#EUandME: Καμπάνια ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και επισκευής

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Ανακύκλωσε, επαναχρησιμοποίησε, επισκεύασε και εμπόδισε τα πλαστικά να καταλήγουν στις θάλασσες μας».

Μέσα από την πανευρωπαϊκή καμπάνια #EUandME και σε συνδυασμό με την καμπάνια Be Ready to Change, η παραπάνω παρότρυνση μας οδηγεί σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η εκστρατεία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ready to Change» έχει φέτος ως θέμα «Beat Plastic Pollution».

Η εκστρατεία αυτή αποτελεί μια έκκληση προς όλους, καθώς έχουμε γίνει υπερβολικά εξαρτημένοι από το πλαστικό

μίας χρήσης.

Παράλληλα, μέσα από την καμπάνια του #EUandMe, εδώ, ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για το πώς η αλλαγή σκέψης του μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους μας.

Ορισμένες από τις οδηγίες του #EUandMe είναι οι εξής:

Σκέφτομαι δύο φορές το πλαστικό

Όταν πετάω το σακουλάκι του σάντουιτς, τη συσκευασία της σαλάτας ή το μπουκαλάκι από το νερό στα σκουπίδια μετά το μεσημεριανό μου, δεν εξαφανίζονται – μετατρέπονται σε απορρίμματα. Το πλαστικό που πετάω χωρίς δεύτερη σκέψη φθείρεται μέσα στις θάλασσές μας και αφανίζει τη θαλάσσια ζωή. Και ό, τι βρεθεί μέσα στις θάλασσές μας, καταλήγει τελικά στο πιάτο μας: το 30% των ψαριών που αγοράζω έχουν ίχνη πλαστικού στα εντόσθιά τους. Η ΕΕ κάνει σοβαρές προσπάθειες να μειώσει την ποσότητα πλαστικού που πετάμε και να το εμποδίσει να φτάσει στις θάλασσές μας, ενώ απαιτεί την υιοθέτηση ανακυκλώσιμων πλαστικών υλών σε όλες τις συσκευασίες μέχρι το 2030.

Επισκευή, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση.

Ας το σκεφτούμε πολύ καλά προτού πετάξουμε στα σκουπίδια οικιακές συσκευές που εξακολουθούν να λειτουργούν. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον, χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας σε θέματα επαναχρησιμοποίησης. Αυξάνοντας την απόδοση των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, μέσω ειδικών κανονισμών περί οικολογικού σχεδιασμού, η ΕΕ χτίζει μια κοινωνία όπου τα αγαθά σχεδιάζονται έτσι ώστε να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, να επισκευάζονται εύκολα και, όταν φτάνουν στο τέλος της λειτουργικής ζωής τους, να ανακυκλώνονται.

Από Μένα για Σένα

Θυμάσαι εκείνο το ηλεκτρικό εργαλείο που αγόρασες πριν από χρόνια; Το χρησιμοποίησες μόνο δύο φορές. Μήπως θα ήταν καλύτερα να το μοιράζεσαι με άλλους; Η στήριξη της ΕΕ στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας ενθαρρύνει τους πολίτες να κινούνται έξυπνα σε θέματα εξοικονόμησης χρημάτων και επαναχρησιμοποίησης των προσωπικών τους ειδών. Σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνουν την εμφάνισή τους καταστήματα δανεισμού, συνεργεία όπου ο πελάτης πραγματοποιεί ο ίδιος τις επισκευές και μπουτίκ ανακύκλωσης, ευνοώντας έναν οικολογικό, ισορροπημένο και δημιουργικό τρόπο να χρησιμοποιούμε και να επαναχρησιμοποιούμε τα διάφορα προϊόντα.

Διαχείριση Μετάλλων

Είτε πρόκειται για μια παλιά χαλασμένη τηλεόραση είτε για έναν κατεστραμμένο φορητό υπολογιστή, τα ηλεκτρονικά μου είδη εξακολουθούν να έχουν κάποιον σκοπό στη ζωή: τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Η ΕΕ διασφαλίζει ότι αυτά τα πολύτιμα μέταλλα αποσπώνται σωστά, ελαχιστοποιώντας τα απορρίμματα και επιτρέποντας σε παλιά πληκτρολόγια και χαλασμένες συσκευές αναπαραγωγής DVD να φανούν ξανά χρήσιμα. Επομένως, την επόμενη φορά που η τοστιέρα μου «τα τινάξει», μπορώ να συμβάλω στην προστασία των πολύτιμων φυσικών πόρων ανακυκλώνοντάς την.

Keywords
Τυχαία Θέματα