Πώς η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε να βλάψει τον κόσμο

Η βραδύτερη ανάπτυξη της Κίνας απειλεί τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής 20/04/2023 Daniel Rosen και Sophie Lu Περίληψη:

Τα προβλήματα μιας οικονομίας τόσο μεγάλης όσο η κινεζική δεν είναι μόνο της Κίνας. Οι μακροοικονομικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα επηρεάσουν όχι μόνο τις προσπάθειες της Κίνας για απαλλαγή από τον άνθρακα αλλά και εκείνες πολλών άλλων χωρών. Το Πεκίνο πρέπει να αλλάξει πορεία, θεσμοθετώντας μεταρρυθμίσεις ώστε η επιβράδυνσή του να μην θέσει σε κίνδυνο την ευημερία του -ή τον πλανήτη.

Μέχρι πρόσφατα, δύο

κινητήριες δυνάμεις οδηγούσαν την οικονομική αλλαγή στην Κίνα: η ταχεία ανάπτυξη από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης και η υιοθέτηση, αρχής γενομένης από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, πολιτικών προσανατολισμένων στην αγορά. Το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε από μόλις μερικές εκατοντάδες δολάρια ετησίως το 1978 σε 12.000 δολάρια σήμερα. Ο μετασχηματισμός αυτός στηρίχθηκε στη μεταρρύθμιση και την απελευθέρωση της οικονομίας, μια επιταγή που διατηρήθηκε ακόμη και κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας του Κινέζου ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, στο τιμόνι της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα