Ζητείται ποινικοποίηση της παρένθετης μητρότητας, μόνο στο πλαίσιο εμπορίας ανθρώπων!

Οι επικεφαλής ευρωβουλευτές, Malin Björk και Eugenia Rodriguez Palop, που καθοδηγούν τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τους κανόνες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων έκαναν την ακόλουθη δήλωση.

«Την περασμένη εβδομάδα, οι επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Πολιτικών Ελευθεριών, ενέκριναν το σχέδιο θέσης του Κοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Επικεντρώνεται στην πρόληψη, στην ενίσχυση της προστασίας και της υποστήριξης των θυμάτων, καθώς

και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγκλήματος. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το κείμενο θα συνεπαγόταν γενική απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας. Αυτό δεν ισχύει.

Το κείμενο που εγκρίθηκε αφορά μόνο την παρένθετη μητρότητα, για αναπαραγωγική εκμετάλλευση στο πλαίσιο της εμπορίας ανθρώπων. Η ρητή αναφορά στην "παρένθετη μητρότητα για αναπαραγωγική εκμετάλλευση" θα εξασφάλιζε ότι εάν μια γυναίκα στρατολογηθεί απειλώντας να γίνει παρένθετη μητέρα για σκοπούς αναπαραγωγικής εκμετάλλευσης, θα θεωρηθεί θύμα εμπορίας και θα επωφεληθεί από τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτούς τους κανόνες, ενώ οι διακινητές θα διώκονται.

Μόνο όταν συμβαίνουν όλα τα στοιχεία της εμπορίας ανθρώπων -συμπεριφορά, μέσα και σκοπός- θεωρείται αδίκημα, όπως ορίζεται στους κανόνες του 2011, διαφορετικά δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόθεση εμπορίας».

Η επικεφαλής ευρωβουλευτής για την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Maria Eugenia Rodriguez Palop πρόσθεσε:

«Η πρόταση είναι πολύ σαφής και νομικά ορθή - δεν πρόκειται για την ποινικοποίηση της παρένθετης μητρότητας αλλά για τη συμπερίληψη της παρένθετης μητρότητας στο πλαίσιο της εμπορίας ανθρώπων, όπου είναι αναπαραγωγική έχει γίνει εκμετάλλευση.

Ως εκ τούτου, μιλάμε αποκλειστικά για θύματα αυτού του εγκλήματος.

Η επικεφαλής ευρωβουλευτής για την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Σουηδέζα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Malin Björk κατέληξε:

«Το κείμενο δεν απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα γενικά, αλλά θα ποινικοποιούσε την παρένθετη μητρότητα στο πλαίσιο της εμπορίας. Προκειμένου η παρένθετη μητρότητα να αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με την οδηγία, πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του εγκλήματος που συνιστά σωματεμπορία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η παρένθετη μητρότητα που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης βίας, απειλής ή εξαναγκασμού θα εμπίπτει στην οδηγία».

Η Ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να εγκρίνει το σχέδιο εντολής κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 16-19 Οκτωβρίου. Μόλις το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη θέση του, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, των κρατών μελών και της Επιτροπής πρόκειται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ευρωβουλευτέςΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα