Σπύρος Παπασπύρος: Να μην γίνει λοιπόν τίποτε;

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, στις 21 Ιουνίου, συζητήθηκε το θέμα του Αθλητικού Κέντρου Πευκακίων, βάσει του MasterPlan (σχέδιο γενικής διατάξεως) που εκπόνησε μελετητική εταιρεία και κατόπιν διαβουλεύσεων που διήρκεσαν περίπου τρία χρόνια.

Γράφει ο Σπύρος Παπασπύρος*

Ένα μικρό ιστορικό για το θέμα:

Στην συνοικία Πευκάκια, με την Πράξη Εφαρμογής του 2005, το ΟΤ 451, εμβαδού περίπου 21 στρεμμάτων, χαρακτηρίσθηκε

ως «Χώρος Αθλητικών Εγκαταστάσεων». Το 2009, έγινε συζήτηση με ένα σχέδιο επί χάρτου, χωρίς μελέτη ειδικών, ως μια πρώτη συζήτηση, η οποία δεν κατέληξε κάπου. Το 2013 το θέμα συζητήθηκε, σοβαρότερα πλέον, στην Δημοτική Επιτροπή Διαβουλεύσεως, κατόπιν εισηγήσεως του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά. Μετά τις εκλογές του 2014, το θέμα εγκαταλείφθηκε. Εμφανίσθηκε στο προσκήνιο, όλως τυχαίως, το 2017, όταν μάλλον ξέφυγε από τον τότε Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο, ότι σχεδιάζουν με την Περιφέρεια (Περιφερειάρχης η κ. Ρένα Δούρου) να κατασκευάσει αυτή το Αθλητικό Κέντρο αλλά αυτό να χρησιμοποιηθεί υπό τον έλεγχό της για υπερτοπικούς σκοπούς. Κατόπιν των αντιδράσεων, η τότε Δημοτική Αρχή αναγκάσθηκε να εγκαταλείψειτο σχέδιο αυτό.

Το 2021 παρουσιάσθηκε, πάλι από τον νυν Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά, το πρώτο σχέδιο γενικής διατάξεως των προτεινομένων αθλητικών εγκαταστάσεων, αφού ελήφθησαν υπ΄όψιν διάφορες προτάσεις μετά από 4μηνη διαβούλευση με τους πολίτες. Ακολούθησαν και άλλες διαβουλεύσεις και τελικώς χθες παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο το σχέδιο για συζήτηση και λήψη αποφάσεως.

Παρακολούθησα την συζήτηση στην οποία, πλην των Δημοτικών Συμβούλων, έλαβαν μέρος δυο Αθλητικά Σωματεία (ΚΑΠ-ΓΣΑΠ), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πευκακίων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου και ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Γουργούλης, ως κάτοικος Πευκακίων. Λυπάμαι που θα το πω αυτό, αλλά το συμπέρασμα που απεκόμισα από τους περισσότερους είναι το εξής: Να μην γίνει τίποτε.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω τις ανακρίβειες και τις απόψεις-προτάσεις του τύπου «ποιο είναι το σχέδιό σας κ. Δήμαρχε» (όταν είχε κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση), «μα θα κάνουν γύρω γύρω για να πάνε», «που θα σταθμεύουν» (όταν προβλέπονται χώροι και θέσεις σταθμεύσεως), «θα δημιουργείται όχληση στους κατοίκους», «οι μελετητές δεν έλαβαν υπ΄όψιν την νομοθεσία» (αν είναι δυνατόν), «γιατί να έχουμε πέντε γήπεδα μπάσκετ και όχι τρία», «γιατί το γήπεδο τάδε να κοιτάει ανατολικά και όχι δυτικά», «να συγκροτήσουμε μια Επιτροπή» κλπ. Και όλα αυτά ενώ το θέμα είναι σε διαβούλευση για τρία ολόκληρα χρόνια.

Να σημειώσω εδώ, ότι οι εκπρόσωποι των δυο Αθλητικών Σωματείων και ο ειδικός αγορητής της Λαϊκής Συσπειρώσεως κ. Ηλίας Τσιμπουκάκης, με όσα είπαν στις τοποθετήσεις τους, έδειξαν μια πολύ σοβαρή προσέγγιση του θέματος.

Τελικώς το θέμα καταψηφίσθηκε από την αντιπολίτευση.

Είναι γνωστό ότι στην πόλη μας οι αθλητικοί χώροι είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν ούτε για τον Σωματειακό ούτε για τον Μαζικό αθλητισμό και το θέμα αυτό έπρεπε να είχε λυθεί προ δεκατιών, όταν και χώροι και χρήματα υπήρχαν άφθονα. Είναι επίσης γνωστό ότι τα 21 στρέμματα δεν είναι ούτε πάρκο ούτε πολιτιστικός χώρος αλλά προορίζονται μόνο για αθλητική χρήση και είναι η μόνη μας ελπίδα για αποκτήσουμε επαρκείς και κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις αξιώσεων. Είναι επίσης πιθανόν να χρήζει κάποιων βελτιώσεων το σχέδιο που παρουσιάσθηκε. Δεν είναι όμως λόγος να σταλεί το θέμα στις καλένδες, η πιθανή προσωπική μικρή όχληση (απόλυτη ησυχία υπάρχει μόνο στα κοιμητήρια) ή το γεγονός ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, λόγω εκλογών, πρέπει να σταματήσουν μια Δημοτική Αρχή να τολμά να παράγει έργο για να πούν ότι δεν έκανε τίποτε.

Διαπιστώνεται για άλλη μια φορά λοιπόν ότι τα προσωπικά μικροσυμφέροντα και οι μικροπολιτικές επιδιώξεις, που γιγαντώθηκαν από την απλή αναλογική με την οποία λειτουργεί το Δημοτικό μας Συμβούλιο, είναι τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες έγιναν για άλματα προς τα εμπρός στην καθημερινότητά μας.

* Πρόεδρος Δ.Σ. Νομικού Προσώπου ΠΑΟΔΑΠ

The post Σπύρος Παπασπύρος: Να μην γίνει λοιπόν τίποτε; appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα