Επιτυχής η επετειακή εκδήλωση με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης

Παρουσία υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου διοργανώθηκε με επιτυχία από την Περιφέρεια Αττικής και την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών η επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών,

στον Κεραμεικό, χαιρέτισαν εκτός από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης και ο αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης και διευθυντής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Χ. Πασβαντίδης, παρουσία και του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δ. Μελισσανίδη.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας – πανεπιστημιακός – ακαδημαϊκός, Ευάγγελος Βενιζέλος, τ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, Άγγελος Συρίγος, τ. υπουργός – αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Β. Γιαννακόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σ. Μελάς, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη Νέα Αρχή για την Αττική του Γ. Πατούλη, Σ. Σπυρίδων, Ε. Μπαρμπαγιάννη και Β. Καβαλάρη, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, οι αντιδήμαρχοι Αθήνας Νίκος Αβραμίδης, Γιώργος Αγγελόπουλος, πρόεδροι συλλόγων Ποντίων Αττικής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

«Κάθε φορά που συμμετέχω σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται από ποντιακά σωματεία, γεμίζω από τη χαρά που μου προσφέρει η επαφή με ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του ελληνισμού, εκείνο του ποντιακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης, και πρόσθεσε: «Αυτή τη φορά, όμως, μπορώ να σας πω ότι με διακατέχουν και αισθήματα συγκίνησης και νοσταλγίας. Μεγάλωσα δύο χιλιόμετρα μακριά από εδώ. Στις γειτονιές του Ταύρου. Ανάμεσα σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, Μικρασιατών και Ποντίων. Μόνο θετικές σκέψεις και εμπειρίες με συνοδεύουν από την συναναστροφή μου μαζί τους».

Όπως ανέφερε ακόμα ο περιφερειάρχης, «Η Συνθήκη της Λωζάννης οριοθέτησε αναμφίβολα μια από τις δυσκολότερες, τις πιο επώδυνες ιστορικές περιόδους του ελληνισμού, που συνοδεύτηκε από απώλειες – εδαφικές και ανθρώπινες – και μεγάλη κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναταραχή. Δεν χωρά, όμως, αμφιβολία ότι παράλληλα υπήρξε – και παραμένει μέχρι σήμερα, έναν αιώνα μετά – το θεμέλιο για την πολυπόθητη ειρήνευση στην περιοχή, ένας οδικός χάρτης πάνω στον οποίο Ελλάδα και Τουρκία πορεύτηκαν, προφανώς με περιόδους έντασης, πάνω σε μια λεπτή ισορροπία, που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε και το διεθνές στάτους κβο στην περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η αμφισβήτηση των όρων της συνθήκης, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την διασάλευση της ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή. Και είναι επίσης αυτονόητο, ότι η Ελλάδα ως διαχρονικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, δεν πρόκειται να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα, ούτε όμως πρόκειται να δεχθεί καμία αμφισβήτησή τους από την άλλη πλευρά».

Κλείνοντας o κ. Πατούλης διαμήνυσε πως η Περιφέρεια Αττικής και ο ίδιος προσωπικά θα είναι πάντα δίπλα στους Ποντίους και τους συλλόγους τους σε κάθε εκδήλωσή τους, σε κάθε δράση τους, με κορυφαία εκείνη του Συντάγματος τη 19η Μαΐου, ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας.

The post Επιτυχής η επετειακή εκδήλωση με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιτυχής, Περιφέρειας Αττικής, 100, Συνθήκης, Λωζάννης,epitychis, perifereias attikis, 100, synthikis, lozannis