27η Agrotica: Πέντε επιτυχημένα παραδείγματα για ρεύμα από κλαδέματα

του Νίκου Αβουκάτου

Η αλλαγή καλλιεργητικών πρακτικών, όπως η ενεργειακή αξιοποίηση των κλαδεμάτων, έχει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και αποδεικνύεται ότι δημιουργεί και θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Ένας οινοπαραγωγός στη Γαλλία ζεσταίνει το σπίτι του από τα κλαδέματα του αμπελιού. Στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας λειτουργεί μια πρότυπη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1 MW από κλαδέματα ελαιόδεντρων και καλύπτονται μέχρι το 100% οι ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής.

Στην ημερίδα του

ΚΑΠΕ με θέμα: «Βιομάζα και Αγροτικός Τομέας», στο πλαίσιο της 27ης Agrotica, ο Μανώλης Καραμπίνης, Χημικός Μηχανικός του ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε πέντε από τα 19 επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα ενεργειακής αξιοποίησης κλαδεμάτων και εκριζώσεων.

Μια πρότυπη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής παράγωγης ενέργειας ισχύος 1 MW με καύσιμη ύλη τα κλαδέματα ελαιόδεντρων λειτουργεί στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Καλημέρα. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον παράδειγμα όπου 1.200 αγρότες από όλη την περιοχή, σε ακτίνα 10 χλμ, δίνουν σε ιδιώτη τα κλαδέματα για να μειώσουν το δικό τους κόστος διαχείρισης.

«Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται περίπου στο 100% οι ηλεκτρικές ανάγκες τις περιοχής κατά τους χειμερινούς μήνες», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο κ. Καραμπίνης.

Στην Ουκρανία μια μονάδα οινοποιίας και απόσταξης αλκοολούχων ποτών χρησιμοποιεί τα κλαδέματα αμπελιών για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. «Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και να λειτουργήσει προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Καραμπίνης. Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και αρκετές θέσεις εργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή, εξαιτίας του εγχειρήματος.

Ιδιοκατανάλωση για θερμότητα

Το τρίτο παράδειγμα έρχεται από έναν οινοπαραγωγό στην ανατολική Γαλλία, τον Ντομέν Ξαβιέ Μουλέρ. Από τα κλαδέματα των αμπελιών καλύπτει τις ανάγκες σε θέρμανση του σπιτιού του. Ο Μουλέρ, που δηλώνει αγρότες και ιδιοκτήτης οινοποιείου στην περιοχή Μαρλενχάιμ, παράγει θερμότητα μέσω αυτοκατανάλωσης από κλαδέματα και υπολείμματα αμπελιού. Ξεκίνησε το 2010 με τα κλαδέματα και πρόσθεσε τα υπολείμματα μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2016. Η ενεργειακή του κατανάλωση ανέρχεται σε 12 τόνους βιομάζας ετησίως, ενώ η ακτίνας προμήθειας φτάνει τα 2-3 χλμ. Η συνολική επένδυση κόστισε 80.000 ευρώ.

Το τέταρτο παράδειγμα αφορά μια μεγάλη μονάδα παραγωγής 20.000 τόνων πέλλετ από κλαδέματα αμπελιών. Το προϊόν που παράγεται έχει κυρίως βιομηχανική χρήση.

Το πέμπτο καλό παράδειγμα βρίσκεται στην Ισπανία και αφορά τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), σε μια περιοχή κοντά στη Βαρκελώνη. Πιο συγκεκριμένα, έχει συσταθεί ένα cluster αμπελοπαραγωγών, οινοποιητικών συνεταιρισμών, μιας ΚΟΙΝΣΕΠ και του δήμου. Το δημοτικό δίκτυο τηλεθέρμανσης λειτουργεί με κλαδέματα αμπελιών και εξοικονομείται πετρέλαιο και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση των δημοτικών τελών. Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί καλύπτουν τις ανάγκες τους για τη θέρμανση των χώρων των εγκαταστάσεων, οι εργαζόμενοι της ΚΟΙΝΣΕΠ συλλέγουν τα κλαδέματα και οι καλλιεργητές δίνουν την πρώτη ύλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα