Αλλαγές στους κοινοτικούς κανόνες και υπερβολική υλοτομία απειλούν τα δάση της Εσθονίας

Το ένα τέταρτο της δασικής γης της Εσθονίας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της σημαντικής αύξησης της υλοτομίας, με τη βοήθεια αλλαγών στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεκδίκησε και πέτυχε το κράτος της Βαλτικής.

Ο όγκος της υλοτομίας στην Εσθονία σχεδόν τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα αναμένει πλέον ότι τα δάση της Εσθονίας και οι δραστηριότητες σε αυτά θα καταστούν συνολικά πηγή άνθρακα μέχρι το 2030, αντί να απορροφούν άνθρακα όπως σήμερα.

«Νομίζω ότι το 25% των δασών μας κινδυνεύει άμεσα, με το ισχύον

νομικό πλαίσιο», δήλωσε ο Άσκο Λόμους, βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Τάρτου, που ψηφίστηκε ως «πρόσωπο της χρονιάς» από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας.

«Ένα άλλο 20% της δασικής περιοχής είναι ήδη υλοτομημένο ή βρίσκεται σε περίοδο αναφύτευσης μικρότερη των 20 ετών, που δεν ισοδυναμεί με δάσος. Επιπλέον, το σχέδιο ανάπτυξης δασοκομίας της κυβέρνησης, προωθεί την υλοτομία σε υψηλότερο ρυθμό από αυτόν της ανάκαμψης του δάσους», πρόσθεσε.

Η Εσθονία διαθέτει τα δάση με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικής χρήσης στην ΕΕ, μετά το Βέλγιο, με την υλοτομία να αποτελεί το 91% της δασικής δραστηριότητας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ, η Βαλτική χώρα χρησιμοποιεί βιομάζα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειάς της, με ποσοστό 96% το 2012, και θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη ποσότητα μέχρι το 2030.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας επιμένει ότι η δασική της έκταση δεν θα συρρικνωθεί λόγω της πρόσθετης υλοτομίας που έχει σχεδιάσει, και ισχυρίζεται ότι η έκταση των δασών έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία οκτώ χρόνια και αποτελεί το 53% της συνολικής επικράτειας.

Ωστόσο, από δορυφορικά στοιχεία προκύπτει ότι περισσότερα από 2.850 τετραγωνικά χιλιόμετρα εσθονικού δάσους έχουν εξαφανιστεί από το 2001, και ο Λόμους υποστηρίζει ότι μόνο το 43% της χώρας είναι δάσος.

Κάποιες λεγόμενες ρυθμίσεις «ευελιξίας» στους κανόνες υπολογισμού της ρύπανσης της ΕΕ βοηθούν περαιτέρω στο να μην απεικονίζεται πλήρως η κλίμακα της αποψίλωσης. Στις τελευταίες ημέρες της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ, η Εσθονία εισήγαγε ένα παράρτημα στους κανονισμούς, επιτρέποντας την αφαίρεση περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την αναμενόμενη απορρόφηση 3,07 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα από τα εσθονικά δάση μέχρι το 2030.

Το μέτρο θεωρείται ότι βοηθά στο να μην επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη οι υποχρεώσεις για τα όρια των εθνικών εκπομπών, αλλά οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές το περιγράφουν ως «παραθυράκι» που υπονομεύει τη συμφωνία του Παρισιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα