3D printed έπιπλα με ανακυκλωμένο πλαστικό, από τους Θεσσαλονικείς για την πόλη τους (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε μόλις 20 ώρες, με πρώτη ύλη 180 κιλά ανακυκλωμένου πλαστικού και χρήση 3D (τρισδιάστατης) εκτύπωσης μέσω του «Print Your City», κατασκευάστηκαν τα καθίσματα-πολυθρόνες που βρίσκονται στο stand της Cola-Cola, στην 83η ΔΕΘ.

Το «Print Your City» είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα που μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα σε χρηστικά αντικείμενα με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Η παρέμβαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,

στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κι έχει τον τίτλο «Zero Waste Cities».

Η Coca-Cola στην Ελλάδα επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως την πρώτη πόλη για την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος, που φιλοδοξεί να την κάνει την πρώτη πόλη στην Ελλάδα με προοπτική να γίνει Zero Waste, μια πόλη με μηδενική παραγωγή απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο πρόγραμμα-κληρονομιά, που απαιτεί και περιλαμβάνει τη συνεργασία με τοπικούς φορείς, ΜΚΟ και το σύνολο των κατοίκων της πόλης. Εστιάζοντας στην παρέμβαση, επιμόρφωση και αλλαγή της στάσης των πολιτών, θέτει τις βάσεις για την εναρμόνιση του κυκλικού μοντέλου οικονομίας και την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Το καινοτόμο «Print Your City» καλεί τους Θεσσαλονικείς να ανακυκλώσουν, να φέρουν τα πλαστικά απορρίμματά τους και να τα δουν να μετατρέπονται σε έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα για την πόλη με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Θα μπορούν να σχεδιάσουν τα έπιπλα, επιλέγοντας το σχήμα τους, τις χρήσεις τους, όπως καθίσματα, πάρκινγκ ποδηλάτων ή εξαρτήματα γυμναστικής ή το αν θα περιλαμβάνουν φύτευση, ή στοιχεία όπως ποτίστρες για ζώα, κάδους κ.ο.κ.. Θα μπορούν τέλος να επιλέγουν το χρώμα του επίπλου, και στη συνέχεια να ψηφίζουν το πού θα ήθελαν να τοποθετηθεί, επιλέγοντας ανάμεσα σε τέσσερις χώρους: την Πλατεία Γαλοπούλου, το Πάρκο ΧΑΝΘ, την Πλατεία Καραμανλή και το Πάρκο Πατρικίου. Τα έπιπλα θα τοποθετηθούν στα επιλεγμένα σημεία στο τέλος του 2018.

Οι δύο αρχιτέκτονες Πέτρος Σακκάς και Φωτεινή Σετάκη έχουν ιδρύσει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το σχεδιαστικό τους γραφείο New Raw, με εξειδίκευση στην ανακύκλωση και στη σχεδίαση του δημόσιου χώρου.

Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό περίπτερο (13) έκαναν μια λεπτομερή παρουσίαση της ανακύκλωσης με τρισδιάστατη εκτύπωση μεγάλης κλίμακας με τη χρήση ενός ρομποτικού βραχίονα.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι δύο αρχιτέκτονες έχουν καταφέρει σημαντικές διακρίσεις. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν ανάμεσα στις καλύτερες καινοτόμες ιδέες στον σχεδιασμό δημόσιου χώρου.

«Είναι αρκετά σημαντικό να αξιοποιούμε τα πλαστικά μας απόβλητα για να ομορφύνουμε τον δημόσιο χώρο. Καλούμε τους Θεσσαλονικείς το επόμενο διάστημα να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε τα πολύχρωμα καθίσματα που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης», τόνισαν οι αρχιτέκτονες.

Ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς τους παρουσιάζεται στη Νέα Παραλία όπου τοποθετήθηκε η πρώτη σειρά πολύχρωμων καθισμάτων με σκοπό να εμπνευστεί ο καθένας το επόμενο διάστημα. Μέσα τους, μάλιστα, μπορούν να φυτευθούν δένδρα.

Η δράση «Print Your City» θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Στο stand της Coca Cola αυτές τις ημέρες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν το τρίγωνο της ανακύκλωσης. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει το σχήμα, τα χαρακτηριστικά και το χρώμα του επίπλου που θα ήθελε σε κάποιον δημόσιο χώρο και βέβαια να μάθει την ποσότητα ανακυκλωμένου πλαστικού που απαιτήθηκε για την κατασκευή του καθιστικού που θα ήθελε, αλλά και για το περιβαλλοντικό όφελος.

Keywords
Τυχαία Θέματα