Στέλιος Κυμπουρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ στο eirinika: 80 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, 1397 τροπολογίες

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ στο eirinika: 80 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, 1397 τροπολογίεςggakisMon, 05/27/2024 - 14:15

O Στέλιος Κυμπουρόπουλος εν ενεργεία ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ζητά την ανανέωση της θητείας του και το προβάλει το έργο του σε μία συνέντευξη στο eirnika λίγες μέρες πριν από την κάλπη στις 9 Ιουνίου.

Γιατρός

στο επάγγελμα από το 2014 κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, εκλέχθηκε πρώτη φορά Ευρωβουλευτής το 2019.

Είναι από τους ανθρώπους που δεν τα παρατάνε, άτομο με αναπηρία βίωσε τις ανισότητες, πάλεψε και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια. Το κάνει καθημερινά από τότε που ήταν μαθητής, σημαιοφόρος, πρώτος σε όλα.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

Ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου, βάσει απτού, μετρήσιμου και βραβευμένου έργου. Στην ευρωβουλευτική μου θητεία έκανα περισσότερες από 80 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και 1397 τροπολογίες. Βάσει εμπειρίας, θα εργαστώ πρωτίστως στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Θέτω υψηλούς στόχους και η πίστη στην επίτευξή τους είναι αυτή που με οπλίζει με τη δύναμη να συνεχίζω ακούραστα την προσπάθεια, χωρίς να κάνω εκπτώσεις στο αποτέλεσμα που επιθυμώ, μέχρι να τα καταφέρω.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο eirnika.gr:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Στην προκειμένη περίπτωση ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου, βάσει απτού, μετρήσιμου και βραβευμένου έργου. Στην ευρωβουλευτική μου θητεία έκανα περισσότερες από 80 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και 1397 τροπολογίες. Είμαι Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής Αναφορών και αναπληρωτής συντονιστής στην Υποεπιτροπή Δημόσιας Υγείας, ενώ έχω διατελέσει και συντονιστής της Ειδικής Επιτροπής για την Πανδημία Covid-19.

Επίσης, είμαι μέλος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο και μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρέκ. Τέλος είμαι αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης και στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε όλους αυτούς τους τομείς δούλεψα σκληρά, με αξιοπρέπεια και εντιμότητα, προς το συμφέρον της χώρας μας, των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών. Για το κοινοβουλευτικό μου έργο, έχω βραβευθεί ως Ευρωβουλευτής της χρονιάς στον τομέα της υγείας από το περιοδικό The Parliament Magazine το 2023, ως "Ανερχόμενος Νέος Ευρωβουλευτής" για το σύνολο της κοινοβουλευτικής μου θητείας από το ίδιο περιοδικό το 2024, αλλά και από τον από τον Οργανισμό σπάνιων παθήσεων Eurordis, για τη συνεισφορά του στον τομέα των σπάνιων παθήσεων.

Βραβεύτηκα επίσης ως ο 1ος ευρωβουλευτής με την μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική της υγείας (RPP Health Policy Leaders 2024),

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Βάσει εμπειρίας, θα εργαστώ πρωτίστως στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπροσθέτως, κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί για το έργο μου, στην προηγούμενη θητεία μου δραστηριοποιήθηκα σε ζητήματα που αφορούν στη νησιωτική πολιτική και την καλύτερη διασύνδεση των νησιών μας. Ένας από τους στόχους της επόμενης θητείας μου είναι να προωθήσω τη διαμόρφωση και τη χρηματοδότηση μιας νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα νησιά μας.

Θα στηρίξω ενεργά όλες τις πρωτοβουλίες που υπερασπίζονται τα εθνικά μας θέματα, είτε αυτές αφορούν την κοινή αγροτική πολιτική, είτε την κοινή αμυντική πολιτική και την ασφάλεια. Κύριο μέλημα μου στο Ευρωκοινοβούλιο είναι να δημιουργήσω ευκαιρίες και συμμαχίες για την Ελλάδα και να υποστηρίξω κάθε πρωτοβουλία που θα εξυπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα, και θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών.


Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Είμαι εκλεγμένος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 2019, επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτά τα πέντε χρόνια, έχει γίνει το σπίτι μου. Επισκεπτόμουν όμως τακτικά το Ευρωκοινοβούλιο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο από την ηλικία των 20 ετών, δηλαδή για περίπου 15 χρόνια πριν την εκλογή μου, και πολύ πριν εμπλακώ με την πολιτική, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής και πανελλήνιας κοινωνικής ακτιβιστικής μου δράσης για τα δικαιώματα των αναπήρων ατόμων, συνεπώς είχα ήδη αποκτήσει μία γενικότερη αντίληψη των μηχανισμών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον ως Ευρωβουλευτής, ως μέλος διαφόρων Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και διακομματικών ομάδων Ευρωβουλευτών, έχω τη συνολική και τη λεπτομερή εικόνα της λειτουργίας των θεσμών και των αποκεντρωμένων οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτήν την πολύτιμη εμπειρία είμαι σε θέση να αξιοποιώ στο έπακρο τους μηχανισμούς της, προς όφελος των πολιτών.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Αδυνατώ να πιστέψω πως κάποιος άνθρωπος, όπως εγώ που δεν έχω καμία οικογενειακή παράδοση με την πολιτική και δεν είμαι διάσημος, θα έμπαινε σε μία εκλογική διαδικασία με την ελπίδα να κερδίσει χρήματα από αυτό. Κάτι τέτοιο θα ήταν επενδυτικά το πιο ριψοκίνδυνο που θα μπορούσε να κάνει. Τουλάχιστον για εμένα, η απόφαση να διεκδικήσω την εκλογή μου, ήταν ένα φυσικό επακόλουθο της πορείας της ζωής μου.

Είναι σαφές, από την προηγούμενη απάντησή μου, πως είχα έντονη ενασχόληση με τα κοινά, σε Ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, από πολύ νεαρή ηλικία. Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής δράσης θέλησα να δω και την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της διαμόρφωσης δηλαδή των πολιτικών, και να προσπαθήσω πλέον «από μέσα» να συνεχίσω τη διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των συμπολιτών μου.

Για να μη θεωρείτε πως αποφεύγω την ερώτησή σας, ο ομολογουμένως υψηλός μισθός είναι για εμένα ένα χρήσιμο μέσο για να ανταπεξέρχομαι στις απαιτήσεις του ρόλου του Ευρωβουλευτή και να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει για λογαριασμό του λαού. Τα ανάπηρα άτομα έχουμε πολλαπλάσιο κόστος στις μετακινήσεις, τη διαμονή μας, και γενικά στην καθημερινότητα.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει για εμένα η επιλογή να νοικιάζω ένα μικρό, παλιό άρα και μη προσβάσιμο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, μακριά από το Ευρωκοινοβούλιο, γιατί δε θα μπορούσα καν να μπω στο διαμέρισμα, δε θα χωρούσε να φιλοξενεί τους προσωπικούς βοηθούς - φροντιστές που χρειάζομαι για την εξυπηρέτηση των καθημερινών μου αναγκών, και δε θα μπορούσα να μεταβαίνω εύκολα στο Ευρωκοινοβούλιο στην αφιλόξενη για τα ανάπηρα άτομα πόλη των Βρυξελλών. Εκ των πραγμάτων έχω ένα ανυπολόγιστα υψηλότερο ενοίκιο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει κι όταν πρέπει να μεταβώ σε μια άλλη πόλη για επαγγελματικούς λόγους. Ένα μέρος αυτού του κόστους το καλύπτει για όλους τους Ευρωβουλευτές η Ε.Ε., όμως το πολλαπλάσιο, συγκριτικά με τους μη ανάπηρους Ευρωβουλευτές, εναπομείναν κόστος, για εμένα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν απαγορευτικό παράγοντα στην εκτέλεση των καθηκόντων μου, αν δεν υπήρχε το αντιστάθμισμα της αμοιβής.

Επομένως θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να διεκδικήσω έναν τέτοιο ρόλο αν γνώριζα πως δε θα μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικά. Αντιλαμβάνεστε πως ο υψηλός μισθός, στον οποίο αναφέρεστε, δεν είναι μέσο προσωπικού πλουτισμού αλλά το «εργαλείο» που δαπανώ για να κάνω σωστά τη δουλειά μου.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Είχα άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, πριν καν θέσω υποψηφιότητα, από τα φοιτητικά μου χρόνια, όπως πολλοί νέοι στην Ελλάδα. Το να επικοινωνώ σε μία άλλη γλώσσα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα, σε κάθε όμως περίπτωση, η καθημερινή χρήση των αγγλικών, αυτά τα πέντε χρόνια που ζω στις Βρυξέλλες, συντέλεσε στο να έχω ακόμη μεγαλύτερη άνεση στην επικοινωνία, αλλά κυρίως στο να σκέφτομαι στα αγγλικά, πράγμα που χρησιμεύει κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί έτσι μπαίνει κανείς πιο εύκολα στο μυαλό του άλλου, προβλέπει τη στρατηγική του και την πρωτεύουσα ή δευτερεύουσα ατζέντα του. Σίγουρα, για να μου απονεμηθούν διακρίσεις στο σύνολο των 705 Ευρωβουλευτών, καταλαβαίνουν τι λέω στα αγγλικά.

Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να πω πως η μη γνώση μιας ξένης γλώσσας δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην υποψηφιότητα ή την εκλογή κάποιου που θέλει και μπορεί να προσφέρει ως Ευρωβουλευτής. Χρειαζόμαστε πολιτικούς με ηθική, ιδέες, συνέπεια και όρεξη για δουλειά, κι ας μιλάνε μόνο τη μητρική τους γλώσσα. Υπάρχουν υπηρεσίες διερμηνείας που θα τους βοηθούσαν στο να ξεπεράσουν τον σκόπελο στην επικοινωνία.

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Είναι μάταιο να ρωτάτε έναν αμετανόητο οραματιστή αν είναι ικανοποιημένος από οτιδήποτε. Αν έθετα ένα ταβάνι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση δε θα γινόμουν Ευρωβουλευτής. Όσοι γεννηθήκαμε τη δεκαετία του 80 είμαστε παιδιά της Ε.Ε., έχουμε περισσότερες προσδοκίες από αυτή, επιθυμούμε εξίσωση των συνθηκών που επικρατούν στα Κράτη-Μέλη, γιατί μεγαλώσαμε σε αυτό το κλίμα, με αυτή τη φιλοσοφία της Ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης.

Η Ευρώπη αν και τόσο μικρή σε έκταση, αποτελείται από εξελιγμένα κράτη με στιβαρή οργάνωση και νομοθεσία, το καθένα τους με έντονη εθνική ταυτότητα, μεγάλη ιστορία, διακριτή κουλτούρα και ποικίλες μεταξύ τους σχέσεις. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ομογενοποιούνται κι ούτε κανείς μας το θέλει αυτό.

Το θέμα δεν είναι μόνο νομικό και οργανωτικό, δεν περιοριζόμαστε μόνο από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ε.Ε. και των Κρατών-Μελών της, αλλά από την ανάγκη για ζύμωση των διαφορετικών πολιτισμών, αν αυτό δε γίνει με έναν φυσικό ρυθμό από άποψη χρόνου, αλλά βίαια, θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα. Ας δώσουμε λοιπόν χρόνο σε αυτήν την ένωση, ας μην επιτρέψουμε την αποδυνάμωσή της ή τη διείσδυση ακραίων αντιλήψεων, και ας εκμεταλλευτούμε θετικά, εμείς οι Ευρωβουλευτές, τον χρόνο ώστε να εξομαλύνουμε τις ανισότητες στο επίπεδο διαβίωσης μεταξύ Κρατών-Μελών στην περίθαλψη, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, αυτή είναι και η δική μου αποστολή.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τον εαυτό του, γι’ αυτό θα προσπαθήσω να με δω μέσα από τα μάτια των δικών μου ανθρώπων. Οι στενοί μου φίλοι πάντα «με κατηγορούσαν» για υπέρμετρη αισιοδοξία, που έχει μετριάσει με την τριβή μου με την πολιτική, όμως εξακολουθεί να είναι υπέρμετρη αναλογικά με τον μέσο άνθρωπο. Δεν είμαι όμως ο φαντασμένα αισιόδοξος, αυτός που κυνηγάει ανεμόμυλους. Θέτω υψηλούς στόχους και η πίστη στην επίτευξή τους είναι αυτή που με οπλίζει με τη δύναμη να συνεχίζω ακούραστα την προσπάθεια, χωρίς να κάνω εκπτώσεις στο αποτέλεσμα που επιθυμώ, μέχρι να τα καταφέρω. Αν δεν έχω καταφέρει κάτι, δε θεωρώ ποτέ πως απέτυχα αλλά ότι απλά δεν το έχω καταφέρει ακόμη. Δεν ξέρω πως λέγεται αυτή η επιμονή, ξεροκεφαλιά; Το μόνο που γνωρίζω είναι πως αυτή μου η ιδιότητα, μού έχει φέρει νίκες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Αυτό το χαρακτηριστικό, όπως είναι λογικό, συνοδεύεται από τον ρομαντισμό και από την αγνόηση του αισθήματος της κούρασης, είτε αυτή είναι ψυχική, νοητική ή σωματική. Αυτό όμως που λατρεύω περισσότερο στη ζωή και που με χαρακτηρίζει είναι να μαθαίνω νέα πράγματα, να αποκτώ νέες ιδέες και οπτικές, επικοινωνώντας με άλλους ανθρώπους. Το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι δε μπορεί να είναι κάτι στάσιμο, οι κοινωνίες αλλάζουν, οι άνθρωποι, οι ανάγκες και τα δικαιώματά τους εξελίσσονται, κι εγώ θέλω να γίνομαι μέτοχος όλων αυτών, να τα μαθαίνω από την πηγή για να τα υπηρετώ ορθότερα.

Νοιώθω άβολα να μιλήσω περισσότερο για τις αρετές μου, γι’ αυτό επικεντρώθηκα στις ιδιαιτερότητές μου, εσείς, οι αναγνώστες σας, ο ελληνικός λαός και εν τέλη η ιστορία θα απονείμουν στον εαυτό μου ένα θετικό ή αρνητικό πρόσημο, γι’ αυτό κι εγώ θέτομαι για άλλη μια φορά στην εκλογική σας κρίση.

Ποιος είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος εξελέγη πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2019 και ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής Αναφορών και αναπληρωτής συντονιστής στην Υποεπιτροπή Δημόσιας Υγείας, ενώ έχει διατελέσει και συντονιστής της Ειδικής Επιτροπής για την Πανδημία Covid-19.

Επίσης, είναι μέλος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο και μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μασρέκ. Επιπλέον, είναι αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τέλος, είναι Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο με περισσότερες από 1397 τροπολογίες, πάνω από 100 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και περισσότερες από 80 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, προώθησε τις αξίες της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, της περιφερειακής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για το κοινοβουλευτικό του έργο, έχει βραβευθεί ως Ευρωβουλευτής της χρονιάς στον τομέα της υγείας από το περιοδικό The Parliament Magazine το 2023, αλλά και ως "Ανερχόμενος Νέος Ευρωβουλευτής" για το σύνολο της κοινοβουλευτικής του θητείας από το ίδιο περιοδικό το 2024, ενώ για τη συνεισφορά του στον τομέα των σπάνιων παθήσεων έχει βραβευτεί το 2023 από τον Οργανισμό σπάνιων παθήσεων Eurordis.

Είναι ιατρός και από το 2014 κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών. Το 2016 απέκτησε ειδικότητα στην Ψυχιατρική, εργάστηκε ως επιμελητής Β' στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και από το 2022 είναι υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος, έχει διατελέσει, επί σειρά ετών, μέλος των Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ENIL) για τα ανάπηρα άτομα και του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living καθώς και συνιδρυτής του.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/k1.jpg?itok=ayERG92X
Keywords
ερωτησεις, νεα δημοκρατια, η καθημερινή, νέα, ιουνίου, εκπτωσεις, ελλαδα, parliament, επιρροή, health, βρυξέλλες, γίγνεσθαι, αττικον, αθηνα, https, cdn, σταση εργασιας, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες 2014, χωρες, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ηθικη, θεμα, θητεια, καθημερινη, νησια, οικονομια, οψη, πως λεγεται, αγροτικη, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, ανθρωπος, αναπηρια, αξιοπρεπεια, απλα, ατζεντα, ατομο, βρυξέλλες, γινει, γίγνεσθαι, γλωσσα, δυναμη, δικη, ευκαιρια, ευκολα, ειλικρινα, υπαρχει, ελπιδα, ενεργεια, ενεργα, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επιρροή, ετων, ευρωπη, ζωη, ζητα, ζωης, ιδεες, ιδιο, η δικη, η καθημερινή, ηλικια, υπηρεσιες, ισχυει, θετικο, εικονα, κλιμα, κομμα, μακρια, ματια, μισθος, μικρο, μπορειτε, μυαλο, ομαδα, παντα, οφελος, παιδια, πηγη, πιστη, ρολο, σιγουρα, σειρα, σπιτι, ταυτοτητα, φυσικο, φορα, ανηκει, ασφαλεια, health, δικαιωματα, ενωση, φιλοι, γλωσσες, https, ιδιαιτερα, ιουνίου, μια φορα, νοσοκομειο, parliament, θελω να, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα