ΠΑΣΟΚ: Στόχοι, ελπίδες και φόβοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – στο πλάνο Αθήνα, Θεσσαλονίκη και… Θεσσαλία

Καθώς τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι καθόλου θετικά, στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν τις εξελίξεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μετά το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης, στην οποία το Κίνημα αύξησε τα ποσοστά του κατά περίπου 50%, ο στόχος πλέον είναι να αποτυπωθεί ότι μπορεί να βάλει γερά τις βάσεις για να γίνει πρώτα αξιωματική αντιπολίτευση και αργότερα το πρόγραμμά

του να γίνει σχέδιο για τη διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας μεγάλη στροφή στην επικοινωνία του, στροφή η οποία έχει ήδη αρχίσει και γίνεται εμφανής, βρέθηκε κοντά στους αυτοδιοικητικούς τους οποίους επέλεξε και έστειλε μήνυμα πολιτικής ψήφου.

Το μήνυμα της κάλπης

Δεν είναι λίγα τα στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη που, παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρακολουθούν έντονα τις εξελίξεις. Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ο Δήμος Αθηναίων, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σε περίπτωση που ο υποψήφιος του κόμματος καθηγητής στο ΕΜΠ Χάρης Δούκας καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, είναι ο μόνος που μπορεί να «απειλήσει» τον Κώστα Μπακογιάννη για τον δήμο.

Οι πάντες συμφωνούν ότι η υποψηφιότητα του Δούκα καλύπτει όλα όσα πρέπει να έχει ένας αυτοδιοικητικός, ωστόσο το γεγονός ότι το κόμμα δεν ανακοίνωσε νωρίτερα την υποψηφιότητά του μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο σφάλμα, καθώς υπάρχει θέμα αναγνωρισιμότητας. Πάντως, στην περίπτωση του Δούκα όλος ο μηχανισμός του κόμματος έχει δουλέψει υπέρ του, ενώ πολύ έντονη ήταν και η δράση του Ανδρουλάκη.

Η ίδια εικόνα δεν υπάρχει για τον υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Σγουρό, ο οποίος, με τη συμμετοχή υποψηφίων οι οποίοι εκφράζουν «αντισημιτικό» λόγο αλλά και γενικότερα τις δηλώσεις του, έχει «διαιρέσει» το ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία, αυτό που λένε στο «Ποντίκι» κορυφαία στελέχη είναι πως σε ό,τι έχει να κάνει με τον Δούκα η ψήφος θα είναι από το «όλον ΠΑΣΟΚ», κάτι για το οποίο δεν θα συμβεί για τον Σγουρό.

Ελπίδες υπάρχουν πάντως για τη Θεσσαλονίκη, αρκεί να χάσει ο νυν δήμαρχος Κώστας Ζέρβας. Είτε εκλεγεί ο Στέλιος Αγγελούδης, είτε ο Σπύρος Πέγκας, το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να πει ότι έχει μερίδιο στη νίκη – στελέχη του έχουν μοιραστεί και στις δύο αυτές υποψηφιότητες.

Κρυφός πόθος είναι η… Θεσσαλία. Δεν ομολογείται, αλλά τυχόν γενικευμένη αποδοκιμασία στον γαλάζιο νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό θα οδηγήσει στην εκλογή του Δημήτρη Κουρέτα. Ένα “πρασινοροζ” – υπάρχει κοινή στήριξη με τον ΣΥΡΙΖΑ στη υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού – στην καρδιά του χάρτη το βράδυ των εκλογών, θα είναι μεγάλη επιτυχία για τη Χαριλάου.

Σε όλες τις παρεμβάσεις του ο Ανδρουλάκης έχει δώσει τελείως πολιτικό τόνο για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού για την κυβέρνηση μετά και τα όσα τραγικά συνέβησαν με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι αλλά και τις φονικές πλημμύρες. «Είμαι σίγουρος ότι στις 8 Οκτωβρίου θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για να μπούμε εμπόδιο στην αλαζονεία, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου» είναι το κεντρικό μήνυμα του προέδρου.

Εσωτερικές αναταράξεις

Σε κάθε περίπτωση στη Χαριλάου Τρικούπη όλοι κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών. Η αισιοδοξία που υπήρξε το πρώτο διάστημα δεν φαίνεται να κυριαρχεί και οι πάντες δείχνουν τις ευρωεκλογές ως σταθμό για το «αύριο» του κόμματος.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και διάφορα δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο ακόμα και για… αλλαγή ηγεσίας σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν φέρει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, τα οποία η ηγετική ομάδα τα χαρακτηρίζει «αστεία». Η κεντρική αναφορά γίνεται για τις ευρωεκλογές, καθώς το «ταμείο» το οποίο θα γίνει την Κυριακή που έρχεται δεν φαίνεται πως μπορεί να εντυπωσιάσει. Μπορεί οι κάλπες να είναι άδειες, αλλά ελάχιστα είναι τα στελέχη τα οποία θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεχωρίσει στη μάχη των περιφερειών και των μεγάλων δήμων. Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχει προνομιακό πεδίο για την Αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά, αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά στις αυτοδιοικητικές, δεν θα υπάρξει μεγάλη «αναταραχή», ωστόσο θα εκδηλωθεί σίγουρα ανησυχία. Ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να εκφράσουν αυτήν την ανησυχία – κάτι που έκανε και κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος – είναι ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Αγοραστός: «Φτάσαμε τη Θεσσαλία μπροστά, πρώτη στην Ευρώπη και τον κόσμο» (Video)

Θεσσαλονίκη: Προπηλακισμό του υποψηφίου δημάρχου Βασίλη Τομπουλίδη από φασίστες, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Αλέξης Χαρίτσης: Ομολογία κυβέρνησης για αφαίρεση αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Keywords
ΠΑΣΟΚ, εκλογες, αθηνα, θεσσαλονικη, εκλογες 2012, θεσσαλια, περιφέρεια αττικής, βασεις, δημοσκοπηση, εμπ, δραση, συμμετοχή, συριζα, καλοκαιρι, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αυτοδιοικηση, περιφέρεια αττικής, δημος αθηναιων, δουκας, εμπ, θεμα, προγραμμα, αισιοδοξια, ανδρουλακης, αφαιρεση, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δημος, δηλωσεις, δωσει, δοθηκε, υπαρχει, επικοινωνια, επιτυχια, ερχεται, ευρωπη, ζερβας, ιδια, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λογο, μηνυματα, νικη, ομαδα, οδυσσεας, ουσιαστικα, ουσια, πεδιο, ποθος, σιγουρα, σιγουρος, σιγουρο, συμμετοχή, σχεδιο, καρδια, κωστας, κυριακη, μπροστα, σπυρος, θετικα
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Στόχοι, Αθήνα Θεσσαλονίκη … Θεσσαλία,pasok, stochoi, athina thessaloniki … thessalia