Απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Natura

του Νίκου Αβουκάτου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 358 εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, εξαιτίας καθυστερήσεων στην καταβολή της μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Και όλα αυτά μετά το μεγάλο μερίδιο δημοσιότητας, είτε με θετικό είτε με αρνητικό αντίκτυπο, που άντλησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον νέο νόμο που «πέρασε» για τους Φορείς Διαχείρισης, ο οποίος αυξάνει και τον αριθμό τους και τη χωρική αρμοδιότητα των περισσότερων από τους

υφιστάμενους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ευτέρπης Πατετσίνη, εργαζόμενης στον Φορέα Διαχείρισης Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Σύμφωνα με την ίδια, οι μισθοδοσίες Δεκεμβρίου 2017, Ιανουαρίου 2018, Φεβρουαρίου 2018 και Μαρτίου 2018, δεν έχουν καταβληθεί ακόμα, «χωρίς καμία απολύτως ευθύνη των εργοδοτών μας», δηλαδή των Φορέων Διαχείρισης, αλλά «με αποκλειστικό υπαίτιο, για ακόμη μια φορά, το εποπτεύον Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς δεν έχει προβεί ακόμη στην έγκριση των Προϋπολογισμών για τους Φορείς για το έτος 2018, ενώ έχει ήδη διανυθεί το ¼ της χρονιάς».

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά, καθώς το ίδιο είχε συμβεί το 2016 και 2017», λέει στη Greenagenda.gr η κα. Πατετσίνη.

Προ της ψήφισης του νέου νόμου, οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο σύνολό τους 28, χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα (Γ΄ΚΠΣ και στη συνέχεια ΕΣΠΑ 2007 – 2013) μέχρι 31-12-2015, ενώ από 01-01-2016 μέχρι το τρέχον έτος χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από πόρους του Πράσινου Ταμείου το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Από τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι οι πληρωμές της μισθοδοσίας του προσωπικού στους εν λόγω φορείς γίνεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους του Πράσινου Ταμείου, κατόπιν σχετικών εγκρίσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας», σημειώνει η ίδια και σπεύδει να εξηγήσει:

«Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, αν και βρισκόμαστε προς τα τέλη Μαρτίου, ακόμη δεν έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί από το υπουργείο, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες μισθοδοσίες, ακόμη και του Δεκεμβρίου 2017. Παρ' όλα αυτά προσερχόμαστε κανονικά στην εργασία μας».

«Ως συνέπεια της προαναφερόμενης κατάστασης, οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης, περίπου 358 στο σύνολό τους, καθώς και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση με αποκλειστική ευθύνη του εποπτεύοντος υπουργείου, του οποίου οι ενέργειες χαρακτηρίζονται από κωλυσιεργία, καθυστερήσεις και έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού», σχολιάζει καταλήγοντας η κα. Πατετσίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα