Περιφέρεια Αττικής – Βόρειος Τομέας Αθηνών: Σενάρια, προγνωστικά και πιθανά «ζευγάρια» του δεύτερου γύρου των εκλογών

Κυριακή κοντή γιορτή στην Αυτοδιοίκηση. Σε λίγες ώρες θα επισκεφθούμε το εκλογικό τμήμα της περιοχής μας και θα επιλέξουμε τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν καλύτερα στα προβλήματα της καθημερινότητάς μας, και όχι μόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ας επιλέξουμε λοιπόν τους καλύτερους ή, τουλάχιστον, εκείνους που πιστεύουμε ότι θα μας απογοητεύσουν λιγότερο.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια καταγραφή των πιθανοτήτων για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής

στους 12 Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών, στηριζόμενοι σε πληροφορίες, έρευνες και στα όσα «οσφραινόμαστε» από τις τοπικές κοινωνίες.

Εκ των πραγμάτων, και με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό πολιτών που, τουλάχιστον στις έρευνες, καταγράφονται ως αναποφάσιστοι, οι όποιες προβλέψεις ενέχουν σημαντικό ρίσκο αποτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες, που ευχόμαστε να ασκήσουν μαζικά το εκλογικό δικαίωμά τους (και τις δύο Κυριακές…), ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποτυπώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας…

Ας δούμε, τώρα, πώς διαμορφώνονται τα προγνωστικά στην Περιφέρεια και στα Βόρεια της Αττικής, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Περιφέρεια Αττικής

Διαφορετικό το τοπίο στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, αφού δύο από τους μεγάλους μονομάχους των προηγούμενων εκλογών, ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και η βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ρένα Δούρου, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Στη θέση του Γιώργου Πατούλη την Περιφέρεια θα διεκδικήσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, με την παράταξη Αττική Μπροστά, ενώ στην αντίπερα όχθη θα παραταχθεί η παράταξη του Γιώργου Ιωακειμίδη, Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης. Αυτοί εκτιμάται ότι θα είναι και οι δύο βασικοί μονομάχοι, αν και δεν πρέπει να υποτιμάται η επιμονή του Γιάννη Σγουρού (Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής).

Τα προγνωστικά δείχνουν ότι η Περιφέρεια Αττικής θα παραμείνει «γαλάζια» και μένει να αποδειχθεί εάν αυτό θα συμβεί στον πρώτο ή δεύτερο γύρο.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Από τους Δήμους – «σπαζοκεφαλιά» η Αγία Παρασκευή, με τις περισσότερες παρατάξεις (μαζί με το Χαλάνδρι) στον Βόρειο Τομέα (8 υποψήφιοι συνδυασμοί, έναντι 7 των προηγούμενων εκλογών) και με τέσσερις υποψηφίους προερχόμενους από τον χώρο της Ν.Δ. και συγκεκριμένα τον νυν δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας), τον Γιώργο Οικονόμου (Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή), τον Αλέξανδρο Μουστόγιαννη (Αγία Παρασκευή Μια Γενιά Μπροστά) και τον Κώστα Τσιαμπά (Όραμα για την Αγία Παρασκευή).

Βέβαια, η «μάχη» για τη δημαρχία, η οποία αναμένεται σώμα με σώμα, θα είναι μεταξύ των Β. Ζορμπά, Γιάννη Σταθόπουλου (τέως δήμαρχος – Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής) και Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή).

Εάν οι Αγιοπαρασκευιώτες επιλέξουν να βάλουν στον δεύτερο γύρο τον Γ. Μυλωνάκη, τότε αυτός θα είναι δύσκολο να χάσει από οποιονδήποτε από τους δύο άλλους αντιπάλους του (τον ευνοεί και η εκλογική παράδοση στην πόλη).

Αντιθέτως, εάν στον δεύτερο γύρο βρεθούν ο νυν και ο τέως δήμαρχος, ο Γ. Σταθόπουλος δείχνει να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει την κούρσα.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Στα Βριλήσσια όλα φαίνεται να ευνοούν την υποψηφιότητα του Γιάννη Πισιμίση (Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια). Η διάσπαση στη διοικούσα παράταξη του Δήμου, άφησε τον Κωνσταντίνο Βαφειάδη στο τιμόνι του συνδυασμού Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας και ώθησε την πολιτικά υπολογίσιμη Βούλα Αρσένη – Λάμπρου να δημιουργήσει τη δική της παράταξη (Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης). Από κοντά ήρθε και η απόσυρση της υποψηφιότητας του Αργύρη Ντινόπουλου, για ν’ ανοίξει διάπλατα τον δρόμο του «γαλάζιου» υποψηφίου.

Αν συνυπολογίσουμε ότι το ποσοστό της Ν.Δ. στον Δήμο στις εκλογές του Ιουνίου ξεπέρασε το 51%, τότε δεν θα μας εκπλήξει αν ο Γ. Πισιμίσης εκλεγεί δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στο Ηράκλειο Αττικής ο νυν δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος (Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη) δείχνει να κρατά τις δυνάμεις του, οπότε -υπό προϋποθέσεις- είναι δυνατόν να «καθαρίσει το παιχνίδι» από την πρώτη Κυριακή.

Σε διαφορετική περίπτωση στον δεύτερο γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γιώργο Παπαδημητρίου (Ηράκλειο Πολιτών), που σε αυτές τις εκλογές συνεργάζεται με την παράταξη του Παντελή Βλασσόπουλου, αλλά και πάλι δείχνει να έχει… απόσταση από τον επιδιωκόμενο στόχο.

ΚΗΦΙΣΙΑ

Σκληρή αναμέτρηση αναμένεται στην Κηφισιά ανάμεσα στους «γαλάζιους» Γιώργο Θωμάκο (νυν δήμαρχος – Δύναμη Ελπίδας) και Βασίλη Ξυπολυτά (ΝΑΙ), οπότε η πρόγνωση είναι πολύ δύσκολη. Με δύο θητείες πίσω του ο Γ. Θωμάκος, και με δεδομένο ότι και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε χαμηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, θα πρέπει να τα δώσει όλα ώστε να επικρατήσει του Β. Ξυπολυτά, ο οποίος δημιουργεί στους πολίτες την προσδοκία ότι ήρθε η ώρα για ανανέωση στον Δήμο.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω και του περιορισμένου αριθμού των παρατάξεων (καμία σχέση με το ρεκόρ των 14 υποψήφιων συνδυασμών του 2019) που συμμετέχουν στις εκλογές, το πιο πιθανό είναι να έχουμε δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή.

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ – ΠΕΥΚΗ

Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ο νυν δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης δεν είναι υποψήφιος, οπότε το… παιχνίδι άνοιξε (μάλιστα, οι υποψήφιοι συνδυασμοί αυξήθηκαν στους 7, από 6 που ήταν με την απλή αναλογική). Όπως όλα δείχνουν, ο Γρηγόρης Λέων (Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί) έχει το προβάδισμα, αν και δεν μπορεί να υποτιμάται η επίσης ισχυρή υποψηφιότητα του Μάριου Ψυχάλη (Δήμος Μπροστά+).

Αυτό αναμένεται να είναι και το «δίδυμο» της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, εάν τελικώς υπάρξει δεύτερος γύρος.

Αντιθέτως, η αυτοδιοικητική πρόταση της Μαρίνας Σταυράκη – Πατούλη, αν και η ίδια είναι πρόσωπο ευρείας αναγνωρισιμότητας, δείχνει να μην… περπατά στην πόλη.

ΜΑΡΟΥΣΙ

Στο Μαρούσι ο νυν δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου (Το Μαρούσι Ψηλά) κατάφερε τις ισχυρές συμμαχίες που «έχτισε» μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο στην παρούσα θητεία να τις συμπεριλάβει και στο ψηφοδέλτιό του. Το αποτέλεσμα είναι να διαθέτει ένα ισχυρό σχήμα, που μάλλον εξασφαλίζει άνετη νίκη.

Στον αντίποδα, η παρουσία του Τάσου Γιαννακόπουλου (Ανανέωση και Επανεκκίνηση στον Δήμο Αμαρουσίου) δεν έχει δημιουργήσει το ρεύμα που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του Θ. Αμπατζόγλου.

Το πιθανότερο είναι, καθώς και εδώ έχουμε μικρό αριθμό υποψήφιων συνδυασμών (5 έναντι 10 του 2019), η πόλη να έχει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Και στη Μεταμόρφωση ο νυν δήμαρχος Στράτος Σαραούδας (Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση) δεν φαίνεται να απειλείται, μιας και η αποχώρηση του πρώην δημάρχου Μιλτιάδη Καρπέτα διευκόλυνε τα πράγματα, οπότε η έδρα του μάλλον θα παραμείνει για τα επόμενα πέντε χρόνια στο δημαρχείο της πόλης. Από τις άλλες υποψηφιότητες ισχυρότερη φαίνεται αυτή του Βασίλη Καραβάκου (Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση), όχι όμως σε επίπεδο που να αμφισβητήσει την πρωτιά του δημάρχου.

Ως εκ τούτου, αυξημένες είναι οι πιθανότητες να μην έχουμε δεύτερο γύρο και στον συγκεκριμένο Δήμο.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Στη Νέα Ιωνία ο Παναγιώτης Μανούρης (Δημιουργία Αλληλεγγύη) θα επιχειρήσει για δεύτερη φορά να πάρει τον Δήμο, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία της νυν δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου (Δύναμη Προοπτικής). Ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να έχουμε επανάληψη του θρίλερ των προηγούμενων εκλογών, στις οποίες ο Π. Μανούρης προηγήθηκε στον πρώτο γύρο, αλλά τελικώς δήμαρχος έγινε η Δ. Θωμαΐδου.

Κομβικής σημασίας θα είναι κι εδώ η συμπεριφορά των ψηφοφόρων που την πρώτη Κυριακή θα επιλέξουν τον Βασίλη Χριστοδούλου (πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος το 2019 με την παράταξη Δημιουργία Αλληλεγγύη), ο οποίος πλέον κατεβαίνει επικεφαλής του συνδυασμού Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία, και τον Χρήστο Κανλή (Ενότητα για τη Νέα Ιωνία).

Ενδιαφέρον έχει επίσης να δούμε την εκλογική επίδοση της Λαϊκής Συσπείρωσης, με υποψήφιο δήμαρχο τον Πέτρο Αλέπη, μετά και το υψηλό ποσοστό που πέτυχε το ΚΚΕ στον συγκεκριμένο Δήμο στις εκλογές του Ιουνίου (14,16%).

Λογικά, η νέα δημοτική αρχή θα αναδειχθεί τη δεύτερη Κυριακή, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

ΠΑΠΑΓΟΣ – ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Στον Παπάγο – Χολαργό μόνο μια έκπληξη θα μπορούσε να στερήσει μια τρίτη θητεία στον νυν δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο (Μαζί για την Πόλη μας).

Η διάταξη και η δυναμική των υπόλοιπων εκλογικών δυνάμεων μάλλον τον βγάζουν δήμαρχο από το… Σάββατο.

ΠΕΝΤΕΛΗ

Στον Δήμο Πεντέλης η νυν δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά (Συμπολιτεία) έχει απέναντί της έναν συνασπισμό δυνάμεων υπό τον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου (Δημοκρατική Συνεργασία), ο οποίος επιδιώκει να της στερήσει μια δεύτερη θητεία. «Αγκάθι» για τη διοικούσα παράταξη και η υποψηφιότητα του άλλοτε στελέχους της Νατάσας Κοσμοπούλου (Μπορούμε Καλύτερα), ενώ και ο συνδυασμός του Άγγελου Παλαιοδήμου (Πεντέλη 2020) διεκδικεί πολιτικό χώρο στον Δήμο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η δήμαρχος είναι δύσκολο να αποφύγει τη δοκιμασία της δεύτερης Κυριακής, στην οποία η στάση των ψηφοφόρων των προαναφερόμενων συνδυασμών θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως, οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Δ. Κεχαγιά θα είναι εκείνη που θα κάνει… επινίκιες δηλώσεις το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου.

ΦΙΛΟΘΕΗ – ΨΥΧΙΚΟ

Δύο πρώην μέλη της παράταξής του (Προάστιο Πρότυπο) έχει ως βασικούς αντιπάλους στις επικείμενες εκλογές ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης. Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχό του Χαράλαμπο Μπονάτσο (Συμμετέχω) και την πλέον ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Φαίνη Χατζηαθανασιάδου (Πράξη). Ωστόσο, δεν θα έχει απέναντί του το «ισχυρό χαρτί» του πρώην δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη.

Πάντως, παρά τις δυσκολίες, μιας και δεν λείπουν τα παράπονα για την παρούσα θητεία του, φαίνεται ότι ο Δ. Γαλάνης θα καταφέρει να κερδίσει για δεύτερη φορά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, έστω κι αν υπάρχει πιθανότητα να περιμένει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Στο Χαλάνδρι ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος (Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου) θα επιδιώξει, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, μια τρίτη θητεία στον Δήμο, για την οποία όμως θα πρέπει, όπως δείχνουν τα πράγματα, να παλέψει σκληρά απέναντι στη «γαλάζια» Κρίστη Αγαπητού (Αγαπάμε το Χαλάνδρι).

Όλα θα κριθούν τη δεύτερη Κυριακή και θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο θα έχουν επιλέξει τους επίσης «γαλάζιους» Χάρη Ρώμα (Χαλάνδρι στο Φως) και Μάνο Κρανίδη (Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023).

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η επίδοση που θα καταγράψει η «βετεράνος» Λούλα Καρατζά, η οποία για άλλη μια αναμέτρηση ηγείται του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Πηγή πινάκων: Υπουργείο Εσωτερικών

The post Περιφέρεια Αττικής – Βόρειος Τομέας Αθηνών: Σενάρια, προγνωστικά και πιθανά «ζευγάρια» του δεύτερου γύρου των εκλογών appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
περιφέρεια αττικής, αθηνα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, προγνωστικα στοιχηματος, περιφέρεια αττικής, συριζα, νέα, βριλήσσια, αποσυρση, εκλογες, ιουνίου, ηρακλειο, λυκοβρυση, συγκεκριμένο, σταυροι, ΚΚΕ, φως, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, στρατος, Καλή Χρονιά, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, ρενα δουρου, δουρου, αυτοδιοικηση, εδρα, θητεια, θριλερ, ιωνια, κηφισια, λεων, ωρα, αγια παρασκευη, γαλανης, αττικη, βορεια, βραδυ, βριλήσσια, δημητρα, γρηγορης, γυρος, δεδομενο, δευτερο, δυναμη, δημος, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωσει, εγινε, υπαρχει, ερευνες, ιδια, κυκλος, λογο, μικρο, μανο, νικη, οχθη, παπακωνσταντινου, πευκη, πιθανοτητες, πνοη, προβληματα, ρεκορ, ρευμα, ρισκο, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σωμα, τασος, τεως, τμημα, τριτη, φορα, χαλανδρι, ωρες, δημητρης, δικαιωμα, γιορτη, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, κυριακη, μπροστα, παιχνιδι, πληροφοριες, ρωμα, σωμα με σωμα
Τυχαία Θέματα
Περιφέρεια Αττικής – Βόρειος Τομέας Αθηνών, Σενάρια,perifereia attikis – voreios tomeas athinon, senaria