη και διαχείριση των υποδομών στο νερό και τα απόβλητα, καθώς υπάρχουν ανάγκες υποδομής στην Ελλάδα και για αυτό επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τη χώρα σας σε έργα του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα (μέσω ΣΔΙΤ)», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι «χρειάζεται να κάνουμε ένα ακόμη ένα βήμα και χρειάζονται να δώσουμε λύσεις στην Κεντρική Μακεδονία για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, ιδίως μέσω της συνένωσης. Είμαστε εδώ ώστε να δούμε και να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο Παρίσι με την εφαρμογή καλών πρακτικών στον τομέα».

Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε στα έργα του ΦΟΔΣΑ και τον προγραμματισμό κατασκευής μονάδων επεξεργασίας στην Κ. Μακεδονία, ενώ παρουσίασε τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τον ΣΜΑ Ευκαρπίας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπει τρεις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Κεντρική Μακεδονία, μία στις Σέρρες, μία στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και μία στην ανατολική.

Επιπλέον μίλησε και για την ιδέα της «Εγνατίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων για μια ολοκληρωμένη διαχείριση», αλλά και την αξιοποίηση του υπολείμματος ενεργειακά, όπως συμβαίνει στο Παρίσι.

«Κοιτάμε ακόμη πιο μπροστά. Πλέον, έχουμε όραμα να δώσουμε λύση για όλη τη βόρεια Ελλάδα: Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλίας, έχουν ένα κοινό σημείο: την Εγνατία οδό και την οδική και τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι πέντε ΠΕΣΔΑ έχουν ένα υπόλειμμα απορριμμάτων περίπου στις 350.000 τόνους. Το ονομάσαμε "Εγνατία διαχείριση στερεών αποβλήτων" γιατί από εδώ, την Κεντρική Μακεδονία, μαζί με τους συναδέλφους τούς αυτοδιοικητικούς, θα δώσουμε λύση για τα δύο πέμπτα της χώρας. Ευελπιστούμε και στην Αττική να γίνει ακόμη μία μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και να δώσουμε λύση σε όλη τη χώρα. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ και γι αυτόν τον λόγο και για να δούμε πώς γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση από τα πρώτα στάδια, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ό,τι χρειάζεται και το υπόλειμμα των απορριμμάτων να πάμε και να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά. Εδώ, στην πόλη του φωτός, υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια τέτοιες μονάδες», σημείωσε.

ΣΔΙΤ για ενέργεια από σκουπίδια σε Λονδίνο και Βελιγράδι

Στα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια στο Λονδίνο αλλα και το υπό κατασκευή αντίστοιχο έργο στο Βελιγράδι, σε κοντινή απόσταση από τον Δούναβη, αναφέρθηκαν διευθυντικά στελέχη της SUEZ.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο λειτουργούν πέντε τέτοιες μονάδες. Ως καύσιμη ύλη αξιοποιούνται υπολείμματα από διαχωρίσιμο υλικό.

Για το υπό κατασκευή project της SUEZ στο Βελιγράδι, από σύνολο 500 τόνων οικιακών αποβλήτων, μόνο οι 340 τόνοι (περίπου το 70%) θα αξιοποιούνται για θερμική αξιοποίηση, και το υπόλοιπο μέρος, μετά από διαδικασία ανακύκλωσης θα αξιοποιείται/επαναχρησιμοποιείται σε έργα οδοποιίας. Από την ενεργειακή αξιοποίηση, θα παράγονται 85 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Μαρία Βοζίκη, αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο επιδιώκει να γνωστοποιήσει τις τεχνολογίες των γαλλικών εταιρειών στους φορείς της Ελλάδας με σκοπό μια ορθολογική διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σημείωσε ότι η Γαλλία πρωταγωνιστεί τόσο σε επίπεδο Περιφερειών όσο και Δήμων.

«Βρισκόμαστε στην έδρα της SUEZ μιας μεγάλης εταιρείας σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για τη συλλογή και αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων και της ενεργειακής αξιοποίησης, τις οποίες θα μας παρουσιάσουν οι υπεύθυνοι», υπογράμμισε η κα. Βοζίκη.

Από την πλευρά της, η πρέσβυς της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαΐα Μπαλτά χαρακτήρισε άκρως κρίσιμο θέμα το περιβάλλον και συνεχάρη τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία για την προσπάθειά τους.

Η κα. Μπαλτά σημείωσε, τέλος, ότι η Γαλλία αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτή στην Ελλάδα και πως δίνεται η ευκαιρία σήμερα να υπάρξουν συμφωνίες, όπως στα απόβλητα και την ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα