«Age of Renewables»: Ένας Θεσσαλονικιός έφτιαξε παιχνίδι για τις ΑΠΕ (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα παιχνίδι που συνδυάζει τη διασκέδαση και τη κατανόηση για το πώς λειτουργούν τα project πράσινης ενέργειας: το «Age of Renewables» (ή στα ελληνικά «Εποχή των ανανεώσιμων») είναι ένα παιχνίδι καρτών αφιερωμένο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δημιουργός είναι ο Μάριος Παπαλεξάνδρου, ο οποίος μεγάλωσε στην Καλαμαριά. Σπούδασε μηχανικός διαχείρισης ενεργειακών πόρων στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Ο

δημιουργός του παιχνιδιού καρτών Μάριος Παπαλεξάνδρου

Όπως εξήγησε στη Greenagenda.gr, η θέα των υψικαμίνων και των ορυχείων λιγνίτη τον στεναχωρούσε και οι εικόνες αυτές χαράχτηκαν βαθιά στη μνήμη του ως μία «βρόμικη» εικόνα. Από το πρώτο έτος φοίτησης ήθελε να ασχοληθεί με τις ΑΠΕ.

Μετά το πανεπιστήμιο και τη θητεία στον Στρατό αποφάσισε να εξειδικευτεί περαιτέρω με το μεταπτυχιακό του στη Σουηδία, πάνω, φυσικά, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πώς παίζεται το παιχνίδι

Το παιχνίδι μπορεί να θεωρηθεί οικογενειακό και επιμορφωτικό, καθώς απευθύνεται σε εφήβους, φοιτητές αλλά και μεγαλύτερους. Παίζεται με 2, 3 ή 4 άτομα και στόχος κάθε παίκτη είναι να φτιάξει όσο περισσότερα έργα ΑΠΕ μπορεί συνδυάζοντας τις σωστές κάρτες. Το έργο αυτό μπορεί να είναι ηλιακό, αιολικό, υδροηλεκτρικό, έργο βιομάζας, γεωθερμίας ή έργο από την ενέργεια της θάλασσας (κύματα/ρεύματα). Το «Age of Renewables» συνδυάζει τύχη και στρατηγική ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον παίχτη να μάθει τα βασικά συστατικά για την κατασκευή έργων ΑΠΕ.

Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό.

Έστω ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα φωτοβολταϊκό έργο. Τι θα χρειαστούμε να συνδυάσουμε; Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε μια περιοχή, που είναι ηλιόλουστη, παραδείγματος χάριν τη σκεπή ενός σπιτιού με νότιο προσανατολισμό. Επίσης, χρειαζόμαστε την τεχνολογία, δηλαδή το φωτοβολταϊκό και τα καλώδια για σύνδεση του στο δίκτυο και φυσικά την πηγή, τον Ήλιο. Όμως ποιος θα κατασκευάσει το έργο; Χρειαζόμαστε το ΕCO team! Τον Engineer να στο σχεδιάσει, τον Contractor να στο κατασκευάσει και την Operator να στο συντηρεί. Συνδυάζοντας αυτές τι κάρτες δημιουργείς ένα πλήρες έργο. Όσα περισσότερα έργα δημιουργήσεις τόσους περισσότερους πόντους μαζεύεις. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα σε ότι αφορά τις ΑΠΕ. Στην Ελλάδα φτιάχτηκε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς δεν πρωτοπορήσαμε για να αναπτύξουμε εγχώρια τεχνολογία. Ο λιγνίτης και το κάρβουνο εκείνη την εποχή μεγαλουργούσε και το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν απασχολούσε πολύ κόσμο και δεν ήταν ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Αυτό αλλάζει τώρα και στην Ελλάδα με τις ΑΠΕ να γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Το παιχνίδι σαν ιδέα γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 2017 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Μια φωτογραφία που απαθανάτισε ο Μ. Παπαλεξάνδρου από σιλό αποθήκευσης φυσικού αερίου ξύπνησε παιδικές μνήμες από ένα επιτραπέζιο, που έπαιζε με τα αδέλφια του και ονομαζόταν «Αναζητώντας πετρέλαιο». Κοντοστάθηκε μια στιγμή και αναρωτήθηκε, όπως λέει: «Τα σημερινά παιδιά με τι παιχνίδια θα παίζουν;» Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα. Μετά χρειάστηκε πολύ δουλειά με συνεργάτες και επαγγελματίες για να αποτυπωθεί η ιδέα στο χαρτί και να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Είχαμε σαν στόχο να μαζευτούν περίπου 3.400 ευρώ προκειμένου να πετύχει η καμπάνια crowdfunding στο Kickstarter και να βγει στη κυκλοφορία με ελάχιστο αριθμό αντίτυπων. Αυτός ο στόχος υπερκαλύφθηκε από ανθρώπους τόσο στην Ελλάδα, που κάλυψε το ¼ του στόχου, όσο και από το εξωτερικό (από ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, μέχρι Αυστραλία, Ταϊλάνδη και Σιγκαπούρη)», λέει στη Greenagenda.gr ο ίδιος.

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στο «Age of Renewables»

Όπως τονίζει ο κ. Παπαλεξάνδρου, «η ανταπόκριση του κόσμου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται να υπάρχει σε αρκετούς περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζουμε ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη με τις υφιστάμενες πρακτικές στην παραγωγή και χρήση ενέργειας, με τα άπειρα σκουπίδια που δημιουργούμε και με τις διατροφικές μας συνήθειες, που απαιτούν εκτεταμένη χρήση γης και πόρων. Η επιστροφή στην κυκλική οικονομία είναι δύσκολη αλλά ξεκινά από τη γνώση και την επιλογή. Εδώ έρχεται το Age of Renewables να βάλει ένα λιθαράκι. Οι ΑΠΕ, με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά, ήταν το μόνιμο outsider μέχρι πριν 10 χρόνια στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής ενέργειας. Αυτό αρχίζει και αλλάζει δραματικά».

«Ταυτόχρονα αλλάζει τελείως και το πώς βλέπουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Από παθητικοί καταναλωτές σε έξυπνους χρήστες και παραγωγούς. Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ενέργειας πριν από 10 χρόνια στη Γερμανία δεν είναι πια πανίσχυρες. Οι ΑΠΕ μέχρι ένα βαθμό εκδημοκρατίζουν την παραγωγή ενέργειας. Φυσικά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και η αποθήκευση ενέργειας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της διείσδυσης τους. Αλλά το κόστος τους για ηλιακά και αιολικά έχει πέσει τόσο πολύ που σε αρκετές περιπτώσεις είναι σαφώς φθηνότερο από συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας», προσθέτει ο δημιουργός του παιχνιδιού.

Κατά την ολοκλήρωση της συνέντευξη μας εξήγησε τι ήταν αυτό που τον έκανε να σκεφτεί διαφορετικά;

Ερωτηθείς τι ήταν αυτό που τον έκανε να σκεφτεί διαφορετικά, ο ίδιος ανέφερε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα συζητήσεων:

«Στη Σουηδία το 2006 μας έβαλαν άσκηση να βρούμε τρόπους να καταναλώνουμε συγκεκριμένο ποσό ενέργειας για όλες τις δραστηριότητές μας (κίνηση, θέρμανση, ηλεκτρισμό κλπ). Σαν να σου λένε "έχεις 5 ευρώ να περάσεις την ημέρα σου. Πώς θα τα ξοδέψεις;"

» Στην Ολλανδία το 2007 μια κυρία με ρώτησε γιατί ασχολούμαι με τις ΑΠΕ, αφού είναι πολύ πιο ακριβές από τα συμβατικά καύσιμα. Της απάντησα ότι είναι σαν να είσαι στην εποχή του λίθου και κάποιος να φτιάχνει εργαλείο από χαλκό και να τον ρωτάνε γιατί χρησιμοποιεί χαλκό;

» Το 2009 στο καταφύγιο του ΕΟΣ στο Πάπιγκο, κάτω από τη Δρακόλιμνη, ένας παππούς με ρώτησε με τι ασχολούμαι. Του απάντησα με ΑΠΕ. Μου απάντησε καλές οι ΑΠΕ αλλά προέχει η μη χρήση ενέργειας, μετά η εξοικονόμηση και μετά οι ΑΠΕ. Σοφός άνθρωπος!».

Ο Μάριος Παπαλεξάνδρου από το 2007 εργάζεται σε projects θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αρχικά στην Ολλανδία και έπειτα στην Αγγλία σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Το 2016 ξεκίνησε την Aeolus, μια συμβουλευτική εταιρεία στα αιολικά πάρκα στο Μπράιτον. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση μερικών από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα παγκοσμίως, όπως το ολλανδικό Gemini ισχύος 600MW.

Keywords
Τυχαία Θέματα