Καταδίκη ιδιώτη για παράνομη απόρριψη βοθρολυμάτων κατ' εξακολούθηση στο Κιλκίς

«Να σταματήσει επιτέλους» η αυθαίρετη απόρριψη των βορθρολυμάτων σε ρέματα και χωράφια, ζητάει η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και στους Δήμους για την «ουσιαστική ανυπαρξία ελέγχων», προβάλλοντας σχετική καταδικαστική απόφαση στο Κιλκίς ως αποτελεσματική διέξοδο για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Όπως τονίζει η Κίνηση, «παρόλο που η ποινή είναι πολύ ελαφριά, είναι η πρώτη φορά στο Κιλκίς που καταδικάζεται κάποιος για μια απαράδεκτη πρακτική που συνεχίζεται επί χρόνια και αφορά ολόκληρη

τη χώρα. Επιτήδειοι και ασυνείδητοι γεμίζουν τα ρέματα και τα χωράφια με βοθρολύματα, που περιέχουν και χημικά από τα πλυντήρια και τις τουαλέτες, προκειμένου να γλυτώσουν το κόστος να τα πάνε σε βιολογικούς καθαρισμούς, όπου αυτοί υπάρχουν».

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς καταδίκασε τον Δημ. Κουρσουνίδη σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράνομη απόρριψη βοθρολυμάτων κατ’ εξακολούθηση σε περιοχές του οικισμού Κοκάρτζα.

Σύμφωνα με την Οικολογία - Αλληλεγγύη, η υπόθεση έφτασε στη δικαστική αίθουσα μετά από την επιμονή κατοίκων του οικισμού, «οι οποίοι για πολλά χρόνια γίνονταν μάρτυρες μιας παρανομίας με συνέπειες στην καθημερινότητά τους, την υγεία τους αλλά και τις αγροτικές τους καλλιέργειες, αφού και βοθρολύματα αγνώστων προελεύσεων απορρίπτονταν στα χωράφια τους, στα παρακείμενα ρέματα και κανάλια αλλά ακόμα και πάνω στους δρόμους του επαρχιακού και αγροτικού δικτύου».

Η Οικολογία Αλληλεγγύη, που στήριξε τους πολίτες με υπομνήματά της προς τους Δήμους Παιονίας, Κιλκίς αλλά και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ανέδειξε το πρόβλημα και προσπάθησε να συντελέσει στην επίλυσή του, σημειώνει η Κίνηση και προσθέτει:

«Τελικά, αυτό που είχε αποτέλεσμα ήταν η συμπαράσταση στον δικαστικό αγώνα των κατοίκων της Κοκάρτζας να επιμείνουν στο να φτάσει η καταγγελία τους στο δικαστήριο, μιας και οι «υποδείξεις» από διάφορους παράγοντες για να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση του γεγονότος έφτασαν τα όρια των απειλών...».

Ο Οδυσσέας Χιλιτίδης, εκπρόσωπος από την Οικολογία Αλληλεγγύη, ο οποίος παρακολούθησε την υπόθεση από την αρχή της, δήλωσε: «Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε κάποιοι να βάζουν το μικρό προσωπικό τους κέρδος πάνω από τον νόμο, την υγεία των συμπολιτών τους και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι απαράδεκτο, για ένα όφελος 8 € ανά βυτιοφόρο και άλλα τόσα από τα καύσιμα που θα γλυτώσουν, να αφήνουν αχρησιμοποποίητους βιολογικούς καθαρισμούς και να προχωρούν σε πρακτικές ασυδοσίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και η αστυνομία πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους. Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας δεν επιτυγχάνεται με ευχές, ημερίδες και μεγάλα λόγια στα τηλεοπτικά κανάλια».

Φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα