Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εξασφάλισαν σε προσιτή τιμή το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για τα παιδιά των προσφύγων στην Ελλάδα

Σε προσιτή τιμή κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ώστε να προστατευτούν τα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα από την πρώτη αιτία θανάτου παιδιών παγκοσμίως.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF) ξεκίνησαν να εμβολιάζουν παιδιά προσφύγων στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο, κάνοντας χρήση του «Ανθρωπιστικού Μηχανισμού», ενός προγράμματος που πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε μία χώρα υψηλού εισοδήματος.

Το

πρόγραμμα αυτό προσφέρει το εμβόλιο στην ειδική μειωμένη τιμή των 9 δολαρίων ανά παιδί (για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται για πλήρη ανοσοποίηση) από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Η πνευμονία παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και τα παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες – όπως όσα μένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς – διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και GSK είναι αυτή τη στιγμή οι μόνοι κατασκευαστές του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, που είναι το ακριβότερο προϊόν στο βασικό πακέτο εμβολιασμού παιδιών σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιτίθενται στη διαπραγμάτευση των τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η τιμή καταλόγου για το εμβόλιο φτάνει τα 540 δολάρια ανά παιδί. Η Γαλλία, μια άλλη χώρα υψηλού εισοδήματος, δίνει 189 δολάρια για το ίδιο εμβόλιο. Οι μικρότερες χώρες, με μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη, συχνά βρίσκονται κάπου ανάμεσα: για παράδειγμα ο Λίβανος δίνει περίπου 243 δολάρια. Η τιμή στα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι περίπου 150 ευρώ (168 δολάρια) ανά παιδί.

Πριν από τη δημιουργία του προγράμματος, ο μόνος τρόπος προμήθειας του εμβολίου στην ειδική μειωμένη τιμή ήταν μέσω της Gavi (Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση), που χρηματοδοτείται από δωρητές και βοηθά τις φτωχότερες χώρες να προμηθεύονται τα νεότερα εμβόλια. Έτσι όμως τα παιδιά σε πολλές χώρες – και όσα ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο – δεν είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο, ενώ οι οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούσαν να το αγοράσουν σε αυτή την ειδική τιμή για να προστατεύσουν τα παιδιά που το χρειάζονταν.

Παρόλο που ο «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός» έχει φανεί χρήσιμος στην προστασία των παιδιών σε ανθρωπιστικές κρίσεις, πολλές χώρες σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου σε προσιτή τιμή. Περίπου το ένα τρίτο των χωρών δεν έχουν μπορέσει να συμπεριλάβουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου στο βασικό πακέτο εμβολιασμού τους, εξαιτίας της υπερβολικής τιμής που χρεώνει η Pfizer και η GSK.

Πηγή: reader.gr

The post Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εξασφάλισαν σε προσιτή τιμή το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για τα παιδιά των προσφύγων στην Ελλάδα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα