Γ. Οικονόμου: Κίνδυνος να μην προχωρήσει το έργο κατασκευής του νέου δημαρχείου Αγ. Παρασκευής

Τον κίνδυνο να μην προχωρήσει το έργο κατασκευής του νέου δημαρχείου Αγίας Παρασκευής, αν η κατακύρωσή του δεν πραγματοποιηθεί μέσα στα χρονικά όρια της παρούσας θητείας της Περιφέρειας Αττικής, τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή, υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Οικονόμου.

Σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

Δεν θα επαναφέρω στη μνήμη σας τις πανηγυρικές δηλώσεις και τα στοιχήματα

που έβαζαν οι διοικούντες τον Δήμο μας για μπουλντόζες το 2017, στη συνέχεια για καλοκαίρι του 2018, ιδιαίτερα μετά την προγραμματική συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής για το νέο δημαρχείο. Θα μείνω στην τελευταία αναδίπλωσή τους και στις διθυραμβικές προβλέψεις, όταν δημοπρατήθηκε το έργο (έστω και με καθυστέρηση 15 ετών) στις 3 Αυγούστου, ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν με την έναρξη του νέου χρόνου!!! Θα ήταν ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς της κ. Δούρου στον φίλο της κ. Σταθόπουλο για να δώσει αέρα σε αμφοτέρους στις επερχόμενες εκλογές.

Είχα προβλέψει τότε και με συνεντεύξεις μου στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές για την Αυτοδιοίκηση ότι «στέλνουν τον λογαριασμό στον επόμενο περιφερειάρχη»:

«Ένα πανάκριβο κτήριο, παρωχημένης σχεδίασης της προηγούμενης 20ετίας, με μπετόν και γυαλί, προϋπολογισμού 21 εκατομμυρίων ευρώ το παρουσιάζουν ως επιτυχία. Στέλνουν τον λογαριασμό στον επόμενο περιφερειάρχη. Αποκρύπτουν ότι παραβιάζεται ο ν. 4122/13 διότι δεν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που καθορίζονται από τον ΚΕΝΑΚ και επιπλέον δεν είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας όπως απαιτείται για τα νέα κτίρια από 1/1/2019. Ένα τρίμηνο μετά τον διαγωνισμό δεν υπάρχει καμία εξέλιξη».

Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι. Στην πενταετή θητεία της κ. Δούρου δεν θα γίνει καμία εκταμίευση για το νέο δημαρχείο και θα παραμείνουμε ουραγοί στη λίστα της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και αυτό είναι σοβαρό θέμα της ανακολουθίας λόγων και έργων που πρέπει να αξιολογήσουν και να κρίνουν οι δημότες, τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και Περιφέρειας.

Ποια είναι, όμως, η εξέλιξη του θέματος; Αν οι δημότες περιμένουν ένα απλό ενημερωτικό δελτίο Τύπου, που να δίνει και κάποιες απαντήσεις σε οποιαδήποτε κριτική έχει ασκηθεί, έχω τη βεβαιότητα ότι θα περιμένουν πολύ. Η τακτική τους είναι να μην απαντούν και να καλύπτουν την ανεπάρκειά τους και την ανακολουθία τους με νέες εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα.

Πρακτικό

Από τις 3 Αυγούστου που έγινε δημοπράτηση μόλις στις 9 Νοεμβρίου κοινοποιείται η υπ΄ αριθ. 3181 /2018 απόφαση της οικονομικής επιτροπής και το 1ο πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού στους συμμετέχοντες.

Αυτό που προβληματίζει είναι οι λόγοι που επικαλείται το μειοψηφόν μέλος της επιτροπής διαγωνισμού, ότι οι εταιρείες που συνιστούν την κοινοπραξία του προσωρινού μειοδότη «εμπλέκονται και περιλαμβάνονται σε αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παράβαση των σχετικών διατάξεων και στρέβλωση του ανταγωνισμού σε διαγωνισμό δημοσίου έργου… Η μη αναγραφή και δήλωση του γεγονότος αυτού συνιστά λόγο αποκλεισμού…».

Αν κάποιος κάνει τον κόπο μπορεί εύκολα να βρει τα σχετικά δελτία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και πώς διαγωνιστικά αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα από τις εταιρείες σε παρόμοιες περιπτώσεις. Για να μην κουράζω, όμως, με νομικά θέματα και διαδικασίες, μπορώ να υποστηρίξω συμπερασματικά ότι έχουμε μία διαδικασία ευάλωτη τόσο σε προδικαστική προσφυγή (που δεν ξέρουμε ακόμη αν ασκηθεί) όσο και στα στάδια του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας. Και φυσικά είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι παραβιάζεται ο ν. 4122/13 που σημαίνει ότι και με υπογραφή σύμβασης είναι πιθανόν να δημιουργηθούν σημαντικές καθυστερήσεις προκειμένου να τακτοποιηθούν ζητήματα νομιμότητας.

Τώρα για να δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση πότε θα «σφάξουν τον κόκκορα της θεμελίωσης» διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι δεν θα γίνει σίγουρα μέσα στην παρούσα δημοτική θητεία. Για το πότε θα κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων του νέου δημαρχείου, αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με όλα αυτά τα δεδομένα και τις παραμέτρους που υπάρχουν. Επισημαίνω, όμως, τον κίνδυνο να μην προχωρήσει το έργο, αν η κατακύρωσή του δεν πραγματοποιηθεί μέσα στα χρονικά όρια της παρούσας θητείας της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως γίνεται αντιληπτό η λογική «βγάλαμε το θέμα από το συρτάρι το 2016, ενώ σερνόταν από το 2003» και δεν μας ενδιαφέρει τι θα επακολουθήσει, πόσο κοστίζει, ποιον επιβαρύνει δυσανάλογα η λειτουργία του, αν παραβιάζονται οι νόμοι και επιβαρύνεται το περιβάλλον, αν ενέχει κινδύνους. Γιατί για να κερδίσουμε ένα πρόσκαιρο χειροκρότημα μπορεί να χάσουμε τη μάχη. Και η πόλη μας χρειάζεται δημαρχείο σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της και στην ψηφιακή εποχή, φιλικό στο περιβάλλον και μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Όπως και πολλές άλλες υποδομές που η σημερινή διοίκηση έχει ξεχάσει εντελώς, υποθηκεύοντας παράλληλα τα οικονομικά και το μέλλον του Δήμου. Αδυνατώντας να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του, μετά από μία περίοδο διαχρονικής απραξίας. Αδυνατώντας να υλοποιήσει την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με led για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω συμβάσεων ενεργειακών υπηρεσιών (ΣΕΥ) που δεν απαιτούν χρηματοδότηση. Αδυνατώντας να ανταποκριθεί σε ανάγκες της καθημερινότητας, να τονώσει την αγορά, να υποστηρίξει τον αθλητισμό, να δώσει διέξοδο στη νεολαία, ασφάλεια στους δημότες και προοπτική στην πόλη μας.

Έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να κάνουμε μία Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή.

The post Γ. Οικονόμου: Κίνδυνος να μην προχωρήσει το έργο κατασκευής του νέου δημαρχείου Αγ. Παρασκευής appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα