Αειφορία στην τουριστική ανάπτυξη μέσω του Med Consume-Less

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Λιγότερο νερό, λιγότερη ενέργεια, λιγότερα απόβλητα. Σε αυτό το τρίπτυχο συνοψίζεται η κεντρική ιδέα του Ευρωπαϊκού Διακρατικού Προγράμματος "Interreg Med Consume-Less", το οποίο έχει αρχίσει να «τρέχει» από τις αρχές του 2018 με κύριο εταίρο τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την αειφόρο ανάπτυξη μίας χώρας, όπως η Ελλάδα, καθώς απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, αλλά και σε

καταστήματα εστίασης, τροφίμων κ.ά.

Στις επιχειρήσεις αυτές το "Interreg Med Consume-Less" προτείνει δράσεις αειφόρου περιβαλλοντικής πολιτικής, που στοχεύουν αφενός, στην υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας και νερού και αφετέρου στη μείωση δημιουργίας αποβλήτων, προωθώντας παράλληλα την τοπική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Το πρόγραμμα έχει ήδη εντάξει στο χώρο της αειφόρου περιβαλλοντικής τουριστικής ανάπτυξης 41 τουριστικές επιχειρήσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν εντελώς δωρεάν, με μόνη υποχρέωση να τηρούν ορισμένα απαραίτητα κριτήρια που ορίζονται από το πρόγραμμα, ενώ έχουν την ευκαιρία να προβληθούν διεθνώς μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος www.consumelessmed.org, καθώς και να χρησιμοποιούν το σήμα Consume-Less σε κάθε προωθητική τους ενέργεια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις με σκοπό την ανάπτυξη μιας ενιαίας στρατηγικής για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, νερού και πρόληψης απορριμμάτων.

Ορισμένες από αυτές τις δράσεις είναι οι ακόλουθες:

- Εμπλοκή των τοπικών φορέων (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες, τουριστικά γραφεία κτλ) για την υλοποίηση δράσεων μείωσης της σπατάλης νερού και ενέργειας.

- Αναθεώρηση του συστήματος συλλογής απορριμμάτων και χρεώσεων.

- Πλάνο για ανακαίνιση κτιρίων στα οποία παρέχονται υπηρεσίες προς τους τουρίστες με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

- Καμπάνιες ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο.

- Ανταλλαγή καλών πρακτικών.

- Επανασχεδιασμός τουριστικών υπηρεσιών με βάση τη φιλοσοφία “Consume- Less”, η οποία προωθείται μέσα από το έργο.

Στο τέλος του έργου θα γίνει αξιολόγηση των τουριστικών περιοχών (από την Ελλάδα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) που συμμετείχαν με βάση το European Tourism Indicators System (ETIS) for Sustainable Management at Destination Level, σύστημα που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να χρησιμοποιείται με απλό τρόπο για την αξιολόγηση τουριστικών προορισμών. Η τελική φάση του έργου περιλαμβάνει την αναθεώρηση σχετικών πολιτικών και σε επίπεδο περιφερειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα