Ομόφωνα κατά των λατομικών εργασιών στο Πεντελικό και ο Δήμος Πεντέλης

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Συμμαχία Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, εκφράζει «την πλήρη αντίθεσή του και λέει όχι στις συνεχιζόμενες εκδόσεις αδειών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για λατομική εκμετάλλευση στο Πεντελικό όρος».

Ειδικότερα, το ψήφισμα αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης στη συνεδρίασή του στις 28 Μαρτίου 2022 ενώνει τη φωνή του με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου της 4ης Μαρτίου 2022, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και δηλώνει ένα δυνατό όχι στις συνεχιζόμενες

εκδόσεις αδειών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ακολουθώντας κατευθυντήρια διάταξη του ΥΠΕΝ προέβη σε επαναχορήγηση στις 25/02/2022 νέας άδειας (5ης κατά σειρά), διενέργειας ερευνητικών εργασιών στην εταιρία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ στο Πεντελικό Όρος για ύπαρξη κοιτασμάτων μαρμάρων.

Τα αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΛΜΑΥ/81481/223/02-09-2021, ΥΠΕΝ/ΔΛΜΑΥ/81483/225/02-09-2021 και ΥΠΕΝ/ΔΛΜΑΥ/81482/224/02-09-2021 έγγραφα του ΥΠΕΝ προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με τα οποία εκφράζει απόψεις για τις προσφυγές του Δήμου Διονύσου κατά της αριθ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΛΜΑΥ/58730/1675/17-06-2021 Απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα οποία σαφώς αναφέρεται και επικαλείται η Αποκεντρωμένη ότι ΄΄οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν δέσμια αρμοδιότητα να προβούν σε έκδοση απόφασης έγκρισης διενέργειας ερευνητικών εργασιών χωρίς επεμβατικές μεθόδους, από τη στιγμή που η μέθοδος αυτή δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία’, μαρτυρούν του λόγου το αληθές:

Ότι την κύρια ευθύνη για ότι δρομολογηθεί στο Πεντελικό δεν την έχει μια γραφειοκρατική διαδικαστική υπηρεσία, αλλά το ίδιο το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση.

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Προς τούτο καλείται η κυβέρνηση, αλλά και ο πρωθυπουργός ο ίδιος να πάρουν ξεκάθαρη θέση για ποιο Πεντελικό βουνό θέλουν. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα κάνουν τη δουλειά τους, οφείλει και η Πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανά της και τη δυνατότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων που της παρέχεται από το Σύνταγμα να προστατέψει το περιβάλλον και τους πολίτες.

Εμείς, το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία και βέβαιοι ότι εκφράζουμε το σύνολο των συμπολιτών μας λέμε όχι σε οποιαδήποτε επιχειρηματικά σχέδια νέων εξορύξεων πάσης φύσεως, μαρμάρων και αδρανών υλικών στο Πεντελικό, συμπαρατασόμεθα με τον Δήμο Διονύσου και καλούμε τους υπόλοιπους όμορους Δήμους, την ΠΕΔΑ και την Περιφέρεια Αττικής να πράξουν το ίδιο.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε ένα Πεντελικό με ήπια ανάπλαση, περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτιστική αναβάθμιση. Συμβίωση με το βουνό. Με το βουνό είμαστε φίλοι και συγκάτοικοι στα πεντελικά εδάφη. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές».

The post Ομόφωνα κατά των λατομικών εργασιών στο Πεντελικό και ο Δήμος Πεντέλης appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα