Τελετή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Δήμο Πεντέλης με πολιτικές έριδες

Τελετή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μικρασιατών Αγίου Γεωργίου από τον Δήμο Πεντέλης και την Ένωση Ποντίων Μελισσίων, το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου. Της τελετής επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο της πλατείας Μικρασιατών, στον Άγιο Γεώργιο, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους πολιτιστικούς φορείς και συλλογικότητες.

Η δήμαρχος Νατάσσα

Κοσμοπούλου, ως κεντρική ομιλήτρια, στάθηκε στις νωπές μνήμες και μαρτυρίες του προσφυγικού Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, «καθώς τα Μελίσσια, η Νέα Πεντέλη και η Πεντέλη έγιναν η νέα πατρίδα των ανθρώπων που στερήθηκαν τον τόπο τους, αλλά δεν έπαψαν να κουβαλούν μέσα τους και να μεταλαμπαδεύουν τα ήθη, τις αξίες και τα ιδανικά, χάρη στη δράση και το έργο των συλλόγων», όπως είπε, ευχαριστώντας θερμά τον κ. Κωνσταντίνο Τομπουλίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων.

Η δήμαρχος, απόγονος και η ίδια των Ελλήνων του Πόντου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κάλεσε τους παριστάμενους «στον ενεργό στοχασμό πάνω στο χρέος της μνήμης και της δικαίωσης των 353.000 θυμάτων, ώστε ο βωμός τους να γίνει διεθνές και οικουμενικό βήμα που θα διατρανώσει τη φωνή της πατρίδας μας στη διεθνή κοινότητα απέναντι στην ελευθερία, στον ανθρωπισμό και στην έμπρακτη αναγνώριση, τη συγγνώμη και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας που δεν μας πρέπει να νοθεύεται με άλλες λέξεις πέρα από την απερίφραστη παραδοχή πως το συστηματιό και προμελετημένο έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας διέπραξε, με τον ειδεχθέστερο τρόπο του τουρκικό κράτος των νεότουρκων, με τη συμβολή και ανοχή της Γερμανίας, της Σοβιετικής Ένωσης, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Αμερικής, από το 1908 έως το 1924». Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι «την απάνθρωπη και αποτρόπαια συντέλεση του εγκλήματος μιας γενοκτονίας δεν πρέπει να την ακολουθεί μία δεύτερη: αυτή της άρνησής της. Δεν θα αρνηθούμε το χρέος της δικαίωσης στους νεκρούς μας. Δεν θα λησμονήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου,  αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Αντίδραση από τη Λαϊκή Συσπείρωση για την αναφορά στη Σοβιετική Ένωση

Η αποστροφή της δημάρχου για ανοχή από πλευράς Σοβιετικής Ένωσης στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης, αντιπροσωπεία της οποίας παρευρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι στην εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Μελισσίων. «Φυσικά δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο από τη δήμαρχο, μιας και βάσει της κομματικής της ταυτότητας (Ν.Δ.) δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο από ωμό αντικομμουνισμό. Είναι άλλωστε κεντρική κατεύθυνση της Ε.Ε., της οποίας απολογητής και μάλιστα από τους καλύτερους είναι και το κόμμα της δημάρχου» αναφέρει η ΛΑ.ΣΥ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Της απαντάμε λοιπόν ότι ο αντικομμουνισμός στην ιστοριογραφία αποτελεί πηγή σοβαρών κινδύνων για τους αγώνες των λαών, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η αναθεώρηση της ιστορίας και η ανακατασκευή της ιστορικής μνήμης, μέσω της ταύτισης του κομμουνισμού με τον φασισμό και την τρομοκρατία, στοχεύει στη “χρεοκοπία” στη συνείδηση των εργαζομένων -καθώς και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων και λαών του κόσμου- της προσφοράς του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Μιας Σοβιετικής Ενωσης που, παρά τα λάθη και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ άκρη σ’ άκρη της υφηλίου στον 20ό αιώνα.

Της θυμίζουμε ότι οι διώξεις των Ποντίων ξεκίνησαν μεθοδευμένα το 1914-1915, που δεν υπήρχε Σοβιετική Ένωση, καθώς και πολλοί  Πόντιοι βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία και μετά την επανάσταση στη Σοβιετική Ένωση. Η νεαρή Σοβιετική εξουσία, τέλος, μερίμνησε άμεσα για την επανεγκατάσταση όσων είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών συγκρούσεων, ενώ για όσους ήταν είτε πρόσφυγες από τον Πόντο (τους οποίους δε φρόντισε η ελληνική κυβέρνηση να τους μεταφέρει στην Ελλάδα), είτε άστεγοι λόγω ολοκληρωτικής καταστροφής των χωριών τους, η σοβιετική εξουσία τούς διέθεσε γη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους όρους επιβίωσής τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί, για παράδειγμα, το χωριό «Σπάρτα», το οποίο ιδρύθηκε μετά από απαλλοτρίωση των εδαφών ενός φεουδάρχη στο Βόρειο Καύκασο, του Salamatin.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης στηρίζει τη δίκαιη διεκδίκηση των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τον αγώνα για την ανάδειξη και τη στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους.

Σήμερα, 105 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά τον αγώνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Οι πόλεμοι, η προσφυγιά και η ορφάνια δυστυχώς, είναι εδώ και σήμερα. Όπως εμείς καταγράφαμε τα αποτελέσματα της βαρβαρότητας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ίδιο γίνεται τώρα στην Παλαιστίνη: 35.589 νεκροί, εκ των οποίων 15.227 παιδιά, 9.961 γυναίκες, χιλιάδες ηλικιωμένοι, 492 γιατροί και νοσηλευτές, 246 εκπαιδευτικοί, 143 δημοσιογράφοι, ενώ υπάρχουν συνολικά 7.000 αγνοούμενοι στην Λωρίδα της Γάζας.

Είναι αναγκαίος εδώ και τώρα ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας από έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τα διδάγματα από τη Γενοκτονία των Ποντίων παραμένουν επίκαιρα! Τιμάμε τη μνήμη και την ιστορία του ποντιακού λαού, παλεύοντας για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων. Όλοι στον αγώνα ώστε να μη ζήσει ξανά κανένας λαός τέτοιο έγκλημα».

The post Τελετή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Δήμο Πεντέλης με πολιτικές έριδες appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελετή, Γενοκτονίας, Ποντίων, Δήμο Πεντέλης,teleti, genoktonias, pontion, dimo pentelis