63 χρόνια «Κεσκέκι» στα Μελίσσια – Εορταστικό διήμερο 22 και 23 Απριλίου

Ο σύλλογος «Άγ. Γεώργιος Γκιούλμπαξε Πηγής Μελισσίων», με τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους, διοργανώνει εορταστικό διήμερο και ζωντανεύει το πατροπαράδοτο έθιμο «Κεσκέκι» στις 22 και 23 Απριλίου 2023, στην πλατεία Μικρασιατών (πρώην Αγ. Γεωργίου). Μάλιστα, φέτος το έθιμο συμπληρώνει 63 χρόνια από την αναβίωσή του στα Μελίσσια.

Το έθιμο μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα από την κωμόπολη Γκιούλμπαξε της περιοχής Σμύρνης, όπου ετελείτο κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.

Το «Κεσκέκι» είναι

φαγητό από μοσχαρίσιο κρέας και αποφλοιωμένο στάρι, που την παραμονή ετοιμάζεται στην αυλή της Εκκλησίας μέχρι τα ξημερώματα την ημέρα της γιορτής. Μετά τη Θεία Λειτουργία διανέμεται σε όλους τους προσκυνητές με κρασί κ.λπ.

Ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου τα χορευτικά τμήματα παρουσιάζουν χορούς από τη Μικρά Ασία, καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος. Κατόπιν ακολουθεί λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Η πιο γραφική εικόνα είναι αυτή της παραμονής το βράδυ, οπότε ανάβουν φωτιές, στήνονται τα καζάνια για να βράσουν το κρέας με το αποφλοιωμένο στάρι και όλη τη νύχτα ως τα ξημερώματα παραβρίσκονται κάτοικοι και φίλοι του εθίμου που βοηθούν και παρακολουθούν την ετοιμασία του φαγητού, το οποίο διατηρείται ζεστό μέχρι το μοίρασμά του.

Είναι ένα έθιμο που χάνεται βαθιά στους αιώνες και ανάγεται στης αρχαίες ταυροθυσίες στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους με τα κοινόβια.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 22/4/2023 & ώρα 20.00, προπαρασκευή του εθίμου «ΚΕΣΚΕΚΙ» μέχρι πρωίας.

Κυριακή 23/4/2023 & ώρα 11.00, μοίρασμα φαγητού και έναρξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

The post 63 χρόνια «Κεσκέκι» στα Μελίσσια – Εορταστικό διήμερο 22 και 23 Απριλίου appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα