Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Zαμπούκας έτοιμος για την Ευρωβουλή; Απαντά στο eirinika: Έχω μια επίμονη ξεροκεφαλιά να κάνω ότι θεωρώ καλό - Θα κάνω πράξη όσα έχω μάθει

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Zαμπούκας έτοιμος για την Ευρωβουλή; Απαντά στο eirinika: Έχω μια επίμονη ξεροκεφαλιά να κάνω ότι θεωρώ καλό - Θα κάνω πράξη όσα έχω μάθει ggakisSat, 05/25/2024 - 11:48

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας προέρχεται από τον χώρο της δημοσιογραφίας, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στον χώρο, έχει περάσει από πολλά ΜΜΕ, όμως τώρα κάνει στροφή για τις Βρυξέλλες.

«Μόνος οδηγάω μόνος, ατέλειωτος

ο δρόμος, ατέλειωτες στροφές», το αγαπημένο τραγούδι του Ανδρέα Ζαμπούκα από τους Φατμέ και έναν τέτοιο δρόμο αποφάσισε να πάρει διεκδικώντας την ψήφο σας στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας μίλησε στο eirnika για την υποψηφιότητά του, τους στόχους του, αλλά και γιατί πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια ως σχολιαστή και αναλυτή, από μια συγκεκριμένη οπτική σκοπιά, νομίζω πως αποτελεί ένα σημαντικό εχέγγυοΔεδομένου ότι κατάγομαι από την Καρδίτσα, που είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, θα με ενδιέφερε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά τα ζητήματα. Έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως επίσης και της αρκετά σύνθετης διαδικασίας των αποφάσεων και έχω βρεθεί πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΩς δημοσιογράφος που έχει συμπληρώσει πολλά ένσημα, όλα στον ιδιωτικό τομέα, αισθάνομαι πως είμαι από τους καλά αμειβόμενους ανθρώπουςΜιλώ άριστα αγγλικά, επικοινωνώ στα γαλλικά και στα ιταλικά.Ως φανατικός ευρωπαϊστής θα ήθελα προφανώς πιο γοργά βήματα ή και πιο αποτελεσματικάΈχω μια επίμονη ξεροκεφαλιά να μην κάνω πίσω αν κάτι θεωρώ πως είναι για καλό.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Ανδρέα Ζαμπούκα στο eirnika:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Καταρχάς, θα σας πω γιατί να ψηφίσετε την ΝΔ. Γιατί είναι το πιο ευρωπαϊκό κόμμα, που είναι ταυτισμένο με την είσοδο της χώρας στην (τότε) ΕΟΚ. Από τις ιδρυτικές ράγες της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν έχουμε παρεκκλίνει ποτέ. Εν προκειμένω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο ευρωπαϊστής πολιτικός, με σαφές μεταρρυθμιστικό όραμα για την Ελλάδα.

Σε ότι με αφορά, θα σας έλεγα πως η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια ως σχολιαστή και αναλυτή, από μια συγκεκριμένη οπτική σκοπιά, νομίζω πως αποτελεί ένα σημαντικό εχέγγυο. Θεωρώ πως ο κόσμος θα αξιολογήσει πως στάθηκε ο καθένας και η κάθε μία από εμάς όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως την προηγούμενη δεκαετία, όταν το ποτάμι του λαϊκισμού σάρωνε τα πάντα. Προσωπικά είμαι περήφανος που δεν ανέβηκα πότε σε αυτό. Και αυτό δεν ήταν χωρίς επαγγελματικό κόστος!

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Το πιο μεγάλο μου ενδιαφέρον σχετίζεται με τις πολιτικές που αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Δεδομένου ότι κατάγομαι από την Καρδίτσα, που είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, θα με ενδιέφερε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά τα ζητήματα.

Επιπλέον, επειδή υπάρχει και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, θα ήθελα να πιέσω ακόμα περισσότερο για την ενίσχυση και την βοήθεια που έχουν υποστεί οι περιοχές της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το περασμένο Φθινόπωρο. Υπάρχουν, συνεπώς, πολλά και διαφορετικά πεδία που θα μπορούσα να συμβάλω και να δουλέψω.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Έχω επισκεφτεί κατ’ επανάληψη το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ως δημοσιογράφος και έχω πάρει συνεντεύξεις από σημαντικές προσωπικότητες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λόγω, δε, ενδιαφέροντος έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως επίσης και της αρκετά σύνθετης διαδικασίας των αποφάσεων σε επίπεδο Ε.Ε.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Κατηγορηματικά, όχι. Παρότι αντιλαμβάνομαι πως για τον/την οποιοδήποτε είναι δέλεαρ οι υψηλές αποδοχές. Οφείλω, ωστόσο, να σας πω ότι ως δημοσιογράφος που έχει συμπληρώσει πολλά ένσημα, όλα στον ιδιωτικό τομέα, αισθάνομαι πως είμαι από τους καλά αμειβόμενους ανθρώπους.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Καταρχάς συμφωνώ απολύτως ότι η χρήση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη ως και στοιχειώδης υποχρέωση για έναν ευρωβουλευτή. Σε ότι με αφορά, ομιλώ άριστά την αγγλική και γράφω στο αντίστοιχο επίπεδο. Προς επίρρωση θα σας πω, πως όλες οι συνεντεύξεις που έχω κάνει με προσωπικότητες του εξωτερικού είναι πάντα στα αγγλικά και χωρίς την βοήθεια μεταφραστή. Γνωρίζω και άλλες ξένες γλώσσες και μπορώ να επικοινωνώ στα γαλλικά, ενώ κατανοώ και τα ιταλικά.

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, η μεγάλη μας γειτονιά. Ως φανατικός ευρωπαϊστής θα ήθελα προφανώς πιο γοργά βήματα ή και πιο αποτελεσματικά. Όμως σκεφτείτε πόσες φορές εμείς αργούμε να πάρουμε μια απόφαση ως χώρα, ακόμα και όταν ξέρουμε ποια είναι η σωστή.

Στην ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν οι 27 χώρες, με αντικρουόμενα συμφέροντα, διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες, άλλες οικονομίες κλπ. Κατά συνέπεια είναι μια δύσκολη εξίσωση. Τα πράγματα στην Ευρώπη προχωρούν με συμβιβασμούς. Είναι συνήθως επώδυνες οι διαδικασίες, γιατί δεν είναι διόλου εύκολες. Αντιθέτως είναι σύνθετες.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

«Μόνος οδηγάω μόνος, ατέλειωτος ο δρόμος, ατέλειωτες στροφές». Αυτό το τραγούδι, το «ταξίδι» των Φατμέ, με τη μαγική φωνή του αγαπημένου Νίκου Πορτοκάλογλου, με εκφράζει περισσότερο από όλα. Έχω μια επίμονη ξεροκεφαλιά να μην κάνω πίσω αν κάτι θεωρώ πως είναι για καλό.

Μου αρέσει πολλή η δουλειά που κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό θεωρώ πως είναι η πραγματική επιτυχία για έναν άνθρωπο. Να ξυπνάει το πρωί και να είναι χαρούμενος. Για αυτό και προσωπικά δεν έχω ανασφάλειες. Θεωρώ πως έχω κάνει πολλά πράγματα από όσα θα ήθελα.

Η υποψηφιότητά μου για την ευρωβουλή μου δίνει κίνητρο να κάνω πράξη, να προωθήσω, όλα όσα έχω μάθει αυτά τα χρόνια. Κατά τα λοιπά, μου αρέσει να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και τους αγαπημένους ανθρώπους. Τα πιο απλά πράγματα, θεωρώ πως είναι εντέλει και τα πιο ωραία.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Ζαμπούκας

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας γεννήθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας από αγροτική οικογένεια. Πήγε Γυμνάσιο στον Παλαμά, το Δήμο που χτυπήθηκε περισσότερο από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» και τελείωσε το 1ο Λύκειο Καρδίτσας. Το 1993 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία για να γίνει δημοσιογράφος αλλά δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην ιδιωτική εκπαίδευση για 20 χρόνια. Από το 2012 έστρεψε το ενδιαφέρον του στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολήθηκε πλέον επαγγελματικά.

Τα τελευταία δέκα χρόνια αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και εφημερίδες όπου έχει διατελέσει αρχισυντάκτης και σύμβουλος έκδοσης (liberal.gr, protagon.gr, capital.gr, athensvoice.gr, Φιλελεύθερος, Το Βήμα, Τα Νέα, κτλ) .

Επιπλέον, του έχουν παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, o πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, η πρώην Πρύτανης της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και πολλοί άλλοι.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όπως και σε σεμινάρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι καλός γνώστης της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και των μηχανισμών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2019 έως σήμερα, διατέλεσε συνεργάτης του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί για κρίσιμα θέματα με πολλούς Υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζει στον Άλιμο, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Η κόρη του είναι φοιτήτρια και ο γιος του μαθητής Λυκείου.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/z1_0.png?itok=g0Klbi0X
Keywords
Τυχαία Θέματα