Π. Κούκουζας: Ανεφάρμοστο το τεχνικό πρόγραμμα του 2023

Ότι «το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 είναι ανεφάρμοστο» αναφέρει ο Πέτρος Κούκουζας, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, μέλος της παράταξης Ενωμένο Μαρούσι.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το τεχνικό πρόγραμμα ο Πέτρος Κούκουζας δήλωσε:

«Το σημερινό τεχνικό πρόγραμμα που εισηγείται η Εκτελεστική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο της παρούσας διοίκησης του Δήμου. Από αυτή την άποψη μπορεί κάποιος/α να το χαρακτηρίσει και ως προεκλογικό.

Είναι το τεχνικό πρόγραμμα (που εάν υλοποιηθεί) ολοκληρώνει τον κύκλο

διοίκησης της τετραετίας 2020 – 2023 όσο αφορά στα έργα στους τομείς του περιβάλλοντος, της καθαριότητας, των σχολείων, των δημοτικών κτηρίων, των οδών και των πεζοδρομίων, των έργων ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικών. Δηλαδή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Όταν συζητούσαμε στην αρχή της θητείας σας για το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 είχαμε διακινδυνεύσει την πρόβλεψη πως μετά βίας θα το υλοποιούσατε στο τέλος της θητείας σας.

Οι πίνακες εξέλιξης των έργων δικαιώνει αυτή την πρόβλεψή μας αφού κάθε χρόνο υλοποιούσατε μετά βίας το 25% του προτεινόμενου τεχνικού προγράμματος.

Μια ματιά στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα του 2022 θα πείσει και τον πιο κακόπιστο/η πως έχουμε δίκιο :

Ενδεικτικά αναφέρω :

Αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας : Δ’ τροποποίηση του Τ.Π. 2021Ανυψώσεις φρεατίων: Δ’ τροποποίηση του Τ.Π. 2021Βελτίωση οδικής ασφάλειας: Δ’ τροποποίηση του Τ.Π. 2021Παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο: Δ’ τροποποίηση του Τ.Π. 2021 και μειώνεται και το ποσό (από 70.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ)Κατεδαφίσεις επικίνδυνων αυθαιρέτων: Α’ τροποποίηση του Τ.Π. 2021Μετεγκατάσταση του ΚΕΠ : Α’ τροποποίηση του Τ.Π. 2021

Είναι ακόμα μακρύς ο κατάλογος και χαρακτηριστικότερα όλων :

Έργα ανακαίνισης εξωτερικού χώρου και εισόδου στο κοιμητήριο από το Τ.Π. 2020 Συντηρήσεις – επισκευές δημοτικών κτιρίων προϋπολογισμού 400.000 ευρώ (πολυετής 2023 – 2024) πρωτοεντάχθηκε στο Τ.Π. του 2020

Κάθε χρόνο σας προτείνουμε να εφαρμόσετε τη διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού, ως την κορυφαία διαδικασία συμμετοχής που έχουν υιοθετήσει με διάφορες μορφές μεγάλες πόλεις της Ε.Ε. αλλά και αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες συναποφασίζουν σε συνελεύσεις γειτονιάς τα έργα που ιεραρχούν οι ίδιοι ως τα πιο σημαντικά. 

Αρχικά ο κ. δήμαρχος μας είχε πει πως το “ακούει με θετική πρόθεση” αργότερα πως δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο και τελικά δεν προσπαθήσατε ούτε καν να το δοκιμάσετε. Επειδή πολύ απλά δε πιστεύετε στη λαϊκή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

 Μεγάλο μέρος του τεχνικού προγράμματος αποτελούν τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, το Πράσινο Ταμείο και τα προγράμματα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II” και “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”.

Είναι κακό αυτό; Καθόλου αντιθέτως κάθε δημοτική αρχή οφείλει να διεκδικεί και να εξασφαλίζει του πόρους από την περιφέρεια και τα υπουργεία που αναλογούν στην πόλη, όπως επίσης να διεκδικεί με ώριμες μελέτες τη χρηματοδότηση από τα προγράμματα που υπάρχουν.

Ας δούμε όμως τι πραγματικά θα συμβεί :

Περιφέρεια Αττικής με περιφερειάρχη τον κ. Πατούλη 13 χρόνια δήμαρχος της πόλης ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της:

Μόλις δύο νέα έργα ομβρίων : στο Κέντρο (η προκήρυξη έγινε το 2021) και στο Άγιο Νικόλαο (προγραμματική σύμβαση και θα… δημοπρατηθεί) τα οποία διακινδυνεύω την πρόβλεψη πως δε θα υλοποιηθούν εντός του 2022 εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάσταση που έχει περιέλθει η Περιφέρεια Αττικής με την αλόγιστη, αδιαφανή, προβληματική διαχείριση των οικονομικών της από τη διοίκηση Πατούλη την τριετία 2020 – 2022, με ελλειμματικό προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ.

Προς επίρρωση των παραπάνω το έργο της “ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων” (συνεχιζόμενο πρόγραμμα κωδ. 61.73.11.004) που χρηματοδοτείται κατά 40% από την Περιφέρεια Αττικής και κατά 60% από ιδίους πόρους του δήμου από τις 27.01.2021 που εντάχθηκε στο Περιφερειακό πρόγραμμα ακόμα… υλοποιείται (διαδικασία δημοπράτησης – προσυμβατικός έλεγχος κ.λ.π.)

 Η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να πληρώσει τα έργα που προϋπολογίζει και τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει.

Κρατήστε το και τα ξαναλέμε.

Φυσικά ούτε λόγος για τα έργα τις διευθέτησης του ρέμματος Σαπφούς και των ομβρίων Κοκκινιάς. Παραδείσου, Φιλοθέης, Αναβρύττων, Πολυδρόσσου ούτε φυσικά για χρηματοδότηση ασφαλτοστρώσεων και διανοίξεων δρόμων.

Χρηματοδοτήσεις από υπουργεία:

Το νέο έργο της ολοκληρωμένης ανάπλασης της Κυπρίων Αγωνιστών είναι πραγματικά και σωστό και έργο υποδομής και ανακούφισης της περιοχής, χρηματοδοτείται από το Υπ.Εν. και θα ολοκληρωθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2024 ή στις αρχές του 2025 και όχι εντός του 2023 όπως πλασματικά φαίνεται στον πίνακα

Χρηματοδοτήσεις από Πράσινο Ταμείο

Νέο έργο : ανάπλαση ΑΜΑΛΙΕΙΟΥ χρηματοδότηση κατά 60% (600.00 ευρώ) από το Πράσινο Ταμείο, δεν γίνεται όμως καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή του δήμου, δεν έχει δεσμευτεί αντίστοιχο ποσό

Συνεχιζόμενο έργο : η αποκατασταση της βίλλας “Λουμίδη” το οποίο επιτέλους ξεκίνησε – έτος απόφασης ένταξης 2020 !

Χρηματοδοτήσεις από “ΦΙΛΟΔΗΜΟ II” :

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου το οποίο εντάχθηκε το 2020 και νομίζω πως ολοκληρώθηκε.

Και το παλιό έργο της συντήρησης των σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων

Ευτυχώς που υπήρξε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I και II της προηγούμενη κυβέρνησης και υλοποιήθηκαν κάποιες υποδομές στους δήμους

Χρηματοδοτήσεις από πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” :

Εδώ να πω πως δεν έχω συναντήσει στην αυτοδιοικητική μου θητεία πιο “καθυστερημένο” πρόγραμμα χρηματοδότησης ! :

Ανέγερση της αίθουσας στο 1ο δημοτικό έργο ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ (σύμβαση) απόφαση ένταξης 14.10.2020 στην Ε’ τροποποίηση του δικού μας Τ.Π. 2021 το προβλέπατεΑπορροή ομβρίων υδάτων Ν. Τέρματος έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ (σύμβαση) απόφαση ένταξης 14.10.2020  Μελέτες Ωρίμανσης του έργου της Ολοκληρωμένη ανάπλαση των Π.Ε. Αγ. Ανάργυροι και Εργατικές Κατοικίες ύψους 825.000 ευρώ (πρόσφατη ένταξη που θα υλοποιηθεί κάποια στιγμή)

Θα τελειώσω την τοποθέτησή μου κ. πρόεδρε και κύριες και κύριοι συνάδελφοι με τρεις αναφορές.

ΚΔΑΠΜΕΑ στο Σικιαρίδειο : εναλλακτική πρότασή μας στο πρώτο τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε η παρούσα διοίκηση. Την υιοθετήσατε σε επόμενη αναμόρφωση και υλοποιήθηκε η κατασκευή μετά από αρκετά χρόνια. Δεν λειτουργεί όμως ! Έξι συνολικά χρόνια η πόλη μας βρίσκεται χωρίς λειτουργικό δημοτικό ΚΔΑΠ. – ΜΕΑ Γιατί;

2η Ανέγερση νέου 6ου λυκείου στην περιοχή των Αναβρύττων. Η Κτ.Υπ. Α.Ε. απαντά σε ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως “δεδομένου ότι από το Δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη στέγασης, δεν βρέθηκε λύση προσωρινής μετεγκατάστασης των μαθητών, η εταιρία μας δεν προχώρησε στην έκδοση οικοδομικής άδειας, δεν ολοκληρώθηκε η σύνταξη τευχών δημοπράτησης, δεν προχώρησε η εξασφάλιση χρηματοδότησης και το έργο δεν δημοπρατήθηκε””. Επιτέλους πάρτε μια απόφαση και υλοποιήστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσωρινή μετεγκατάσταση του 6ου λυκείου

3η Υπερβάσεις κοστολογίου έργων που οφείλονται είτε σε συμπληρωματικές συμβάσεις έως του ποσοστού του 15% της σύμβασης ώστε να μη χρειάζεται έλεγχος από το ελεγχτικό συνέδριο και από “θετικές ζημιές του εργολάβου”. Αυτές οι υπερβάσεις επιβαρύνουν τον δημοτικό προϋπολογισμό και στερούν την πόλη από αντίστοιχα έργα (πρόσφατο παράδειγμα τα επιπλέον 86.000 ευρώ που δόθηκαν στο εργολάβο των ανακαινίσεων των παιδικών σταθμών)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όπως καταλαβαίνεται από τα παραπάνω επιχειρήματα θα ψηφίσουμε αρνητικά στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 καθώς το θεωρούμε για ακόμα μία φορά σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο».

The post Π. Κούκουζας: Ανεφάρμοστο το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα