Μπομπ Ντίλαν: Ο θρύλος της Αμερικανικής μουσικής που σνόμπαρε το Νόμπελ λογοτεχνίας - Παραμένει έφηβος στα 83 του (βίντεο)

Μπομπ Ντίλαν: Ο θρύλος της Αμερικανικής μουσικής που σνόμπαρε το Νόμπελ λογοτεχνίας - Παραμένει έφηβος στα 83 του (βίντεο)ggakisFri, 05/24/2024 - 12:48

Ο Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν γεννήθηκε σαν σήμερα στις 24 Μαΐου 1941 στο Ντουλούθ της Μινεσότα, αλλά εμείς τον γνωρίζουμε ως Μπομπ Ντίλαν.

Ο 83χρονος Αμερικανός μουσικός, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς, ενώ το 2016 πήρε το Νόμπελ

λογοτεχνίας, βραβείο όμως που δεν πήγε να παραλάβει.

Μάλιστα ο 83χρονος σήμερα Ντίλαν για την απονομή του βραβείου έστειλε ένα ηχογραφημένο μήνυμα με αναφορές στον Όμηρο και τον Αριστοτέλη.

«Από πολλές απόψεις, κάποιες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα, έχουν συμβεί και σ' εσένα. Και στο δικό σου ποτό έριξαν ναρκωτικό. Κι εσύ μοιράστηκες το κρεβάτι σου με τη λάθος γυναίκα. Κι εσένα σε συνεπήραν μαγευτικές φωνές, γλυκές φωνές, με παράξενες μελωδίες. Κι είχες, επίσης, δύσκολα διλήμματα. Κι ακόμα δεν είχε τελειώσει τίποτα», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του κατά την απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας

Ο Ντίλαν τη δεκαετία του 60 είναι η νέα φωνή της Αμερικής, είναι η διαμαρτυρία, η άρνηση, η αμφισβήτηση, η επανάσταση. Αυτός όμως αρνείται τον ρόλο της φωνής του κινήματος.

Σε ηλικία 25 ετών ο Ντίλαν έχει πάνω από 10.000.000 πωλήσεις δίσκων. Γίνεται σημαία, ροκ λάβαρο.

Το 1992 γιορτάζει τα 30 χρόνια επί σκηνής με καλεσμένους όλους τους παλιούς του φίλους. Κάνει παγκόσμια περιοδεία, έρχεται μάλιστα και στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου του 1993. Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες καλλιτέχνες διαφόρων μουσικών ειδών διασκευάζουν τα τραγούδια του.

Happy 83rd to Bob Dylan - living icon.
I consider myself a poet first and a musician second. I live like a poet and I'll die like a poet.
Take care of all your memories. For you cannot relive them.
A hero is someone who understands the responsibility that comes with his freedom. pic.twitter.com/qXnePFh9tW

— Steven Isserlis (@StevenIsserlis) May 24, 2024

Όμως, η πηγή της έμπνευσης του Ντίλαν δεν στέρεψε. Συνεχίζει να βγάζει μεγάλους δίσκους και να θυμίζει ότι υπάρχει ως ενεργός δημιουργός.

Ο Ντίλαν επιβεβαιώνει ότι διανύει μια ακόμη εφηβεία, συμμετέχοντας σε ταινίες, διαφημιστικά, κυκλοφορώντας νέους αξιόλογους δίσκους, όπως τον Modern Times (2006), τον Together Through Life (2009) και τον Christmas In The Heart, την ίδια χρονιά. Και φυσικά περιοδεύει ανά τον κόσμο σε μια "Never Ending Tour", η οποία ξεκίνησε από το 1988 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σημαντικό του επίσης δημιούργημα είναι ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του με τίτλο Chronicles.

Ο Μπομπ Ντίλαν, πολύ μεγάλος μουσικός, στιχουργός και ποιητής επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του. Δεκάδες επίσημοι και ανεπίσημοι δίσκοι, βιογραφίες, διασκευές, ακυκλοφόρητες μαγνητοταινίες και τραγούδια μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής αυτής.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/d1_1.png?itok=SSsglWVl
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπομπ Ντίλαν, Αμερικανικής, Νόμπελ, - Παραμένει,bob ntilan, amerikanikis, nobel, - paramenei