ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ συνεργάζονται στον Δήμο Πεντέλης για πιο «έξυπνες» καταναλώσεις

Στο επίκεντρο μίας ακόμη πιλοτικής εφαρμογής, που έρχεται να συμβάλλει στο εγχείρημα της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, θα τεθεί ο Δήμος Πεντέλης από την καινούργια χρονιά. Πρόκειται για την τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος και ύδρευσης, οι οποίοι προοπτικά θα συμβάλλουν στον έλεγχο των καταναλώσεων από πλευράς πολιτών, αλλά και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τους παρόχους.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίχθηκε εκ μέρους των αρμοδίων που μίλησαν σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Πεντέλης το βράδυ της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα λέγοντας ότι η επιτυχής έκβαση των πιλοτικών «έξυπνων» μετρητών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προάγγελος της ευρείας χρήσης της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ απ’ όλες τις υποδομές εξυπηρέτησης κοινής ωφέλειας. Με αυτόν τον τρόπο οι πάροχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα «διαβάζοντας» και μεταφέροντας κρυπτογραφημένα και απολύτως κωδικοποιημένα δεδομένα, χρήσιμα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

 Ο στόχος, όπως επισήμανε, είναι μέχρι το τέλος του 2024 περίπου το 55% της καταναλισκώμενης ενέργειας να τηλεμετράται. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκαν δύο Δήμοι, της Πεντέλης και του Π. Φαλήρου, για να ξεκινήσει το πρώτο πιλοτικό μέρος χρήσης «έξυπνων» μετρητών νερού, οι οποίοι συνεργάζονται με τους «έξυπνους» μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να διαπιστωθεί πώς λειτουργούν, με στόχο στη συνέχεια το όλο εγχείρημα να λάβει μεγαλύτερη έκταση.

Τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος σηκώνοντας απλώς τα καπάκια της ύδρευσης ή κινούμενος με το αυτοκίνητό του να λαμβάνει, με ειδικό μηχάνημα, τα σήματα από το δίκτυο σε πραγματικό χρόνο και, μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, να τα αποστέλλει στην ΕΥΔΑΠ ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης Χαράλαμπος Σαχίνης. Το γεγονός αυτό όπως εξήγησε θα επιτρέψει την παροχή εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ ακόμη πιο αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον καταναλωτή, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποια διαρροή. Πρόσθεσε δε ότι με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα καταστεί εφικτή η μείωση του κόστους της εταιρείας, άρα και η δυνατότητα διατήρησης των τιμολογίων της σε χαμηλές τιμές.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Τέλης Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε κρίσιμη για για τη διευκόλυνση της ζωής μας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η οποία όπως είπε θα μας βοηθήσει πολύ να ελέγξουμε τα κόστη μας, να υπάρχει διαφάνεια και να τονωθεί ο ανταγωνισμός. Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντικούς τους «έξυπνους» μετρητές του ρεύματος, καθώς έρχονται σε μια νέα εποχή όπου όλο και περισσότερες εφαρμογές θα χρησιμοποιουν τον ηλεκτρισμό. Ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του περισσότερου ηλεκτρισμού που θα απαιτηθεί, τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης, χρειαζόμαστε πρωτίστως στοιχεία και μετρήσεις, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συμμετέχει στη νέα «ηλεκτρική εποχή», είτε παράγοντας ο ίδιος ενέργεια, είτε εξοικονομώντας. Για παράδειγμα, η ευρεία χρήση «έξυπνων» μετρητών θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τις ώρες που υπάρχει φθηνή ενέργεια, ώστε να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ή τον φούρνο μας ή να φορτίζουμε το αυτοκίνητό μας, κάνοντας τη ζωή μας καλύτερη και οικονομικότερη.

Αν και υπήρξαν καθυστερήσεις, όπως παραδέχθηκε στο όλο εγχείρημα, λόγω κυρίως των καθυστερήσεων στις διαγωνιστικές διαδικασίες, δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια, καθώς -σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις του ΔΕΔΔΗΕ- σταδιακά μέχρι το 2030 θα έχουν τοποθετηθεί «έξυπνοι» μετρητές σε όλη τη χώρα.

«Εμβληματικό» χαρακτήρισε το έργο ο  ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων Δημήτρης Ψυχογιός. Οι λόγοι, όπως εξήγησε, είναι, πρώτον, γιατί προωθεί τη συνεργασία μεταξύ διαχειριστών διαφορετικών κλάδων και δεύτερον, και πιο σημαντικό, γιατί προωθεί την καινοτομία, μέσω της ψηφιοποίησης των υποδομών της χώρας. Τόσο η ψηφιοποίηση όσο και η συνεργασία μεταξύ παρόχων δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, που μειώνουν το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών και δημιουργούν ευκαιρίες βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε δε, ότι ως ρυθμιστική αρχή, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοια έργα.

«Ο κόσμος εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η κοινωνία πρέπει να παρακολουθήσει τις νέες απαιτήσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον» είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας ∆ιαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος. Ο κόσμος μόλις πριν από 40 χρόνια ήταν 4 δισεκατομμύρια, όπως σημείωσε, ενώ σήμερα έχει φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια, ενώ οι ανάγκες του είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό, όπως είπε, δημιουργεί την ανάγκη ορθολογικής χρήσης των πόρων, ενέργειας και νερού, οι οποίοι είναι πεπερασμένοι. «Όταν η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, ανεβαίνουν οι τιμές, όπως το είδαμε με πολύ ηχηρό τρόπο στις τσέπες μας» τόνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας προσπαθούν να δώσουν στους πολίτες κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο ώστε να πάρουν οι ίδιοι καλύτερα τον έλεγχο αυτών των νέων εξελίξεων στα χέρια τους.

Τέλος, η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά, αναφερόμενη στο πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά στον Δήμο Πεντέλης, τόνισε ότι με αυτό θα μπορούν οι καταναλωτές να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους από τις υπέρογκες καταναλώσεις που έχουμε σήμερα, εξοικονομώντας χρήματα, αλλά και συμβάλλοντας περιβαλλοντικά. Εξάλλου, όπως σημείωσε, το πρόγραμμα προσθέτει ακόμη ένα πλεονέκτημα στον Δήμο στην πορεία του προς την κλιματική ουδετερότητα.

Τέλος, η ίδια δήλωσε παρούσα, απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεται, τονίζοντας ότι θα παρακολουθεί και θα καλύπτει οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει σχετικά με την ομαλή πορεία και εξέλιξη των δράσεων που έχουν αναληφθεί.

The post ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ συνεργάζονται στον Δήμο Πεντέλης για πιο «έξυπνες» καταναλώσεις appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Δήμο Πεντέλης,deddie, evdap, dimo pentelis