Ο Δημήτρης Γαλάνης, η Έλενα Ακρίτα και τα ουσιώδη ερωτήματα

[email protected]

Πολλά μπορεί να περίμενε ο Δημήτρης Γαλάνης στην πολιτική του δράση, αλλά μάλλον όχι και να γίνει αφορμή για καβγά στον… ΣΥΡΙΖΑ! Ο απερχόμενος δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού έγινε αίφνης αιτία για να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βουλευτής Επικρατείας του, Έλενα Ακρίτα.

Ο λόγος; Η κ. Ακρίτα, πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, είχε

δημοσιοποιήσει στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media την προτίμησή της στην υποψηφιότητα του κ. Γαλάνη, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω και τιμώ τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. Ψηφίζω τον καλύτερο για τη γειτονιά μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει». Όμως, στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει «χρίσμα» στην παράταξη Ενεργοί Πολίτες Νέου Ψυχικού – Φιλοθέης – Ψυχικού, με υποψήφια δήμαρχο τη Μαρία Αποστολάκη. Αυτό, όμως, δεν επηρέασε την κ. Ακρίτα, η οποία σε κάποιο σχόλιο που έγινε κάτω από τις σχετικές αναρτήσεις της, απάντησε με ένα… ξερό «Πήγαινέ με στο Πειθαρχικό». Και την πήγαν.

Προφανώς και η όλη ιστορία εντάσσεται στο σκηνικό… βρασμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το περιστατικό δεν παύει να γεννά απορίες. Διότι μπορεί εδώ και καιρό οι πολίτες να έχουν απεξαρτηθεί από τις κομματικές προτιμήσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά εδώ μιλάμε για βουλευτή. Άραγε, υπάρχουν περιθώρια για να αποστασιοποιηθεί… μεγαλοφώνως από τις επιλογές του κόμματος στο οποίο ανήκει;

Η κ. Ακρίτα προφανώς πιστεύει «ναι», δηλαδή ότι προηγείται η ιδιότητα του πολίτη. Μάλιστα, στην απάντησή της μετά την παραπομπή της, ανοίγει και άλλα, ευρύτερα θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά (για τα θέματα που αφορούν τα αυτοδιοικητικά και όχι τα εσωκομματικά): «Η κομματική επιλογή τής καθ’ όλα αξιόλογης πλην παντελώς άπειρης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο Μαρίας Αποστολάκη συγκέντρωσε μόνο το 5,75% των ψήφων στον Δήμο μας»… «Πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών. Σε μας τους κατοίκους πέφτει άμεσα λόγος για τη γειτονιά μας και τη γειτονιά των παιδιών μας». Και το πιο ενδιαφέρον ίσως: «Όταν ορίζουμε κομματικούς υποψήφιους, καλά θα κάνουμε από εδώ και μπρος να παίρνουμε ένα τηλεφωνηματάκι τους τοπικούς βουλευτές που, όσο να πεις, ξέρουν τα “ντόπια” καλύτερα».

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα που… άνοιξε εν αγνοία του ο κ. Γαλάνης σηκώνει επί της ουσίας πολλή συζήτηση για τα κομματικά «πώς» και «γιατί» των αυτοδιοικητικών εκλογών και για τη στάση των πολιτών. Προφανώς, η περίπτωση παραπομπής της Έλενας Ακρίτα έχει πραγματική αιτία τον «εμφύλιο» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, τα ερωτήματα που θέτει, στο ευρύτερο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών και των κομματικών επιλογών, μας απασχόλησαν και θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

Όπως έδειξε η ανάλυση του «Ε» για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα χρειαστεί να ξανασυζητήσουμε ερωτήματα όπως:

Έχει νόημα η κομματική στήριξη στους υποψήφιους δημάρχους; Στα Βριλήσσια θα απαντήσουν «ναι», στην Αγία Παρασκευή «όχι».Έχει νόημα η κεντρική πολιτική στήριξη σε υποψήφιους δημάρχους; Στο Μαρούσι θα απαντήσουν «ναι», στο Χαλάνδρι θα απαντήσουν «όχι».Ξέρουν όντως καλύτερα οι τοπικοί βουλευτές να «διαβάζουν» τα «ντόπια»; Εδώ θα ακουστούν πολλά «ναι», «όχι» και «ίσως».Και τελικά έχουν πραγματικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα οι δημοτικές εκλογές και όχι πολιτικό; Εδώ μάλλον δεν έχουν κοινή απάντηση ούτε τα κόμματα, που άλλα δίνουν χρίσματα και στηρίξεις παντού, άλλα δίνουν επιλεκτικά (για να μην έχουμε και τίποτα διασπάσεις στη βάση…), άλλα όπου μπορούν και έχουν υπολογίσιμη δύναμη.

Τελικά, οι μόνοι που φαίνεται να έχουν βρει την απάντηση είναι οι δημότες (όσοι συμμετέχουν τουλάχιστον). Οι οποίοι τελικά υπερψηφίζουν ή καταψηφίζουν έναν (νυν ή υποψήφιο) δήμαρχο με πρώτο κριτήριο την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των ζητημάτων του δήμου τους και το πρόγραμμά του…

The post Ο Δημήτρης Γαλάνης, η Έλενα Ακρίτα και τα ουσιώδη ερωτήματα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημήτρης Γαλάνης, Έλενα Ακρίτα,dimitris galanis, elena akrita