Oύριος άνεμος στις ευρωπαϊκές ΑΠΕ

Δυναμική είναι η στροφή της Ευρώπης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη συνολική παραγωγική ικανότητα από υπεράκτια αιολικά πάρκα να αυξάνεται κατά 25% στη διάρκεια του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope, στη διάρκεια του 2017 εγκαταστάθηκαν νέες μονάδες αιολικής ενέργειας με παραγωγική ισχύ λίγο πάνω από τα 3,1 gigawatts (GW), αυξάνοντας τη συνολική παραγωγική ικανότητα σχεδόν στα 15,8 GW.

Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Ζιλ Ντίκσον περιέγραψε την αύξηση κατά 25% ως «θεαματική», σημειώνοντας

ότι τα offshore αιολικά πάρκα αποτελούν πλέον ένα βασικό κομμάτι του ενεργειακού συστήματος. «Το κόστος έχει μειωθεί ραγδαία. Η επένδυση σε offshore αιολική ενέργεια κοστίζει σήμερα όχι περισσότερο από το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών τρόπων παραγωγής ενέργειας», επισημαίνει ο κ. Ντίκσον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Στην Ευρώπη υπάρχουν πλέον περισσότερες από 4.000 offshore ανεμογεννήτριες σε 11 χώρες. Στη διάρκεια του 2017 ολοκληρώθηκαν 13 νέα, υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων σε Βρετανία και Γερμανία.

Στη Γερμανία η εγκατεστημένη ισχύς από offshore αιολικά πάρκα αυξήθηκε κατά 1,3 GW, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσε νέα πάρκα, εγκατεστημένης ισχύος 1,7 GW. Το 2017 ολοκληρώθηκε και το πρώτο πλωτό θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, Hywind Scotland, που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα το δίκτυο της Σκοτίας.

Το πάρκο, δυναμικότητας 30 megawatt, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάθος έως και 800 μέτρων και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Statoil, σε συνεργασία με τη Masdar.

Παρά την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από αιολικά πάρκα, οι δαπάνες σε νέες offshore ενεργειακές μονάδες στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 60% πέρυσι, στα 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση από το 2012. Παρά τη μείωση του κόστους, τα έργα για offshore αιολικά πάρκα συνεχίζουν να κοστίζουν περίπου 40% περισσότερο από τα onshore πάρκα και ένα πέμπτο περισσότερο σε σύγκριση με τα πάρκα ηλιακής ενέργειας, επειδή όμως o offshore τομέας βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, αναμένεται περαιτέρω και ταχύτερη υποχώρηση του κόστους, διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα της McKinsey.

Στη Βρετανία, το κόστος ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα τρίτο από το 2012, ενώ για πρώτη φορά πέρυσι η τιμή της ενέργειας από offshore αιολικά πάρκα ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την πυρηνική ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα