Η Αγία Σοφία στην υπηρεσία της αλαζονείας και της μισαλλοδοξίας – Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

Λαοί και ηγέτες πληρώνουν πάντα τις αμαρτίες τους. Άλλοτε νωρίτερα, άλλοτε αργότερα, πάντα ενεργοποιούνται οι ηθικοί και πνευματικοί νόμοι και αποκαθιστούν την τάξη. Ως λαός, πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε την αρχομανία και τον διχασμό. Οι γείτονές μας βαδίζουν σταθερά και μάλλον ανεπίστρεπτα προς την πληρωμή της αλαζονείας και της μισαλλοδοξίας. Η Αγία Σοφία, πλέον, πέραν όλων των άλλων συμβολισμών, αναλαμβάνει να μεταβληθεί σε εργαλείο της ύβρεως και της νεμέσεως. Για πολλούς, η μετατροπή της εκ νέου σε τέμενος μουσουλμανικό αποτελεί ήττα και πηγή εθνικής και

πνευματικής πικρίας. Αντίστοιχα, για τον ηγέτη της Τουρκίας, η μετατροπή αυτή φαίνεται πως αποτελεί όχι απλώς μία απελπισμένη κίνηση συσπείρωσης μιας και μοναδικής ομάδας του πληθυσμού της χώρας του, των ακραίων φονταμενταλιστών, αλλά και αφορμή προσωπικής του αυτοκαταξίωσης. Την περίπτωσή του, όπως και όλων των αλαζόνων ηγεμόνων της ιστορίας έχει περιγράψει με αμείλικτο και ακριβή τρόπο η ελληνική μυθολογία.

Το άρθρο Η Αγία Σοφία στην υπηρεσία της αλαζονείας και της μισαλλοδοξίας – Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Keywords
Τυχαία Θέματα