Γρηγόρης Λέων: Καλωσορίζουμε τον δήμαρχο στην πραγματικότητα

Στη διάρκεια της -πολύ- πρόσφατης προεκλογικής περιόδου συζητήθηκαν έντονα δύο προτάσεις σχετικά με τα δημοτικά τέλη. Αυτή της παράταξης του κ. Ψυχάλη που υπόσχονταν άμεσα -από το 2024- μείωση των δημοτικών τελών και η πρόταση του συνδυασμού μας που εισηγούνταν ένα δικαιότερο σύστημα ανταποδοτικών τελών καθαριότητας στη λογική «Πληρώνω Όσο Πετάω», που να ευνοεί την προαγωγή της πρόληψης και της ανακύκλωσης.

Γράφει ο Γρηγόρης Λέων*

Συγκεκριμένα είχαμε καταθέσει ότι ο υπολογισμός των τελών στο μέλλον δεν πρέπει να γίνεται βάσει των τετραγωνικών της κάθε κατοικίας, αλλά βάσει της ποσότητας

απορριμμάτων που παράγει ο καθένας μας.

Προφανώς μεταξύ των δύο προτάσεων οι πολίτες επέλεξαν την πρώτη, καθώς επέλεξαν αυτόν που τους πρότεινε άμεση οριζόντια μείωση δημοτικών τελών.

Για όποιον γνωρίζει από αυτοδιοίκηση, όταν υπόσχεσαι ότι θα μειώσεις άμεσα τα δημοτικά τέλη το έτος 2024, οφείλεις να είσαι έτοιμος να «περάσεις» το θέμα από δημοτικό συμβούλιο πριν την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2024, η οποία κατάρτιση έχει καταληκτική ημερομηνία την 15-11-2023. Επομένως για να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση –έστω να είναι συνεπής προς αυτή ακόμα και αν αυτή καταψηφίζονταν- ο κ. Ψυχάλης όφειλε να καταθέσει την πρότασή του στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Αντί αυτού, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι νυν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του αποφάσισαν να λείπουν από την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση, δείχνοντας δυστυχώς στην πράξη πώς οι προεκλογικές τους υποσχέσεις δεν είναι και μετεκλογικές δεσμεύσεις. Ευτυχώς για αυτόν, ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κατέθεσε δική του πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 15% η οποία και πέρασε -παρά τις αντίθετες ψήφους των λίγων στελεχών του κ. Ψυχάλη που ήταν παρόντες. Μάλιστα ο αναπληρωτής δήμαρχος «πλήρωσε» με τη θέση του την καλή του πράξη, αφού ο σημερινός δήμαρχος -απών από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτός- τον καθαίρεσε μαζί με άλλους δύο αντιδημάρχους για αυτή τους την ψήφο.

Όμως ο κ. Ψυχάλης -που αν ήταν παρών θα είχε αποτρέψει την ψήφιση, καθώς κρίθηκε για μία ψήφο- εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση μετά την απόφαση όπου απαρνείται αυτή την προσφορά και μαζί και την προεκλογική του δέσμευση. Συγκεκριμένα ο κ. Ψυχάλης δήλωσε: «Η απόφαση που έλαβαν στην ουσία στρέφεται κατά των εργαζομένων και κυρίως κατά της υγιεινής των πολιτών μας… Η απόφαση αυτή πυροδοτεί αλυσιδωτά προβλήματα στην καταβολή των υπερωριών εργαζομένων, την προμήθεια καυσίμων, κάδων αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και την ποιότητα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού μας».

Καλωσορίζω τον νέο δήμαρχο στην πραγματικότητα και χαίρομαι που την αντιλαμβάνεται έστω και μετεκλογικά.

Φυσικά θα ήταν καλύτερα για όλους μας αν την είχε αντιληφθεί όταν εξέδιδε φυλλάδια στη λογική του «Τσοβόλα δώστα όλα». Αλλά από τον Ιανουάριο, που η παράταξή μας θα συμμετέχει ως μείζον αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, θα βοηθήσουμε τόσο εκείνον όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της ενωμένης συμπολίτευσης να έρθουν αντιμέτωποι με πολλές ακόμα από τις ανεφάρμοστες ιδέες και υποσχέσεις τους.

* Επικεφαλής του συνδυασμού Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί

The post Γρηγόρης Λέων: Καλωσορίζουμε τον δήμαρχο στην πραγματικότητα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα