27η Agrotica: Το μισό νερό χάνεται λόγω των ανοιχτών αρδευτικών δικτύων (φωτο)

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Κατασπατάληση πολύτιμων φυσικών πόρων όπως το νερό προκαλεί η μη ύπαρξη βελτιστοποιημένων δικτύων, με αποτέλεσμα το 45% του ύδατος που χρησιμοποιείται για άρδευση να χάνεται και μόλις το 55% να καταλήγει στις καλλιέργειες.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε πριν από λίγο από το βήμα του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Agrotica ο κ. Πανταζής Γεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Α.Π.Θ., ο οποίος παρουσίασε σχετική εργασία με θέμα «Διαχείριση αρδευτικού νερού: Σύγχρονες τάσεις και τεχνολογίες».

Ο

ίδιος σημείωσε πως απαιτείται μετατροπή των ανοιχτών δικτύων σε κλειστά υπό πίεση δίκτυα άρδευσης.

Ο σχεδιασμός των αρδευτικών δικτύων πρέπει να γίνεται με χρήση αλγόριθμων με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους κατασκευής τους, την καλύτερη δυνατή διαστασιολόγησή τους, ενώ απαραίτητη είναι και η αξιοποίηση τεχνικών βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και παροχής νερού.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στο υδατικό αποτύπωμα, καθώς και στο virtual water (εικονικό νερό). Το υδατικό αποτύπωμα είναι η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται άμεσα ή έμμεσα για την παραγωγή ενός προιόντος.

Ένα παράδειγμα είναι ότι η παραγωγή ενός κιλού ντομάτας χρειάζεται 180 λίτρα νερού, τα οποία όμως δεν ενσωματώνονται μέσα στο προιόν (εικονικό νερό).

Το υδατικό αποτύπωμα έχει τρεις συνιστώσες, το πράσινο, το μπλε και το γκρι. Το μπλε αποτυπώνει την κατανάλωση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων εντός μίας παραγωγικής αλυσίδας, το πράσινο είναι το βρόχινο νερό που πάει στο έδαφος και το γκρι είναι η ποσότητα του γλυκού νερού, που απαιτείται για την διάλυση ρύπων σε τέτοιο βαθμό ώστε η ποιότητα του νερού να παραμένει πάνω από ένα επιθυμητό επίπεδο.

Σημαντική, κατά τον κ. Γεωργίου, είναι και η άρδευση ακριβείας με την εισαγωγή προηγμένων τεχνικών με τη χρήση αισθητήρων για μέτρηση διαφόρων εδαφικών παραμέτρων, όπως η υγρασία.

Κρίσιμη είναι και η προώθηση της άρδευσης με ανακυκλωμένα υγρά (ήδη υπάρχει σχετική ΚΥΑ από το 2011), η ανακύκλωση νερών στράγγισης και ο τεχνητός εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων.

Καταλήγοντας ο ίδιος σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ορθολογική διαχείριση του νερού στη γεωργία για να μην υπάρχει κατασπατάληση του, τη στιγμή που ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός χρειάζεται περισσότερα τρόφιμα.

Το νερό, κατά τον ίδιο, χρησιμοποιείται τόσο για την παραγωγή τροφίμων, όσο και ενέργειας, ενώ η διαχείριση του αρδευτικού ύδατος πρέπει να έχει ως σκοπό την εξοικονόμηση και την αποτελεσματική χρήση του με στόχο την αειφορία των μέσων παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα