Πώς πείστηκαν οι Ευρωπαίοι να μην κοπούν οι συντάξεις

του Μάριου Ροζάκου

Πρόσθετη ώθηση έδωσαν οι επικείμενες ευρωεκλογές και οι αναταράξεις στην Ιταλία, οι οποίες έκαναν τους Ευρωπαίους να επιδιώκουν το κλείσιμο κάθε άλλου ανοιχτού μετώπου.
Στο EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έλαβε το πράσινο φως για να μην εφαρμοστεί η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα,

αφού προηγουμένως δεσμεύτηκε να καταθέσει στους Ευρωπαίους ως την Τρίτη το τελικό Σχέδιο Προϋπολογισμού του 2019, με τις αλλαγές που συμφωνήθηκε να γίνουν στο προσχέδιο:

- Κούρεμα του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Στο προσχέδιο είχε προβλεφθεί ότι η εθνική συμμετοχή θα αυξανόταν στα 1,55 δισ., από 1 δισ. ευρώ φέτος. Πλέον αναμένεται να περιοριστεί κατά 300-350 εκατ. ευρώ.

- Αυξομειώσεις στα κονδύλια που θα διατεθούν για καθένα από τα θετικά μέτρα του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, για την οποία είχαν προβλεφθεί 103 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, φαίνεται να πέφτει χαμηλότερα. Αντιθέτως, για το επίδομα στέγασης αναμένεται να διατεθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ το 2019, αντί για 150 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν. Τα υπόλοιπα θετικά μέτρα είναι: μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων, ενίσχυση της ειδικής αγωγής στα σχολεία και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ακύρωση ή αναστολή;

Η απόφαση του EWG για τις συντάξεις είναι σαφές ότι αφορά το 2019, καθώς «η συζήτηση περιορίστηκε στον Προϋπολογισμό της προσεχούς χρονιάς και δεν μπορούσε να επεκταθεί», όπως επισήμαναν ευρωπαϊκές πηγές. Πρόσθεσαν, όμως, ότι μόλις η συμφωνία επισημοποιηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση θα μπορέσει να ακυρώσει το μέτρο και όχι απλώς να το αναστείλει. «Εν όψει ευρωεκλογών, δεν αναμένονται ενστάσεις ή επαναφορά του θέματος στο τραπέζι, εφόσον η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους», σημείωσαν οι ίδιες πηγές. Οι Ευρωπαίοι στήριξαν το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις και το πακέτο της Θεσσαλονίκης, αλλά είναι έτοιμοι να δείξουν μία κόκκινη και πολλές κίτρινες κάρτες στην κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνουν ρεσιτάλ παροχολογίας και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Οι καθυστερήσεις είναι τέτοιες ώστε αποφασίστηκε να μετατεθεί για τον Φεβρουάριο η συζήτηση για την πρώτη δόση (ύψους 600 εκατ. ευρώ) από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τα οποία θα επιστρέψουν στη χώρα μας η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης, εφόσον τηρούνται οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της. Οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί έντονα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2019, με αφορμή τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η οποία στη συνέχεια τινάχθηκε στον αέρα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, «αν επιμείνει η κυβέρνηση σε τέτοιες κινήσεις, η αντίδραση θα είναι άμεση».

Παράλληλα, η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη θα δείχνει μια σειρά από κίτρινες κάρτες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση ιδίως στις ιδιωτικοποιήσεις και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επιπλέον, αναμένεται να εκφράζει προβληματισμό για τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων και διεκδικήσεων για αναδρομικά από δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα